Povežite se s nama

U fokusu

Crtorad od Grada traži čak 69 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNOST PARNICA JE POLA PRORAČUNA

Kada bi Grad Varaždin izgubio sve sporove koji se trenutno vode na sudovima, gradsku blagajnu to bi osiromašilo za nešto više od 120 milijuna kuna. To je, u nekim grubim izračunima, nešto više od polovice ukupnog proračuna – u 2013. planirano je da će proračun biti 223.437,600 kuna.

Od svih sporova “najteži” je zahtjev Crtorada u kojem je tvrtka tužila Grad zbog štete koja je nastala zbog odluka u prosincu 2012. kojom se donijela nova regulacija načina naplate. Žalili su se sudu da je šteta koja sumira za ugovoreno razdoblje trajanja ugovora o koncesiji veća od 69 milijuna kuna. Iako je Visoki trgovački sud odbio kao neosnovan njihov prijedlog za osiguranje nenovčane tražbine, ipak im je, zapravo, djelomice to dano. Uskoro slijedi prvo ročište.

POS i smeće

Sljedeći “teški” spor Grad vodi s tvrtkama Prvi faktor te T7 VIS oko POS naselja u Vilka Novaka. Radi se o tužbi zbog nepoštovanja ugovora za koji Grad tvrdi da je ništetan. Vrijednost spora je 33.204,909 kuna. Ništetnost ugovora i sniženje cijena u POS-u na Banfici predmet je spora između Grada i T7 VIS-a te T7 Grupe vrijedan 31.330,500 kuna. Sporovi se vode i zbog smeća. Grad je tužio T7 VIS i Varkom radi utvrđivanja ništetnosti ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje, a vrijednost spora je svega 11 milijuna kuna. Međutim i T7 VIS je tužio Grad i Varkom zbog neisporuke komunalnog otpada i izdavanja prethodne suglasnosti na cijenu komunalne usluge, a vrijednost spora je milijun i pol kuna.
Osim ovih velikih sporova, Grad vodi još niz “manjih”. Između ostalog, Odjel za gospodarstvo tužio je troje poduzetnika jer nisu vraćali kredit, a Upravni odjel za komunal i urbanizam svake godine izda “samo” 1000 rješenja o ovrsi.

To su ovrhe koje se odnose na otplate stanova, najamnina, grijanja i korištenje javnih površina. No za te ovrhe – ne plaća se zastupanje.
Grad Varaždin u dva slučaja brani se i pred upravnim sudovima. U prvom slučaju odluke Grada dao ej preispitati gradski vijećnik Robert Podolnjak. Postupak je pokrenut pred Ustavnim sudom, a radilo se o preispitivanju zakonitosti i ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima. Trenutno se čeka odluka Visokog upravnog suda.

U drugom slučaju na Visokom upravnom sudu se preispituje ocjena suglasnosti s ustavom i zakonom gradska Odluka o donošenju generalnog urbanističkog plana koju je pokrenuo Stjepan Terzić.

Pitanje sporova na prošlom Gradskom vijeću potegnuo je 23. srpnja vijećnik Željko Cecelja s obzirom na činjenicu da je u rebalansu proračuna predviđeno 790.000 kuna rashoda za sudske troškove i to kako je naveo, za dva sudska troška koja su se vodila 10 godina.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje