Povežite se s nama

Međimurje

Crveni križ Čakovec: na plišanim igračkama učili osnove pružanja prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec redovito sudjeluje na brojnim događanjima i manifestacijama u Međimurju. Njihov dežurni tim bio je na raspolaganju i posjetiteljima Porcijunkulova.

No, osim uobičajenih aktivnosti vezanih uz intervencije i brigu za zdravlje i sigurnost posjetitelja, Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec održalo je radionice i igraonice „Kako pružiti prvu pomoć plišancima (medvjedići, lutkice…) i drugim omiljenim igračkama”. U veseloj atmosferi okupili su se mali i veliki šetači.

– Svi koji su posjetili šator Crvenoga križa u Perivoju Zrinskih mogli su puno toga naučiti, ali se i poigrati s nama. Osim zavoja, flastera i sterilnih gaza, pripremili smo i šarene slikovnice, igračke, bojanke i bojice, pa su mališani mogli za nas izraditi i pokoji crtež. Cilj radionice je od najranije dobi naučiti djecu kako pružiti prvu pomoć, a oni to najlakše usvoje vježbajući na svojim omiljenim igračkama – poručili su iz čakovečkoga Crvenoga križa.

Radionice se održavaju tijekom cijelog Porcijunkulova ujutro od 9 do 10 sati i popodne od 17 do 18 sati.

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje