Povežite se s nama

Život i društvo

Curice učile vezenje i prišivanje gumbiju, dječaci pilili letvice i od njih radili kutijice za cvijeće

Objavljeno:

- dana

U Kelemenu

Udruga žena Kelemen domislila se kako djecu od malih nogu zainteresirati za starinske zanate. U suradnji sa Dječjim vrtićem „Potočić“ iz Jalžabeta pokrenule su projekt „Radne navike djece u obitelji nekad i danas“.

Tako su dosad već održane dvije radionice na kojima su djevojčice i dječaci učili raditi različite poslove. Dok su curice na platnu vezle motive božićnog drvca koje su kasnije ukrasile prišivanjem gumbiće, dječaci su uz pomoć majstora iz Udruge za drvenariju izrađivali kutijice za cvijeće iz drvenih letvica koje su prethodno sami morali napiliti. Uz to su i gulili koru sa drvenih kolaca koji će poslužiti u vrtu kao potporanj za rajčice.

Radionice imaju i edukativan karakter . jedan od motiva vezenja bio je  i semafor pa su na taj način djeca naučila i boje semafora.

Na kraju radionice članice Udruge žena Kelemen marljivim su mališanima spremile ukusan domjenak.

S obzirom da su djeca dobro prihvatila projekt i da jedva čekaju slijedeću radionicu, kelemenske žene ponovno su ih pozvale na radionice u predblagansko vrijeme – u prosincu.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Predstavila se kao maserka te u stanu 74-godišnjakinje ukrala vrijedan nakit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka starije životne dobi pustila je u kuću ženu koja se predstavljala kao maserka, a koja ju je na kraju – okrala.

Naime, u petak, 12. kolovoza, oko 12 sati u ulici Stanka Vraza u Varaždinu, nepoznata je žena okrala 74-godišnjakinju, ističu iz PU varaždinske.

Nepoznata je žena došla do stana oštećene te joj ponudila uslugu masaže masažerom.

Kada je ušla u stan oštećene, iskoristila je njenu kraću nepažnju i ušla u sobu, gdje je otvarala ladice i otuđila razni zlatni nakit u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela, ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Koprivnici u četvrtak počinje Renesansni festival, glavna tema su putujući trgovci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Koprivnica - TZ - Mladen Ban Photography

Renesansni festival u Koprivnici s glavnom temom – putujući trgovci, održat će se od 18. do 21. kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice Grada Koprivnice.

Organizatori ističu da će se nakon tri godine stanke konačno održati ovaj grandiozan povijesni spektakl, a tu činjenicu potvrđuje nagrada za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te svrstavanje u jednu od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

– Trgovci i obrtnici su oduvijek bili glavna i nezaobilazna atrakcija festivala, a mnogi od njih na licu mjesta prikazuju proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata i nude svoje unikatne (eko) proizvode. Posjetitelji mogu u četiri dana uživati u mnogo toga, od ponude trgovaca, do bogate gastronomske ponude, konjičkih turnira, viteških borbi, plesova, revija, labirinta, streličarstva, jahanja, itd. – poručuju organizatori, te obećavaju:

– Ono što možemo obećati je kada prođete kroz vrata bedema teleportirat ćete se u živu povijest, gdje nema suvremenih pomagala (plastike) i gdje je sve u skladu sa vremenom kojeg predstavlja. To čini ovaj festival drugačijim od svih drugih. Kostimirajte se, budite dio priče i podržite manifestaciju koja promiče ostavljanje što manjeg ekološkog otiska – objasnili su.

Detaljan program po danima dostupan je OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje