Povežite se s nama

Život i društvo

Cvijeće u tonovima Italije

Objavljeno:

- dana

U sklopu 19. Međunarodne izložbe cvijeća

U Varaždinu je završeno još jedno, 19. izdanje Međunarodne izložbe cvijeća koje se održava za vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri.

Izložba je otvorena u četvrtak i trajala je do nedjelje, a ove godine izlagači su u svoje cvjetne kreacije uveli elemente, karakteristike i boje Italije, zemlje partnera na ovogodišnjim baroknim večerima.

Standardi iz EU

U sklopu izložbe u petak je održano 8. Međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća. Deset natjecatelja iz tri zemlje imalo je 120 minuta da izrade svoje cvjetne aranžmane na temu Čarolija Italije. Među natjecateljima koje su svoj aranžman završili prije zadanog vremena bila je Timea Stojić iz Donjeg Miholjca.
– Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala – iskrena je bila Timea, jedna od natjecateljica, koja je još na početku natjecanja imala ideju kako će njezin aranžman izgledati.

Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je natjecateljica iz Donjeg Miholjca

– Do ideje sam došla zajedno s mentoricom, a dobra ideja je pola odrađenog posla. Treba još malo kreativnosti, mašte i dobar materijal te začas nastane zamišljena kreacija – otkrila je mlada aranžerka.
Prvi put ove godine u Varaždin su došli i predstavnici iz Srbije, a među već stalnim sudionicima ovog natjecanja su Slovenci.
– Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, a i prošlih godina naši učenici bili su uspješni na ovom natjecanju – rekla je Sabina Šegula iz Biotehniškog centra Naklo iz Slovenije koji je također imao natjecateljicu koja je na ovogodišnjem natjecanju bila najbolja! Riječ je o Katji Kamnikar. Drugo mjesto podijelili su učenici Gospodarske škole Čakovec, Nikolina Đuranec i Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, dok je treće mjesto osvojila Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj.
Sve radove učenika ocjenjivalo je međunarodno povjerenstvo sastavljeno od sudaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Uz tehniku i kompoziciju, ocjenjivala se ideja izrade aranžmana, a sve prema kriterijima Euroskillsa, odnosno prema europskim standardima.

Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, rekla je Sabina Šegula iz BC Naklo iz Slovenije

– Drago nam je da su ove godine i predstavnici Srbije prihvatili naš poziv i došli u Varaždin – rekla je Blanka Pazman u ime organizatora natjecanja Srednje škole “Arboretum Opeka”. Važno je i to da su za natjecanje ove godine dobivena i dva važna sponzora: Smithers-Oasis iz Slovenije i Lehner wolle iz Austrije, pa su se u Varaždinu mogli vidjeti i novi trendovi u aranžerstvu. Jedan od njih je vuna, u različitim bojama koja ne gori, a koja postaje sve češći dekorativni materijal u cvjetnim aranžmanima.
Osim izložbe cvijeća i prodajnog dijela na Stančićevom trgu, u nedjelju je održan i okrugli stol namijenjen izlagačima, pokroviteljima i donatorima, na kojem je napravljen i kratki osvrt na samu izložbu.

Prvo mjesto 

mjesto osvojila je Katja Kamnikar iz BC Naklo (mentorica Katja Černe). Drugo mjesto dijele Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (mentorica Kristina Horvat Vargović) i Nikolina Đuranec iz Gospodarske škole Čakovec (mentorica Ljiljana Škrobar), a treća je  Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj (mentorica Jerica Korpar).

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!