Povežite se s nama

Život i društvo

Cvijeće u tonovima Italije

Objavljeno:

- dana

U sklopu 19. Međunarodne izložbe cvijeća

U Varaždinu je završeno još jedno, 19. izdanje Međunarodne izložbe cvijeća koje se održava za vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri.

Izložba je otvorena u četvrtak i trajala je do nedjelje, a ove godine izlagači su u svoje cvjetne kreacije uveli elemente, karakteristike i boje Italije, zemlje partnera na ovogodišnjim baroknim večerima.

Standardi iz EU

U sklopu izložbe u petak je održano 8. Međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća. Deset natjecatelja iz tri zemlje imalo je 120 minuta da izrade svoje cvjetne aranžmane na temu Čarolija Italije. Među natjecateljima koje su svoj aranžman završili prije zadanog vremena bila je Timea Stojić iz Donjeg Miholjca.
– Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala – iskrena je bila Timea, jedna od natjecateljica, koja je još na početku natjecanja imala ideju kako će njezin aranžman izgledati.

Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je natjecateljica iz Donjeg Miholjca

– Do ideje sam došla zajedno s mentoricom, a dobra ideja je pola odrađenog posla. Treba još malo kreativnosti, mašte i dobar materijal te začas nastane zamišljena kreacija – otkrila je mlada aranžerka.
Prvi put ove godine u Varaždin su došli i predstavnici iz Srbije, a među već stalnim sudionicima ovog natjecanja su Slovenci.
– Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, a i prošlih godina naši učenici bili su uspješni na ovom natjecanju – rekla je Sabina Šegula iz Biotehniškog centra Naklo iz Slovenije koji je također imao natjecateljicu koja je na ovogodišnjem natjecanju bila najbolja! Riječ je o Katji Kamnikar. Drugo mjesto podijelili su učenici Gospodarske škole Čakovec, Nikolina Đuranec i Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, dok je treće mjesto osvojila Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj.
Sve radove učenika ocjenjivalo je međunarodno povjerenstvo sastavljeno od sudaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Uz tehniku i kompoziciju, ocjenjivala se ideja izrade aranžmana, a sve prema kriterijima Euroskillsa, odnosno prema europskim standardima.

Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, rekla je Sabina Šegula iz BC Naklo iz Slovenije

– Drago nam je da su ove godine i predstavnici Srbije prihvatili naš poziv i došli u Varaždin – rekla je Blanka Pazman u ime organizatora natjecanja Srednje škole “Arboretum Opeka”. Važno je i to da su za natjecanje ove godine dobivena i dva važna sponzora: Smithers-Oasis iz Slovenije i Lehner wolle iz Austrije, pa su se u Varaždinu mogli vidjeti i novi trendovi u aranžerstvu. Jedan od njih je vuna, u različitim bojama koja ne gori, a koja postaje sve češći dekorativni materijal u cvjetnim aranžmanima.
Osim izložbe cvijeća i prodajnog dijela na Stančićevom trgu, u nedjelju je održan i okrugli stol namijenjen izlagačima, pokroviteljima i donatorima, na kojem je napravljen i kratki osvrt na samu izložbu.

Prvo mjesto 

mjesto osvojila je Katja Kamnikar iz BC Naklo (mentorica Katja Černe). Drugo mjesto dijele Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (mentorica Kristina Horvat Vargović) i Nikolina Đuranec iz Gospodarske škole Čakovec (mentorica Ljiljana Škrobar), a treća je  Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj (mentorica Jerica Korpar).

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje