Povežite se s nama

Život i društvo

Cvijeće u tonovima Italije

Objavljeno:

- dana

U sklopu 19. Međunarodne izložbe cvijeća

U Varaždinu je završeno još jedno, 19. izdanje Međunarodne izložbe cvijeća koje se održava za vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri.

Izložba je otvorena u četvrtak i trajala je do nedjelje, a ove godine izlagači su u svoje cvjetne kreacije uveli elemente, karakteristike i boje Italije, zemlje partnera na ovogodišnjim baroknim večerima.

Standardi iz EU

U sklopu izložbe u petak je održano 8. Međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća. Deset natjecatelja iz tri zemlje imalo je 120 minuta da izrade svoje cvjetne aranžmane na temu Čarolija Italije. Među natjecateljima koje su svoj aranžman završili prije zadanog vremena bila je Timea Stojić iz Donjeg Miholjca.
– Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala – iskrena je bila Timea, jedna od natjecateljica, koja je još na početku natjecanja imala ideju kako će njezin aranžman izgledati.

Zadovoljna sam kako je ispao moj aranžman, čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je natjecateljica iz Donjeg Miholjca

– Do ideje sam došla zajedno s mentoricom, a dobra ideja je pola odrađenog posla. Treba još malo kreativnosti, mašte i dobar materijal te začas nastane zamišljena kreacija – otkrila je mlada aranžerka.
Prvi put ove godine u Varaždin su došli i predstavnici iz Srbije, a među već stalnim sudionicima ovog natjecanja su Slovenci.
– Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, a i prošlih godina naši učenici bili su uspješni na ovom natjecanju – rekla je Sabina Šegula iz Biotehniškog centra Naklo iz Slovenije koji je također imao natjecateljicu koja je na ovogodišnjem natjecanju bila najbolja! Riječ je o Katji Kamnikar. Drugo mjesto podijelili su učenici Gospodarske škole Čakovec, Nikolina Đuranec i Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, dok je treće mjesto osvojila Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj.
Sve radove učenika ocjenjivalo je međunarodno povjerenstvo sastavljeno od sudaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Uz tehniku i kompoziciju, ocjenjivala se ideja izrade aranžmana, a sve prema kriterijima Euroskillsa, odnosno prema europskim standardima.

Uvijek se vraćamo u Varaždin jer se ovdje dobro osjećamo, rekla je Sabina Šegula iz BC Naklo iz Slovenije

– Drago nam je da su ove godine i predstavnici Srbije prihvatili naš poziv i došli u Varaždin – rekla je Blanka Pazman u ime organizatora natjecanja Srednje škole “Arboretum Opeka”. Važno je i to da su za natjecanje ove godine dobivena i dva važna sponzora: Smithers-Oasis iz Slovenije i Lehner wolle iz Austrije, pa su se u Varaždinu mogli vidjeti i novi trendovi u aranžerstvu. Jedan od njih je vuna, u različitim bojama koja ne gori, a koja postaje sve češći dekorativni materijal u cvjetnim aranžmanima.
Osim izložbe cvijeća i prodajnog dijela na Stančićevom trgu, u nedjelju je održan i okrugli stol namijenjen izlagačima, pokroviteljima i donatorima, na kojem je napravljen i kratki osvrt na samu izložbu.

Prvo mjesto 

mjesto osvojila je Katja Kamnikar iz BC Naklo (mentorica Katja Černe). Drugo mjesto dijele Tanja Sabo iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (mentorica Kristina Horvat Vargović) i Nikolina Đuranec iz Gospodarske škole Čakovec (mentorica Ljiljana Škrobar), a treća je  Jana Bedrač iz Biotehniške šole Ptuj (mentorica Jerica Korpar).

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje