Povežite se s nama

U fokusu

D. Horvat: Stari grad Čakovec napokon postaje Muzej nematerijalne baštine

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Napokon započinje projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine! Projekt rekonstrukcije tako započinje nakon dvije godine neuspješnog pregovaranja, izmjena i dopuna dokumentacije priložene aplikaciji te konačne spoznaje gdje se svih ovih godina griješilo.

U posljednjih mjesec dana sve pogreške su otklonjenu, a rezultat toga je pozitivan odgovor koji je došao od nadležnih institucija.
Ovu je vijest s posebnim oduševljenjem dočekao Darko Horvat, vodeći čovjeka međimurskog HDZ-a, te kandidata za župana, s obzirom na veliki osobni angažman u zadnjih nekoliko mjeseci. – Aktualna Vlada potpuno drugačije pristupa povlačenju sredstava iz EU fondova i uveliko nam je pomogla u rješavanju ovog gordijskog čvora. Sugerirano nam je kako popraviti aplikaciju, a nakon ispravaka dokumentacije sve je išlo relativno brzo. Ukupna vrijednost projekta je 40.802.742,56 kuna. Projekt kreće 02. svibnja ove godine. Nakon 36 mjeseci Stari grad Čakovec dobit će novo ruho na ponos Međimurja – zadovoljno je poručio D. Horvata. Projektom će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada i revitalizirati u suvremeni Muzej nematerijalne baštine s devet muzejskih jedinica, sa suvenirnicom i edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine. (rp)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!