Povežite se s nama

U fokusu

D. Horvat: Stari grad Čakovec napokon postaje Muzej nematerijalne baštine

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Napokon započinje projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine! Projekt rekonstrukcije tako započinje nakon dvije godine neuspješnog pregovaranja, izmjena i dopuna dokumentacije priložene aplikaciji te konačne spoznaje gdje se svih ovih godina griješilo.

U posljednjih mjesec dana sve pogreške su otklonjenu, a rezultat toga je pozitivan odgovor koji je došao od nadležnih institucija.
Ovu je vijest s posebnim oduševljenjem dočekao Darko Horvat, vodeći čovjeka međimurskog HDZ-a, te kandidata za župana, s obzirom na veliki osobni angažman u zadnjih nekoliko mjeseci. – Aktualna Vlada potpuno drugačije pristupa povlačenju sredstava iz EU fondova i uveliko nam je pomogla u rješavanju ovog gordijskog čvora. Sugerirano nam je kako popraviti aplikaciju, a nakon ispravaka dokumentacije sve je išlo relativno brzo. Ukupna vrijednost projekta je 40.802.742,56 kuna. Projekt kreće 02. svibnja ove godine. Nakon 36 mjeseci Stari grad Čakovec dobit će novo ruho na ponos Međimurja – zadovoljno je poručio D. Horvata. Projektom će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada i revitalizirati u suvremeni Muzej nematerijalne baštine s devet muzejskih jedinica, sa suvenirnicom i edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine. (rp)

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

U fokusu

Slijedi li od 1. veljače otvaranje teretana, terasa kafića…?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnjem sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite RH glavna tema bili su koraci kojima bi se eventualno popustile epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja.

S obzirom na to da se bliži kraj mjeseca, prema pisanju Indexa, najvjerojatnije u srijedu, 27. siječnja, donijet će se odluka koja će se bazirati na popuštanju mjera u segmentu sporta i rekreacije, a na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Naime, Index doznaje da je izgledno da se s ponedjeljkom, 1. veljače, otvore teretane, kao i da se proširi krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom.

Najizglednije je također da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaja kave i napitaka za van, a moguće i otvaranje terasa, čiji bi rad bio ograničen do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne trebali bi se vratiti u škole (sada nastavu prate online).

Nastavite čitati