Povežite se s nama

Događanja

Da bi opet mogla hodati mora hitno na operaciju!

Objavljeno:

- dana

POMOZIMO MELANIJI HORVAT

– Bez štaka ne mogu ni do kupaonice – kaže Melanija Horvat, novopečena magistrica kemije i biologije i bivša miss Universe sjeverozapadne Hrvatske iz Križovca koja je zbog jakih bolova u kukovima zadnjih mjesec dana prikovana uz krevet.

Dvadesetčetverododišnjoj djevojci je dijagnosticiran femoroacetabularni sraz tipa CAM i PINCER, laički opisano, okoštenje glavne bedrene kosti u oba kuka koja pritišće hrskavicu i glavni živac koji prolazi kroz noge i živčane završetke u kuku (labrum), što stvara nesnosnu bol i gotovo onemogućava kretanje te joj je hitno potrebna operacija.

Problemi od rođenja

Vijest da je Melanija teško bolesna potresla je sve koji je poznaju i na noge digla njezine prijatelje i kolege s fakulteta i iz svijeta mode s kojima je još na početku ove godine nosila revije, a koji joj na sve moguće načine pokušavaju pomoći. Malotko je znao da je 24-godišnjakinja jednu od svojih zadnjih revija u sklopu ovogodišnjeg Fashion weeka nosila pod jakim tabletama protiv bolova te da se još od rođenja bori s bolešću kukova. Prve dvije godine svog života više bila po bolnicama nego kod kuće i kad je bila stara samo dvije godine operirano joj je lijevi kuk.

– Operacija je protekla uspješno te je svakih pet godina uredno radila nalaze i smatralo se da je sve u redu – priča 24-godišnjakinja.

Operacija koja je potrebna Meljaniji rijetko se izvodi u Hrvatskoj, a HZZO ne pokriva troškove liječenja.

No, problemi su počeli prije šest godina kada je krenula na fakultet.

– Počela sam osjećati bol u oba kuka nakon dužeg stajanja. S vremenom je bol bila intenzivnija, dok u veljači godine nisam ostala gotovo nepokretna zbog nepodnošljivih bolova. Nakon mnogobrojnih pretraga i konzultacija sa svim vodećim ortopedima u Hrvatskoj i neuspješnog liječenja injekcijama hijaluronske kiseline problem nije riješen, već se pojavila nova bol, u prednjem dijelu kuka. Bila sa prisiljena potražiti još jedno mišljenje, najiskusnijeg privatnog specijalista ortopeda u Hrvatskoj koji je posumnjao na ono što mi je na kraju i dijagnosticirano – ispričala je Melanija kojoj se stanje pogoršalo u zadnja tri tjedna, stalno je u krevetu te joj je svakim danom sve gore.

– Bolovi su svakim danom sve veći, loše se osjećam, već pet dana imam temperaturu, a neki dan sam se srušila u kupaonici jer su mi mišići, od stalnog ležanja, atrofirali – ispričala je Melanija.

Jedino rješenje za nju je operacija: artroskopija kuka, relativno novi, složen i u njezinom slučaju specifičan zahvat zbog teških oštećenja i mlade životne dobi.

Spas – München

– Usmenom preporukom privatnog specijalista i specijalista ortopeda koji izvodi tu vrstu operacije u Hrvatskoj upućena sam u München kod dr. Michaela Diensta koji slovi kao najbolji stručnjak za artroskopiju kuka u Europi i to mi je jedni spas – priča Melanija.

Međutim, problem je što operacija košta 31.760 eura, a rehabilitacija dodatnih 2.500 eura što si sama sa svojom obitelji mlada djevojka ne može priuštiti.

– Otac mi je zaposlen na određeno vrijeme, a majci dolazi na naplatu studentski kredit kojim mi je bilo omogućeno studiranje. Kako se ova vrsta operacije rijetko izvodi u Hrvatskoj, HZZO ne pokriva troškove liječenja u inozemstvu. Obitelj i prijatelji pokušavaju pronaći sve moguće načine kako bi mi omogućili operaciju i rehabilitaciju koja mi je neophodna želim li ponovno normalno hodati i živjeti – ispričala je Melanija koja unatoč velikim poteškoćama u kojima se našla ne gubi nadu.

POMOZIMO!

Melaniji je dijagnosticiran femoroacetabularni sraz tipa CAM i PINCER, laički opisano, okoštenje glavne bedrene kosti u oba kuka koja pritišće hrskavicu i glavni živac koji prolazi kroz noge i živčane završetke u kuku (labrum). Jedini spas joj je operacija u Münchenu koja s rehabilitacijom košta 34.260 €. Želite li pomoći mladoj djevojci to možete učiniti uplatom na žiro-račun otvoren u Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) ili na deviznom računu.

Kunski račun UOLL-a:

Broj računa (IBAN): HR 5123400091116005263

Primatelj: UOLL

Poziv na broj: 02 200913

Svrha: Donacija za Melaniju Horvat

Devizni računi:

Valuta CHF: HR 5123400091116005263

Valuta EUR: HR 5123400091116005263

Svrha: Donacija za Melaniju Horvat

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje