Povežite se s nama

U fokusu

Dalmaciju pogodio potres magnitude 4.6 prema Richteru

EMSC/Seizmološka služba

Objavljeno:

- dana

Dalmaciju je jučer, 6. listopada, u noćnim satima pogodio snažan potres magnitude 4.6 prema Richteru.

Potres se dogodio u 21 sati i 57 minuta, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili jak potres s epicentrom na granici s Republikom BiH, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja.

Magnituda potresa bila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Prema dosadašnjim podacima nisu zabilježene materijalne štete, no više će biti poznato u jutarnjim satima.

Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice, javlja Seizmološka služba.

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

I dalje divljaju cijene stanova i kuća u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), piše Index.

Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. 

Najviši rast cijena stambenih nekretnina zabilježen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10.4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine, a i novi podaci za posljednje tromjesečje za koje su upravo stigli podaci pokazuju negativan trend. 

Po podacima DZS-a za treće tromjesečje prošle godine, naime, cijene novogradnje su porasle za 8.5 posto u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine, dakle na godišnjoj razini, dok su cijene postojećih stambenih objekata bile više za 9.2 posto.

Statistika prema geografskim područjima pokazuje da su na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle u prosjeku 9.6 posto, dok se na Jadranu bilježi stopa rasta od 8.9 posto, a na ostalim područjima 8.2 posto. 

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje