Povežite se s nama

U fokusu

Damir Habijan: “Grad nema ni Strategiju zelene infrastrukture, politiku mu kroje Reformisti“

Objavljeno:

- dana

Predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan je na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak ustvrdio da je SDP propustio čak tri natječaja značajna za razvoj Grada. Pritom je podsjetio da je na nedavnoj proslavi 33. obljetnice osnutka HDZ-a Varaždinske županije, u svojem obraćanju okupljenima istaknuo da predstojeće izvanredne izbore za varaždinsko Gradsko vijeće smatra velikom prilikom za sugrađanke i sugrađane.

Dodao je kako s obzirom na to da će izborna kampanja biti kratka, očekuje da će sve stranke i nezavisne liste, pa tako i HDZ, biti konstruktivni što je više moguće.

– Očekujem da se nitko neće upuštati u negativnu i destruktivnu kampanju, ali nažalost, svjedočimo činjenici da gradonačelnik i njegov zamjenik propuštaju brojne prilike značajne za razvoj Grada. Primjerice, pitao sam ih je li Grad donio Strategiju zelene infrastrukture? Podsjećam, još 2021. godine je Vlada donijela odluku kojom je pokrenula sve potrebno za izradu podloge koja je rezultirala natječajima koje raspisuju resorna ministarstva za financiranje projekata u JLS vezanim uz zelene strategije. Iz nemuštog odgovora gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića, proizlazi da spomenute strategije nema i Varaždin se neće moći prijaviti na natječaje – rekao je Habijan.

Dodao je da takve Strategije i pripremljene projekte imaju svi ozbiljni gradovi koji će se bez problema prijavljivati na natječaje i povlačiti izdašna sredstva.

– Grad Varaždin izgubit će priliku da koristi bespovratna sredstva između ostalog iz fondova EU i  trošit će zbog toga sredstva iz proračuna. Nedavno je okončan poziv Fonda za zaštitu okoliša koji govori o regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji u razvoju turizma, koji ima fond vrijedan oko 11,5 milijuna eura. Riječ je o sredstvima namijenjenima uređenju zelenih površina, biciklističke infrastrukture, pješačkih staza i drvoreda. Koliko je meni poznato, Grad Varaždin ni na taj poziv nije iskazao interes pa parkovne površine poput one koje imamo u centru uopće ne uređujemo jer se propuštaju prilike za financiranje pripremljenih, pa povućenih projekata – nabrojao je Habijan propuste vladajućih u Gradu.  

Grad nije uopće fokusiran na natječaje i pripremu projekata

Potom se osvrnuo na najavljen projekt izgradnje teniske dvorane, vrijedan skoro tri milijuna eura.

– Teško da će se to uklopiti u predmetni natječaj Ministarstva turizma i sporta, a zanimljivo je da su gradovi poput Maribora istu takvu dvoranu izgradili i uredili za svega 800.000 eura. Natječaj je zatvoren 2. ožujka, a pravo pitanje za gradonačelnika, vezano uz razvoj i uređenje turističke infrastrukture, je što namjerava poduzeti s Gradskim bazenima? Tvrdili su da objekt nije u dobrom stanju, a sada nema odgovora na pitanje zašto nisu pripremili projekt da se obnovi i prijavili ga na fond u kojem je na raspolaganju više od 100 milijuna eura. Nitko ne može opravdati ovakvo ne postupanje – veli Habijan.

Po njemu, tu je riječ o javašluku, jer Grad nije uopće fokusiran na natječaje i pripremu projekata.

– Moja poruka je da se gradske službe, koje su popunili i ljudima iz miljea koalicijskih partnera, pokrenu da prate natječaje i javne pozive te da prijavljuju projekte. Sve što Marković i Bosilj govore je „pucanje u prazno“ i ne razumijem njihovu potrebu da komentiraju bilo čije unutarstranačke stvari, pa tako ni one HDZ-a. Naše gradske vijećnice i vijećnici nisu krivi za ovu situaciju što nema proračuna. Bili smo oporba, a Bosilj s ekipom iz SDP-a nije uspio uvjeriti svoje koalicijske partnere, iz sada raskoljene platforme Budimo Grad, da im podrže proračun. Mi nastavljamo s pozitivnom kampanjom i konstruktivnom kritikom bez namjere da bilo koga klevećemo – rezolutan je Habijan koji se osvrnuo i na „zasluge“ predsjednice Gradskog vijeća za trenutno stanje.

Štoviše, pravo je pitanje je li na toj poziciji uopće u proteklom razdoblju bila kompetentna osoba.

– Bojim se da smo bili u situaciji da je na funkciji bila osoba koja sluša svog mentora Radimira Čačića. To je čovjek koji je u pozadini gradske politike i one na državnoj razini koju pokušavaju krojiti Reformisti. U Varaždinu su iznimno uspješni, jer u ovom mandatu ne da su „nešto“ ušićarili, već su si osigurali brojne pozicije u gradskim službama, tvrtkama i ustanovama – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje