Povežite se s nama

U fokusu

Damir Habijan: “Grad nema ni Strategiju zelene infrastrukture, politiku mu kroje Reformisti“

Objavljeno:

- dana

Predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan je na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak ustvrdio da je SDP propustio čak tri natječaja značajna za razvoj Grada. Pritom je podsjetio da je na nedavnoj proslavi 33. obljetnice osnutka HDZ-a Varaždinske županije, u svojem obraćanju okupljenima istaknuo da predstojeće izvanredne izbore za varaždinsko Gradsko vijeće smatra velikom prilikom za sugrađanke i sugrađane.

Dodao je kako s obzirom na to da će izborna kampanja biti kratka, očekuje da će sve stranke i nezavisne liste, pa tako i HDZ, biti konstruktivni što je više moguće.

– Očekujem da se nitko neće upuštati u negativnu i destruktivnu kampanju, ali nažalost, svjedočimo činjenici da gradonačelnik i njegov zamjenik propuštaju brojne prilike značajne za razvoj Grada. Primjerice, pitao sam ih je li Grad donio Strategiju zelene infrastrukture? Podsjećam, još 2021. godine je Vlada donijela odluku kojom je pokrenula sve potrebno za izradu podloge koja je rezultirala natječajima koje raspisuju resorna ministarstva za financiranje projekata u JLS vezanim uz zelene strategije. Iz nemuštog odgovora gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića, proizlazi da spomenute strategije nema i Varaždin se neće moći prijaviti na natječaje – rekao je Habijan.

Dodao je da takve Strategije i pripremljene projekte imaju svi ozbiljni gradovi koji će se bez problema prijavljivati na natječaje i povlačiti izdašna sredstva.

– Grad Varaždin izgubit će priliku da koristi bespovratna sredstva između ostalog iz fondova EU i  trošit će zbog toga sredstva iz proračuna. Nedavno je okončan poziv Fonda za zaštitu okoliša koji govori o regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji u razvoju turizma, koji ima fond vrijedan oko 11,5 milijuna eura. Riječ je o sredstvima namijenjenima uređenju zelenih površina, biciklističke infrastrukture, pješačkih staza i drvoreda. Koliko je meni poznato, Grad Varaždin ni na taj poziv nije iskazao interes pa parkovne površine poput one koje imamo u centru uopće ne uređujemo jer se propuštaju prilike za financiranje pripremljenih, pa povućenih projekata – nabrojao je Habijan propuste vladajućih u Gradu.  

Grad nije uopće fokusiran na natječaje i pripremu projekata

Potom se osvrnuo na najavljen projekt izgradnje teniske dvorane, vrijedan skoro tri milijuna eura.

– Teško da će se to uklopiti u predmetni natječaj Ministarstva turizma i sporta, a zanimljivo je da su gradovi poput Maribora istu takvu dvoranu izgradili i uredili za svega 800.000 eura. Natječaj je zatvoren 2. ožujka, a pravo pitanje za gradonačelnika, vezano uz razvoj i uređenje turističke infrastrukture, je što namjerava poduzeti s Gradskim bazenima? Tvrdili su da objekt nije u dobrom stanju, a sada nema odgovora na pitanje zašto nisu pripremili projekt da se obnovi i prijavili ga na fond u kojem je na raspolaganju više od 100 milijuna eura. Nitko ne može opravdati ovakvo ne postupanje – veli Habijan.

Po njemu, tu je riječ o javašluku, jer Grad nije uopće fokusiran na natječaje i pripremu projekata.

– Moja poruka je da se gradske službe, koje su popunili i ljudima iz miljea koalicijskih partnera, pokrenu da prate natječaje i javne pozive te da prijavljuju projekte. Sve što Marković i Bosilj govore je „pucanje u prazno“ i ne razumijem njihovu potrebu da komentiraju bilo čije unutarstranačke stvari, pa tako ni one HDZ-a. Naše gradske vijećnice i vijećnici nisu krivi za ovu situaciju što nema proračuna. Bili smo oporba, a Bosilj s ekipom iz SDP-a nije uspio uvjeriti svoje koalicijske partnere, iz sada raskoljene platforme Budimo Grad, da im podrže proračun. Mi nastavljamo s pozitivnom kampanjom i konstruktivnom kritikom bez namjere da bilo koga klevećemo – rezolutan je Habijan koji se osvrnuo i na „zasluge“ predsjednice Gradskog vijeća za trenutno stanje.

Štoviše, pravo je pitanje je li na toj poziciji uopće u proteklom razdoblju bila kompetentna osoba.

– Bojim se da smo bili u situaciji da je na funkciji bila osoba koja sluša svog mentora Radimira Čačića. To je čovjek koji je u pozadini gradske politike i one na državnoj razini koju pokušavaju krojiti Reformisti. U Varaždinu su iznimno uspješni, jer u ovom mandatu ne da su „nešto“ ušićarili, već su si osigurali brojne pozicije u gradskim službama, tvrtkama i ustanovama – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

FOTO „Hodači za život“ poslali poruku da život počinje od začeća, ali okupili se i oni koji drugačije gledaju na ljudska prava

Objavljeno:

- dana

Inicijativa “Hod za život” organizirala je danas svoje drugo okupljanje u Varaždinu. Lani se u baroknom gradu održao prvi “Hod za život”.

I članovi “Hoda za život” i kontraprosvjednici okupili su se kod Staroga grada pa prošetali središtem Varaždina.

-Želimo prenijeti jasnu poruku da je svaki život važan. Tražimo zakonsku zaštitu svakog ljudskog života od začeća do njegove prirodne smrti. Danas u Varaždinu očekujemo optimizam te želimo da svaki muškarac i svaka žena jasno čuju naše poruke da je baš svaki ljudski život važan. Danas su s nama djeca, mladi, obitelji, stari, muškarci, žene, a svi smo okupljeni oko činjenice da ljudski život započinje začećem, što je rekla i znanost – pojasnila je Silvija Soren iz Organizacijskog odbora varaždinskog “Hoda za život”. Dodala je da se “Hod za život” ove godine održava u ukupno 12 gradova, da pokret raste te da šire optimizam svakim gradom u kojem se okupe.

Ove godine u Varaždinu nije bila Željka Markić.

Dodajmo da su se neki iz “Hoda za život”, inicijative koja se “zalaže za svaki život”, osvrnuli na kontraprosvjed, komentirajući da oni “ni sami ne znaju što su”.

“Subota za slobodu”

Ne slažu se svi s inicijativom “Hod za život”.

Udruga mladih V.U.K. i njihovi istomišljenici u centru Varaždina su za vrijeme “Hoda za život” organizirali kontraprosvjed naziva “Subota za slobodu”.

Evo što je poručila Lea Labaš, predsjednica Udruge V.U.K.: “Prepoznali smo potrebu kontraprosvjeda “Hodu za život”. Želimo i ove godine poručiti da je Varaždin slobodan i otvoren grad te da ne želimo oduzimati žensku tjelesnu autonomiju, ženska prava, niti se vraćati u prošlost. Građanke i građani Varaždina uvijek su bili tolerantni i uključivi i želimo da tako ostane.”

Dodala je da bi zakonska zabrana prava na pobačaj značila ograničavanje prava na izbor i oduzimanje slobode ženama, stoga su se danas okupili pod sloganom “Subota za slobodu”.

Iz Udruge V.U.K. osvrnuli su se i na ljude koji danas ponovno kleče na glavnom zagrebačkom glavnom trgu te poručili da je svaka žena svoj duhovni vođa i da ne treba drugoga da ju vodi. Ideje za koje se okupljeni muškarci u Zagrebu zalažu, dodaju, vraćaju društvo u prošlost, doba kada su žene bile podređene, drugotne, sve protiv čega su se naše prethodnice godinama borile, a i još se bore, kako bi bile ravnopravne muškarcima i zauzele mjesto u društvu koje im pripada.

Nastavite čitati

U fokusu

Europska središnja banka upozorava na moguć kaotičan pad cijena nekretnina – što očekuje Hrvatsku?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene nekretnina zadnjih godina snažno rastu, posebno u prošloj godini.

U srijedu je Europska središnja banka (ESB) upozorila na moguć kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni, jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, piše index.hr.

Hrvatska se u izvješću ne spominje direktno, ali su njeni građani svjesni situacije na tržištu. Mnogi se nadaju padu cijena nekretnina, iako Europska središnja banka (ESB) upozorava da bi to moglo dovesti do financijske krize.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ESB.

U međuvremenu su cijene nekretnina sve više rasle, dijelom zbog samog APN-a, pa je upitno jesu li uopće svi oni koji su dobili subvenciju neto profitirali od programa. Činjenica je da se nekretnine danas manje priuštive prosječnom građaninu nego prije, a to se može dokazati.

Jasno je da se ne radi samo o subjektivnom dojmu građana, jer podaci jasno pokazuju kako je relativno teže danas zaraditi za kupnju kuće ili stana nego prije sedam godina.

Za komentar upozorenja Europske središnje banke (ESB) o mogućem kaotičnom padu cijena nekretnina u eurozoni u Indexu su se obratili agentu za nekretnine Sanjinu Rastovcu. On ne očekuje da će se u kratkom roku cijene u Hrvatskoj smanjiti.

“Poremećaji na tržištu nekretnina uvijek krenu od ekonomski najjačih država pa se kroz određeno vrijeme preliju na manje. Hrvatska je u specifičnoj situaciji iz više razloga, zbog kojih se ne očekuje krah tržišta. Krajem prošle godine se osjetio pad potražnje i taj trend se nastavio početkom 2023. godine. Trenutni pad nije dovoljno velik da bi izazvao pad cijena jer je i dalje višestruko veća potražnja od ponude. Očekivanja su da će do kraja godine rast cijena stati i da će doći do stabilizacije te eventualno korekcije cijena lošijih, starijih nekretnina”, prognozira Rastovac.

Za pad cijena će Hrvati očito morati pričekati ozbiljnu krizu, ali onda će nastati problem rasta nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje