Povežite se s nama

U fokusu

Damir Habijan: Očekujem od gradonačelnika Čehoka da riješi probleme koje je sam napravio

Objavljeno:

- dana

Budući predsjednik Gradskog vijeća

Damir Habijan će, potvrđeno je još jučer, biti predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Dogodilo se, dakle, ono što se i očekivalo:  varaždinski HDZ osigurati će stabilnu većinu u Gradskom vijeću gradonačelniku Ivanu Čehoku.

Iako se službeno ne govori o koaliciji, jasno je da će  predsjedanje Vijećem Habijan platiti budućom vjernošću gradonačelniku.

Uostalom, Ivan Čehok je jasno rekao: – To mjesto pripada nama, koji imamo devet vijećnika, ali želimo pokazati otvorenost.

Tako se HDZ uspio dokopati gradske vlasti u Varaždinu. Šapatom su iz oporbe prešli među vladajuće, a najava Damira Habijana o „još jačoj oporbi“ pokazala se krhkom floskulom. Onom koja puca čim se vlast pokaže na vidiku.

Ako će ići, ići će

Kad mu se to spočita on govori da će svi koji ga znaju znati da se njemu takvo što ne može pripisati.

– Kako onda tumačite svoj postupak?

– Bile su dvije opcije. “A”  je ostati u oporbi i četiri godine govoriti što nije dobro i kako bi trebalo. “B” je pokušati surađivati sa izabranima . Ako će ići, ići će. Ako ne s nama, s nekim drugim. U ovom trenutku nam je suradnja ok, a kako će biti dalje, vidjet ćemo – oprezan je.

Na pitanje je li HDZ  postavio gradonačelniku bilo kakve uvjete za svoju podršku, Habijan odgovara negativno.  – Nije. Gotovo svi programi izbornih kandidata su bili isti pa je teško govoriti „naše“ ili „njihovo“.  Koalicija ? Uspostavili smo suradnju i jasno da ćemo se tako i ponašati – potvrđuje Habijan da će HDZ surađivati, a ne oponirati.

A kamoli „jako oponirati“, kako je govorio prije manje od mjesec dana.

Volim, ne volim

Damir Habijan zapravo nije napravio ništa neuobičajeno. Prevara birača je postala dio hrvatskog političkog folklora. Štoviše, postupio je točno onako kako se to i predviđalo, tipičnim manevrom klasičnog hrvatskog  oporbenjaka.

Dobar je primjer ovih dana bio HNS, na čelu s bivšim županom – danas ministrom,  Predragom Štromarom.

Iako se očekivalo da će premijer Plenković zbog Čehokovih optužnica ostati principijelan – kao osoba koja misli da nikome s optužnicama nije mjesto u vlasti – pa lupiti šakom po stolu i zabraniti dečkima da se igraju, reakcije iz Zagreba navodno nije bilo.

To nam je danas ujutro rekao budući predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan.

I on je sam u predizbornoj kampanji, uz sve ostalo, Čehoku zamjerao i optužnice. Sad kaže kako je stalno govorio da optužnice nisu glavni problem.

– Glavni problem je što je većina aktualnih problema u Gradu proistekla iz mandata Ivana Čehoka. To je tako. I sad je prilika da se oni riješe – rekao je Damir Habijan.

Jednostavnije rečeno – Habijan od Čehoka očekuje da riješi što je zeznuo.

Ili još jednostavnije – HDZ daje Čehoku drugu šansu.

Hm…

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!