Povežite se s nama

U fokusu

Damir Habijan: Očekujem od gradonačelnika Čehoka da riješi probleme koje je sam napravio

Objavljeno:

- dana

Budući predsjednik Gradskog vijeća

Damir Habijan će, potvrđeno je još jučer, biti predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Dogodilo se, dakle, ono što se i očekivalo:  varaždinski HDZ osigurati će stabilnu većinu u Gradskom vijeću gradonačelniku Ivanu Čehoku.

Iako se službeno ne govori o koaliciji, jasno je da će  predsjedanje Vijećem Habijan platiti budućom vjernošću gradonačelniku.

Uostalom, Ivan Čehok je jasno rekao: – To mjesto pripada nama, koji imamo devet vijećnika, ali želimo pokazati otvorenost.

Tako se HDZ uspio dokopati gradske vlasti u Varaždinu. Šapatom su iz oporbe prešli među vladajuće, a najava Damira Habijana o „još jačoj oporbi“ pokazala se krhkom floskulom. Onom koja puca čim se vlast pokaže na vidiku.

Ako će ići, ići će

Kad mu se to spočita on govori da će svi koji ga znaju znati da se njemu takvo što ne može pripisati.

– Kako onda tumačite svoj postupak?

– Bile su dvije opcije. “A”  je ostati u oporbi i četiri godine govoriti što nije dobro i kako bi trebalo. “B” je pokušati surađivati sa izabranima . Ako će ići, ići će. Ako ne s nama, s nekim drugim. U ovom trenutku nam je suradnja ok, a kako će biti dalje, vidjet ćemo – oprezan je.

Na pitanje je li HDZ  postavio gradonačelniku bilo kakve uvjete za svoju podršku, Habijan odgovara negativno.  – Nije. Gotovo svi programi izbornih kandidata su bili isti pa je teško govoriti „naše“ ili „njihovo“.  Koalicija ? Uspostavili smo suradnju i jasno da ćemo se tako i ponašati – potvrđuje Habijan da će HDZ surađivati, a ne oponirati.

A kamoli „jako oponirati“, kako je govorio prije manje od mjesec dana.

Volim, ne volim

Damir Habijan zapravo nije napravio ništa neuobičajeno. Prevara birača je postala dio hrvatskog političkog folklora. Štoviše, postupio je točno onako kako se to i predviđalo, tipičnim manevrom klasičnog hrvatskog  oporbenjaka.

Dobar je primjer ovih dana bio HNS, na čelu s bivšim županom – danas ministrom,  Predragom Štromarom.

Iako se očekivalo da će premijer Plenković zbog Čehokovih optužnica ostati principijelan – kao osoba koja misli da nikome s optužnicama nije mjesto u vlasti – pa lupiti šakom po stolu i zabraniti dečkima da se igraju, reakcije iz Zagreba navodno nije bilo.

To nam je danas ujutro rekao budući predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan.

I on je sam u predizbornoj kampanji, uz sve ostalo, Čehoku zamjerao i optužnice. Sad kaže kako je stalno govorio da optužnice nisu glavni problem.

– Glavni problem je što je većina aktualnih problema u Gradu proistekla iz mandata Ivana Čehoka. To je tako. I sad je prilika da se oni riješe – rekao je Damir Habijan.

Jednostavnije rečeno – Habijan od Čehoka očekuje da riješi što je zeznuo.

Ili još jednostavnije – HDZ daje Čehoku drugu šansu.

Hm…

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje