Povežite se s nama

Međimurje

Damir Horvat i Danijel Špancer ekipni pobjednici “Blanik kupa“

Objavljeno:

- dana

DVA USPJEŠNA BRATIĆA

Članovi čakovečkog Aerokluba Međimurje, Damir Horvat iz Pribislavca i Danijel Špancer iz Strahoninca osvojili su ekipno 1. mjesto na 11. izdanju “Blanik kupa“ koji je održan u subotu 27. kolovoza u Prijedoru

. Kako doznajemo od Damira Horvata iz Pribislavca, nastavnika jedriličarstva i voditelja Škole letenja Aerokluba Međimurje, na spomenutom natjecanju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu Urije ogledala su se 34 natjecatelja iz šest zemalja s područja bivše Jugoslavije i Poljske.

Vrsni letači

– Iako smo već nastupali na Blanik kupovima u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Čepinu kod Osijeka (“Slanina kup“), ovo nam je bilo prvo sudjelovanje na natjecanju kojeg organizira Aeroklub Prijedor. Do njihovog letačkog centra u Republici Srpskoj prevalili smo put dugačak 240 kilometara – rekao je Horvat koji je, podsjećamo, zadnjeg vikenda u srpnju svojim bravuroznim letovima oduševio posjetitelje varaždinskog CIAV-a.

Svi sudionici natjecanja letjeli su na metalnoj školskoj jedrilici dvosjedu Blanik L-13, odnosno u zrakoplovu češke proizvodnje po kojem je “Blanik kup“ dobio ime.
– Ove godine natjecanje u preciznom slijetanju u obilježeno polje sa zaustavljanjem na točno određenoj poziciji okupilo je jaku konkurenciju. No, Danijel Špancer uspio se plasirati na 3. mjesto, dok sam mu ja puhao za vrat na četvrtom. Na kraju smo imali najmanje kaznenih bodova što nam je osiguralo ekipnu pobjedu – pojasnio je Horvat od kojeg doznajemo i to da su ovi vrsni međimurski letači ujedno bliski rođaci.

 

Horvat je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva

Inače, natjecanje je za dvoje bratića počelo jutarnjom pripremom leta, a potom je slijedilo ono pravo – zrakoplovnom zapregom piloti aviona vukli su ih do 200 metara visine, te je nakon odvajanja slijedio brzo planiranje sa slijetanjem. Od podneva do 18.30 sati svi su piloti jedrilica obavili po jedan let, a potom je slijedilo proglašenje pobjednika i zajedničko druženje. Ovaj vid zrakoplovnog sporta od natjecatelja između ostalog iziskuje dobru koncentraciju i procjenu u prilazu na slijetanje jer jedrilice nemaju motor.
– Svi koji žele naučiti letjeti jedrilicama mogu nam se pridružiti do18. rujna kada počinje teoretska nastava za nove kandidate koji žele postati piloti jedrilica, a više informacija o svemu dobit će na telefon 098/726-477 – naglasio je Horvat koji je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva.

Rođendan aerokluba

Njegovim putem kreće i Danijel Špancer koji je trenutno pripravnik za nastavnika jedriličarstva u Aeroklubu Međimurje koji raspolaže s dva školska dvosjeda, 5 jednosjeda i dvije motorne jedrilice.

– Naš Aeroklub je već niz godina jedan od najvećih jedriličarskih centara u RH. Iduće godine proslavit ćemo 70. obljetnicu osnutka velikim aeromitingom, te pozivamo sve zaljubljenike u zrakoplovstvo da nas posjete i na Danima otvorenih vrata – zaključio je Horvat.

Izvor:
Foto:

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Triju soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati