Povežite se s nama

Međimurje

Damir Horvat i Danijel Špancer ekipni pobjednici “Blanik kupa“

Objavljeno:

- dana

DVA USPJEŠNA BRATIĆA

Članovi čakovečkog Aerokluba Međimurje, Damir Horvat iz Pribislavca i Danijel Špancer iz Strahoninca osvojili su ekipno 1. mjesto na 11. izdanju “Blanik kupa“ koji je održan u subotu 27. kolovoza u Prijedoru

. Kako doznajemo od Damira Horvata iz Pribislavca, nastavnika jedriličarstva i voditelja Škole letenja Aerokluba Međimurje, na spomenutom natjecanju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu Urije ogledala su se 34 natjecatelja iz šest zemalja s područja bivše Jugoslavije i Poljske.

Vrsni letači

– Iako smo već nastupali na Blanik kupovima u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Čepinu kod Osijeka (“Slanina kup“), ovo nam je bilo prvo sudjelovanje na natjecanju kojeg organizira Aeroklub Prijedor. Do njihovog letačkog centra u Republici Srpskoj prevalili smo put dugačak 240 kilometara – rekao je Horvat koji je, podsjećamo, zadnjeg vikenda u srpnju svojim bravuroznim letovima oduševio posjetitelje varaždinskog CIAV-a.

Svi sudionici natjecanja letjeli su na metalnoj školskoj jedrilici dvosjedu Blanik L-13, odnosno u zrakoplovu češke proizvodnje po kojem je “Blanik kup“ dobio ime.
– Ove godine natjecanje u preciznom slijetanju u obilježeno polje sa zaustavljanjem na točno određenoj poziciji okupilo je jaku konkurenciju. No, Danijel Špancer uspio se plasirati na 3. mjesto, dok sam mu ja puhao za vrat na četvrtom. Na kraju smo imali najmanje kaznenih bodova što nam je osiguralo ekipnu pobjedu – pojasnio je Horvat od kojeg doznajemo i to da su ovi vrsni međimurski letači ujedno bliski rođaci.

 

Horvat je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva

Inače, natjecanje je za dvoje bratića počelo jutarnjom pripremom leta, a potom je slijedilo ono pravo – zrakoplovnom zapregom piloti aviona vukli su ih do 200 metara visine, te je nakon odvajanja slijedio brzo planiranje sa slijetanjem. Od podneva do 18.30 sati svi su piloti jedrilica obavili po jedan let, a potom je slijedilo proglašenje pobjednika i zajedničko druženje. Ovaj vid zrakoplovnog sporta od natjecatelja između ostalog iziskuje dobru koncentraciju i procjenu u prilazu na slijetanje jer jedrilice nemaju motor.
– Svi koji žele naučiti letjeti jedrilicama mogu nam se pridružiti do18. rujna kada počinje teoretska nastava za nove kandidate koji žele postati piloti jedrilica, a više informacija o svemu dobit će na telefon 098/726-477 – naglasio je Horvat koji je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva.

Rođendan aerokluba

Njegovim putem kreće i Danijel Špancer koji je trenutno pripravnik za nastavnika jedriličarstva u Aeroklubu Međimurje koji raspolaže s dva školska dvosjeda, 5 jednosjeda i dvije motorne jedrilice.

– Naš Aeroklub je već niz godina jedan od najvećih jedriličarskih centara u RH. Iduće godine proslavit ćemo 70. obljetnicu osnutka velikim aeromitingom, te pozivamo sve zaljubljenike u zrakoplovstvo da nas posjete i na Danima otvorenih vrata – zaključio je Horvat.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje