Povežite se s nama

Međimurje

Damir Horvat i Danijel Špancer ekipni pobjednici “Blanik kupa“

Objavljeno:

- dana

DVA USPJEŠNA BRATIĆA

Članovi čakovečkog Aerokluba Međimurje, Damir Horvat iz Pribislavca i Danijel Špancer iz Strahoninca osvojili su ekipno 1. mjesto na 11. izdanju “Blanik kupa“ koji je održan u subotu 27. kolovoza u Prijedoru

. Kako doznajemo od Damira Horvata iz Pribislavca, nastavnika jedriličarstva i voditelja Škole letenja Aerokluba Međimurje, na spomenutom natjecanju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu Urije ogledala su se 34 natjecatelja iz šest zemalja s područja bivše Jugoslavije i Poljske.

Vrsni letači

– Iako smo već nastupali na Blanik kupovima u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Čepinu kod Osijeka (“Slanina kup“), ovo nam je bilo prvo sudjelovanje na natjecanju kojeg organizira Aeroklub Prijedor. Do njihovog letačkog centra u Republici Srpskoj prevalili smo put dugačak 240 kilometara – rekao je Horvat koji je, podsjećamo, zadnjeg vikenda u srpnju svojim bravuroznim letovima oduševio posjetitelje varaždinskog CIAV-a.

Svi sudionici natjecanja letjeli su na metalnoj školskoj jedrilici dvosjedu Blanik L-13, odnosno u zrakoplovu češke proizvodnje po kojem je “Blanik kup“ dobio ime.
– Ove godine natjecanje u preciznom slijetanju u obilježeno polje sa zaustavljanjem na točno određenoj poziciji okupilo je jaku konkurenciju. No, Danijel Špancer uspio se plasirati na 3. mjesto, dok sam mu ja puhao za vrat na četvrtom. Na kraju smo imali najmanje kaznenih bodova što nam je osiguralo ekipnu pobjedu – pojasnio je Horvat od kojeg doznajemo i to da su ovi vrsni međimurski letači ujedno bliski rođaci.

 

Horvat je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva

Inače, natjecanje je za dvoje bratića počelo jutarnjom pripremom leta, a potom je slijedilo ono pravo – zrakoplovnom zapregom piloti aviona vukli su ih do 200 metara visine, te je nakon odvajanja slijedio brzo planiranje sa slijetanjem. Od podneva do 18.30 sati svi su piloti jedrilica obavili po jedan let, a potom je slijedilo proglašenje pobjednika i zajedničko druženje. Ovaj vid zrakoplovnog sporta od natjecatelja između ostalog iziskuje dobru koncentraciju i procjenu u prilazu na slijetanje jer jedrilice nemaju motor.
– Svi koji žele naučiti letjeti jedrilicama mogu nam se pridružiti do18. rujna kada počinje teoretska nastava za nove kandidate koji žele postati piloti jedrilica, a više informacija o svemu dobit će na telefon 098/726-477 – naglasio je Horvat koji je kao nastavnik letenja dosad odškolovao 15-ak jedriličara iz Međimurja i ostalih hrvatskih krajeva.

Rođendan aerokluba

Njegovim putem kreće i Danijel Špancer koji je trenutno pripravnik za nastavnika jedriličarstva u Aeroklubu Međimurje koji raspolaže s dva školska dvosjeda, 5 jednosjeda i dvije motorne jedrilice.

– Naš Aeroklub je već niz godina jedan od najvećih jedriličarskih centara u RH. Iduće godine proslavit ćemo 70. obljetnicu osnutka velikim aeromitingom, te pozivamo sve zaljubljenike u zrakoplovstvo da nas posjete i na Danima otvorenih vrata – zaključio je Horvat.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje