Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju dostojanstveno obilježen Dan antifašističke borbe

Objavljeno:

- dana

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Važan dan hrvatske povijesti u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, podno Spomenika žrtvama Drugoga svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, uz prigodnu povorku i pratnju limene glazbe. Svečanost obilježavanja organizirali su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a povorci su se pridružili i predstavnici Policijske uprave Međimurske te brojni građani.

– Moderna i uređena Hrvatska, Hrvatska koja poštuje zakone i europske vrijednosti i koja ima karakter napredne i tolerantne zemlje koja gleda u budućnost – to su vrijednosti koje definiraju antifašizam i antifašističku borbu. Iako je Međimurje najduže od svih hrvatskih krajeva bilo pod tuđom vlašću, narod je uvijek govorio hrvatskim jezikom, poštivao hrvatske običaje, pjevao hrvatske narodne pjesme, čuvao svoju kulturu, baštinu i identitet te nikada nije dozvolio rušenje vrijednosti reda, rada odgovornosti i svijesti da samo vlastitim radom nastaju rezultati. Nema budućnosti bez poštivanja vlastite prošlosti i koliko god u javnosti postoji percepcija ideološke podijeljenosti, najvažnije je osuditi sva zla, bez obzira s koje strane dolazila, ali i vrednovati, čuvati i baštiniti pozitivne vrijednosti. Antifašizam je velika pozitivna vrijednost naše države i naroda jer je na temeljima antifašizma stvorena hrvatska država. Svim građankama i građanima čestitam 22. lipnja, Dan antifašističke borbe – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uz župana, svijeće podno spomenika položili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, saborska zastupnica Bernarda Topolko, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Ivanom Sokačem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih, kao i mnogobrojne Međimurke i Međimurci.

Poštovanje prema žrtvama fašističkog režima uime Grada Čakovca iskazao je predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat.

– Danas je 1941. godina daleka povijest. Tako to i mora biti, no sve manje živih neposrednih sudionika tih slavnih događaja ne smije biti povod za prekrajanje povijesti. Činjenice govore da su zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi dio Hrvatske danas Istra, Zadar, otoci, Baranja i naše Međimurje. Zahvaljujući partizanima, Hrvatska je u okvirima Jugoslavije zadržala svoju državnost i granice te je i zahvaljujući tome danas samostalna, suverena i demokratska država – rekao je u prigodnom obraćanju predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Horvat na gradskom groblju.

Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije tradicionalno se pridružio tamošnji domaćin, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, sa zamjenikom Mladenom Čavlekom te brojnim mještanima, uz povorku i svečano odavanje počasti. Načelnik Horvat je napomenuo da je pijetet koji se daje žrtvama režima iznimno bitan za današnje društvo te da zahvalnost za slobodu za koji su mnogi ginuli treba prenositi na mlade generacije. Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub kazao je kako je zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi i Međimurcima koji su u njoj sudjelovali ovaj kraj oslobođen i pripojen matici zemlji.

– U antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo je više od dvije tisuće aktivnih boraca s područja Međimurja. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske poginulo je 329 međimurskih partizana, a 1839 Međimurki i Međimuraca bilo je zatočeno u nacifašističkim logorima i zatvorima. 848 ih je ubijeno u logorima i zatvorima ili su poginuli kao civilne žrtve. Svih tih ljudi danas se prisjećamo s posebnim pijetetom. Čestitam još jedanput svima Dan antifašističke borbe.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak okupljenima je čestitao praznik te istaknuo da je 22. lipnja prije 78 godina Hrvatska svrstana na stranu zemalja pobjednica u 2. svjetskom ratu, na stranu antifašističkih sila, ali i svega onoga što je danas utkano u temelje Europske unije i Ustav Republike Hrvatske.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!