Povežite se s nama

Međimurje

Stjepan Kovač čestita Dan antifašističke borbe koji je obilježen diljem Međimurja

Objavljeno:

- dana

U subotu, 22. lipnja, diljem Hrvatske je obilježen Dan antifašističke borbe.

Upravo na taj dan, 1941. formiran je Prvi sisački partizanski odred, u Brezovici kraj Siska, što se smatra i začetkom antifašističkog pokreta na području Hrvatske. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast su poginulima u najvećem ratnom sukobu u povijesti odala izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, Grada Murskog Središća, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ Međimurske županije te brojni građani.

Uz predsjednika Društva „Josip Broz Tito“, Zvonimira Goluba, koji je govorio o žrtvama Drugoga svjetskog rata, o značaju antifašističke borbe govorio je i Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca.

– Danas je 1941. godina daleka povijest. Tako to i mora biti, no sve manje živih neposrednih sudionika tih slavnih događaja, ne smije biti povod za prekrajanje povijesti. Činjenice govore da su zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi dio Hrvatske danas Istra, Zadar, otoci, Baranja i naše Međimurje. Zahvaljujući partizanima, Hrvatska je u okvirima Jugoslavije zadržala svoju državnost i granice te je i zahvaljujući tome danas samostalna, suverena i demokratska država – naglasio je između ostaloga Horvat.

Vijenci i svijeće postavljeni su ispred spomenika poginulima u Drugome svjetskom ratu Luje Bezeredija, kao i na obližnjem grobu Karla Mrazovića Gašpara. Prije posjeta čakovečkom groblju u Mihovljanu, ista su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u čakovečkom Perivoju Zrinskih, kraj spomenika poginulim i nestalim međimurskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vijenci položeni i na čakovečkom Jugu

Izaslanstva Gradskog kotara Jug i Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurja predvođeno predsjednicima Miljenkom Zorkom i Zvonimirom Golubom, položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja ubijenim i poginulim Međimurcima u Drugom svjetskom ratu. Uoči Dana antifašističke borbe, u ime Grada Čakovca, na dva spomen obilježja svijeće je zapalio i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat.

Podno spomen ploče u Preloškoj ulici Horvat je naglasio da Grad Čakovec neće prestati s tradicijom obilježavanja ovog važnog datuma iz svjetske povijesti, kao ni sa sjećanjem na početke borbe protiv fašizma, u kojima su i stanovnici Čakovca, ali i cijelog Međimurja imali značajnu ulogu. Zvonimir Golob je, prisjećajući se također začetaka antifašističkog pokreta, rekao kako unatoč brojnim pokušajima iskrivljavanja interpretacije povijesnih događanja, zapadni svijet dostojno obilježava važne datume vezane uz antifašizam te je to zalog da će sjećanje na sve koji su dali doprinos ovom pokretu, živjeti i u budućnosti.

Nakon kratkog okupljanja u Preloškoj ulici, vijenci i svijeće položeni su i podno spomen ploče postavljene na zgradi DVD-a Pustakovec-Buzovec-Putjane u Ulici Milke Trnine. Za sve poginule i ubijene Čakovčane i Međimurce u Drugom svjetskom ratu odana je počast minutom šutnje.

Čestitka gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača

Povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Praznici koje obilježavamo 22. i 25. lipnja predstavljaju izuzetno važne datume moderne hrvatske povijesti. Upravo na te dane pokazali smo da naš narod nikakva sila, ni povijesne okolnosti ne mogu spriječiti u želji da žive u slobodnoj Hrvatskoj.

Hrvati su bili jedan od prvih naroda koji je krenuo u borbu protiv fašizma i nacizma, te je u njoj u najvećem postotku i sudjelovao. Upravo je 22. lipnja 1941. godine u šumi pored Siska osnovana prva antifašistička jedinica u okupiranoj Europi. Ne treba posebno govoriti što Međimurci duguju Narodnooslobodilačkoj borbi. Svi znamo da upravo zahvaljujući našim sugrađanima koji se nisu pomirili s mađarskom fašističkom okupacijom te su se otišli boriti u partizane nakon Drugoga svjetskog rada ponovno postajemo sastavni dio Hrvatske. Mnogi su u borbama za oslobođenje dali svoje živote te su mučeni i ubijeni samo zato što su glasno govorili o hrvatskom identitetu Međimurja.

Hrvati su svoju želju za životom u slobodnoj državi ponovno pokazali 50 godina kasnije, 25. lipnja 1991. godine. Na povijesnoj je sjednici Hrvatskog Sabora donesena Odluka o samostalnosti i suverenosti. Bio je to začetak današnje demokratske Hrvatske, ali i početak krvavog i teškog Domovinskog rata. I u njemu smo pobijedili, prvenstveno zahvaljujući želji za životom u demokratskoj i prosperitetnoj zemlji te tada pokazanom nacionalnom jedinstvu.

Generacijama koje se danas školuju ti događaji možda predstavljaju samo povijesne činjenice. No, obilježavanjem tih teških i slavnih dana, prisjećamo se da su u temelje naše slobode ugrađeni životi mnogih naših predaka. Današnja slobodna, demokratska i europska Hrvatska nije takva postala sama od sebe, već je rezultat teške i dugotrajne borbe vođene idealima i željom da budemo svoji na svome.

Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!”

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!