Povežite se s nama

Međimurje

Čestitka čakovečkoga gradonačelnika Stjepana Kovača povodom predstojećih praznika

Objavljeno:

- dana

Povodom predstojećih praznika, Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač građanima je uputio čestitku. U njoj stoji:

– Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Dva praznika koja obilježavamo krajem lipnja prijelomni su datumi moderne hrvatske povijesti. Oba označavaju i početak krvavog i teškog rata u kojem je naš narod dao brojne žrtve. No, i 22. i 25. lipnja dani su koji su našu zemlju stavili na ispravnu stranu povijesti.

Tog 22. lipnja 1941. godine kontinentalna Europa bila je okupirana, a nacistička Njemačka upravo je napala Sovjetski Savez. Toga dana u šumi kod Siska osnovana je prva antifašistička jedinica u porobljenoj Europi. Nakon četiri godine teške borbe, Hrvati su iz nje izišli na pobjedničkoj strani, kao narod koji je, s obzirom na broj stanovnika, imao najmasovniji antifašistički pokret u Europi. Kao rezultat te pobjede, naša zemlja u svoje granice vratila je Istru, Dalmaciju, otoke, Baranju i naše Međimurje. Bez obzira na komunistički sustav koji je uspostavljen nakon rata, naša je zemlja sačuvala svoju državnost i suverenost.

Na dan 19. svibnja 1991. godine, hrvatski su državljani s preko 93 posto potvrdili tu suverenost, što je je rezultiralo Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, donesenom 25. lipnja 1991. godine. I nakon ove odluke uslijedio je rat, no i iz njega je naš zemlja izašla kao pobjednik. Ta je pobjeda izvojevana prije svega nacionalnim jedinstvom, poticanom željom hrvatskog naroda za životom u neovisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.

U oba je rata Hrvatska dala brojne žrtve. Poginulo i ubijeno je mnogo naših sugrađana. Njihovi životi pali su u borbi za bolju budućnost u kojoj sad živimo, te nas to obvezuje da sjećanje na te svijetle datume naše novije povijesti dostojno obilježavamo, a spomen na njih čuvamo i prenosimo na djecu i mlade. Bez svih njih, i onih iz 1941. i onih iz 1991. godine, danas ne bi bilo slobodne, demokratske i europske Hrvatske.

Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!

gradonačelnik
Stjepan Kovač

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje