Povežite se s nama

U fokusu

Dan branitelja 22. rujna, a Udruzi veterana 7. gardijske brigade Puma županijska nagrada

Objavljeno:

- dana

JEDNOGLASNO NA SKUPŠTINI

Branitelji Varaždinske županije dobili su svoj dan koji će se svake godine obilježavati 22. rujna, kada se ujedno obilježava obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Ova odluka donesena je jednoglasno na sjednici Skupštine Varaždinske županije u ponedjeljak.

Bit će organiziran i prigodni mimohod

Ovom odlukom branitelji s područja Varaždinske županija dobivaju spomen dan za sve zaslužne za oslobođenje Varaždina, Varaždinske županije i obrani suvereniteta naše države. Inicijativu za obilježavanjem ovog dana dala je Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Varaždinske županije, a obilježavanje će se organizirati u suradnji s Gradom Varaždinom, te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata s područja Varaždinske županije.

Ovom odlukom branitelji s područja Varaždinske županije dobivaju spomen dan

– Ovim danom odajemo počast svim braniteljima, organizirati ćemo i prigodni mimohod te na taj način dostojno obilježiti taj dan. Branitelji s područja Varaždinske županije sudjelovali su u mnogim osloboditeljskim akcijama diljem Hrvatske i na taj način pronijeli dobar glas Varaždinske županije. Drago mi je da smo 22. rujna povezali dva bitna događaja – naglasio je župan Predrag Štromar te izrazio zadovoljstvo što je odluka donesena jednoglasno.

Uz to, prihvaćena je prijedlog Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije za 2015. godinu prema kojoj će nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobiti Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma.

– Naš prijedlog je u samom startu bio da se nagrada dodijeli njima zbog obilježavanja 20 godišnjica od vojno-redarstvene akcije Oluja, oslobođenja Knina, ali i jer su naši “dečki” to zaslužili. Međutim, donesena je odluka da se nagrada dodijeli KUD-u Klaruš, zbog čega smo mi podnijeli amandman na tu odluku, što se još nikad otkako postoji Varaždinska županija nije dogodilo, a koji je i prihvaćen – rekao je HDZ-ov vijećnik Anđelko Stričak.

Nagrada za životno djelo liječnici Brigiti Czeisberger

Uz Udrugu veterana 7. gardijske brigade Puma, nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu za 2015. dobit će Marija Cafuk i to, kako je objašnjeno, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i očuvanje varaždinskog zelja kao čuvane sorte te promociju Varaždinske županije u tradicijskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primit će Trgovačko poduzeće Varaždin, prva privatna trgovina u Varaždinskoj županiji te Ruža Zlatar za uspješno vođenje prve roditeljske udruge “Ludbreško sunce”, dok će nagradu za životno djelo Varaždinske županije dobiti varaždinska liječnica i dječja kardiologinja prim mr. sc. Brigita Czeisberger, dr. med. specijalistica pedijatrije.

Ovu nagradu poznata varaždinska liječnica primit će za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja dejece i posebnu brigu za male srčane bolesnike te aktivnost u radu strukovnih udruga. Nagrade će, kao i uvijek, biti uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana županije, 8. rujna

 

Izvor:
Foto: ARHIVA/RT

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje