Povežite se s nama

Međimurje

Dan Čehovca: djelo Đure Blažeke za razvoj međimurskog jezikoslovlja

Objavljeno:

- dana

Prošle godine mještani Čehovca usuglasili su se da će se 26. listopada obilježavati Dan naselja Čehovec.

Taj datum nije slučajno izabran jer je upravo krajem listopada 2017. godine obilježen završetak radova na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije te radova na rekonstrukciji i modernizaciji prometnica i izgradnji pješačko-biciklističkih staza kroz Čehovec. Ujedno je postavljena LED rasvjeta u većem dijelu Čehovca i uveden je širokopojasni internet. Ovim investicijama, vrijednima više od 15 milijuna kuna, Čehovec je postao jedno od najljepše uređenih naselja u Međimurskoj županiji.

Stručnjaci su složni da su međimurski govori dosad bili preslabo istraženi

Ove godine u prepunoj dvorani Društvenog doma proslava Dana Čehovca bila je u znaku predstavljanja „Rječnika preloške skupine govora međimurskog dijalekta“ autora Đure Blažeke.

– Prelog će uz sve potencijale i prednosti u naslijeđe budućim generacijama ostaviti običaje i tradiciju rodnoga kraja. Grad Prelog uvijek je podržao ovakve inicijative i vjerujem da će profesor Blažeka nastaviti s jednakom energijom i zanimanjem davati doprinos razvoju svoga kraja – rekao je na promociji gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

– U ovom trenutku postoji šest akademika iz Međimurja, pa vjerujem da će upravo temeljem znanstvenih radova Đuro Blažeka postati sedmi – istaknuo je župan Matija Posavec

– Međimurski su govori dosad bili preslabo istraženi. Dugo je kao tipičan predstavnik međimurskih govora važio govor Svetog Martina. Međutim, mnoga međimurska mjesta imaju svoje dijalekte i poddijalekte, u što je potrebno uložiti mnogo truda da bi se istraživanjem realiziralo ovakvo jedno djelo. Autor Blažeka uspio je u tome. „Rječnik preloške skupine govora međimurskog dijalekta“ značajno je djelo za razvoj međimurskog jezikoslovlja i dokaz dijalektalnog bogatstva po kojem je Međimurje specifično.

U ovom trenutku postoji šest akademika iz Međimurja, članova najviše znanstvene institucije u Hrvatskoj, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pa vjerujem da će upravo temeljem znanstvenih radova Đuro Blažeka postati sedmi – dodao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje