Povežite se s nama

Međimurje

Dan Grada Čakovca: mimohod, Festival jagoda i cvijeća, središnja svečanost…

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Središnja svečanost obilježavanja Dana Grada Čakovca u petak, 28. svibnja, održana je u dvorani Centra za kulturu. Prethodio joj je tradicionalni mimohod Čakovečkih mažoretkinja i Gradskoga puhačkog orkestra koji su središnjom gradskom ulicom i trgovima, dodatno ispunili boje, mirise i zvukove Festivala jagoda i cvijeća.

U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Perivoju Zrinskih kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Obilježeni su tako i Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH te Dan Hrvatske kopnene vojske. Među govornicima bio je i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Dan državnosti

– Sve obljetnice vezane uz osamostaljivanje Hrvatske i Domovinski rat prilika su da se prisjetimo onih koji su u borbi za slobodu ostavili ono najvrijednije – svoje živote. Naša je to civilizacijska i moralna dužnost, ali i najbolji način da neizmjernu vrijednost života u samostalnoj državi prenesemo na mlade, kojima su ti događaji samo lekcije iz povijesnih udžbenika. Obilježavanje Dana državnosti gotovo se poklapa s Danom Grada Čakovca. To je dobro, jer se svečano prisjećamo prijelomnih trenutaka naše povijesti: jednoga kad smo udarili temelje nezavisnosti i demokraciji te drugog kad je ustvari započeo moderni razvoj našega grada! – istaknuo je Kovač.

Na središnju svečanost u Centar za kulturu i ove je godine, zbog još uvijek aktualne epidemiološke situacije, bilo pozvano znatno manje uzvanika nego što je to bio običaj, no na dostojan način, Dan svoga grada obilježili su sada već bivši članovi Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Juricom Horvatom.

Dan Grada Čakovca svim je građanima čestitao gradonačelnik Stjepan Kovač. On se najprije osvrnuo na više od godinu dana pandemije protiv koje se borimo, ali s kojom učimo živjeti, odavši počast svima preminulima od posljedica zaraze virusom COVID-19. Veliku zahvalnost uputio je svim zdravstvenim djelatnicima koji nose najveći teret u borbi protiv pandemije. Govoreći o Gradu i ostvarenim rezultatima u proteklih godinu dana, Kovač je naglasio:

– U proteklih godinu dana nastojali smo da ono što smo predvidjeli proračunom i što smo uostalom obećali građanima, realiziramo. Brojne su započete i završene investicije, znatne su dužine novih i obnovljenih prometnica, veliki su koraci napravljeni u smjeru još boljeg funkcioniranja javnog servisa koji je pod ingerencijom grada, od obrazovnog sustava preko ustanova u kulturi pa sve do komunalnih službi. No, ono što smatram najvažnijim je da smo uspjeli sačuvati grad kao urbanu sredinu u kojoj naši mladi u većini vide svoju budućnost. Grad bez perspektiva za mlade nema budućnost,  a siguran sam da će Čakovec u godinama i desetljećima koja su pred nama i dalje biti grad prepun mladosti, poslovnih prilika i sredina u kojoj je lijepo živjeti.

Temelji za razvoj

Ovogodišnji Dan Grada poklapa se sa završetkom još jednog mandata aktualne gradske vlasti pa je Kovač ujedno i zahvalio svim vijećnicima prethodnog saziva Gradskog vijeća:

– Unatoč ponekad žestokim raspravama kakve su uobičajene u politici, nastojali smo da naš grad u cjelini bude bolji te da našim građanima osiguramo život u modernom i uređenom gradu. Siguran sam da će se to potvrditi i jednog dana kad će se analizirati povijest prve četvrtine 21. stoljeća u Čakovcu. Cijenjeni vijećnici, uvjeren sam da slijedećem Gradskom vijeću ostavljamo odlične temelje za daljnji razvoj grada, ali i obvezu da ostvareni javni standard ne smanjuju.

Čestitke su se redale i dobitnicima godišnjih nagrada Grada Čakovca. Nagradu Grada Čakovca za životno djelo dodijeljena je posthumno povjesničaru Vladimiru Kapunu. Rođen 1927. godine, Vladimir Kapun najprije je kao učitelj hrvatskog jezika i sociologije radio kao učitelj i ravnatelj u Štrigovi i Čakovcu. Poviješću se ozbiljnije počeo baviti postavivši izložbu povodom obljetnice Osnovne škole Štrigova. Od tada je sve svoje slobodno vrijeme utkao u proučavanje zavičajne povijesti, boraveći u muzejima i arhivima Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Svoja je istraživanja redovito objavljivao u časopisima, novinama i monografijama.

Nagradu Grada za životno djelo primio je i mr. sc. Branko Grabar dr. med. vet. Rođen 1930. godine u Čakovcu, magistar Grabar je svoju znanstvenu karijeru započeo u napuštenoj autobusnoj garaži, bez instrumentarija i opreme, a 1961. godine preuzima mjesto direktora Veterinarske stanice Čakovec. U svojoj karijeri direktora, Branko Grabar je osobitu pažnju pridavao školovanju i stručnom znanstvenom uzdizanju stručnih kadrova Veterinarske stanice pa se u njegovu karijernu ostavštinu ubraja i današnji stručno-znanstveni potencijal „Bioinstituta“, kako danas glasi naziv tvrtke.

Nagrada Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ uručena je Stjepanu Mesariću, dugogodišnjem predsjedniku i jednom od osnivača KUD-a „Katruže“ iz Ivanovca. Osim što je vrlo aktivan i u radu Gradske zajednice kulture te Zajednice HKUU Međimurske županije, Mesarić je i dugogodišnji potpredsjednik odbora za Međimursku popevku te jedan od zaslužnih u postupku isticanja Međimurske popevke za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Jedan je od pokretača tradicionalne smotre „Pesmarica naših mamica“, koja je godinama čuvar tradicije i glazbe cijelog Međimurja.

28.05.2021., Cakovec- Svecana sjednica gradskog vijeca i dodjela priznanja najzasluznijim gradjanima. Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Godišnju nagradu iz područja sporta primio je Športski streljački klub Čakovec. U bogatoj povijesti kluba postignuti su brojni zapaženi rezultati među kojima je i osvajanje nacionalnog prvenstva 1989. godine. Prije dvije godine, seniorska ekipa osvojila je Prvenstvo Hrvatske, a trojac Nenad Nemec, Damir Novak i Zoran Novak, osvajaju brojne medalje na državnim  i regionalnim natjecanjima. U klubu je zapažen i rad s mladima koji osvajaju zapažene rezultate, a juniori Jan i Lovro Novak ubrajaju se među najbolje mlade strijelce u Hrvatskoj.  Nagradu je primio predsjednik kluba Nenad Nemec.

Godišnja nagrada iz područja umjetnosti i kulture pripala je Gradskom puhačkom orkestru Čakovec. Orkestar je prošle godine proslavio 125. obljetnicu postojanja te je do sada dva puta mijenjao ime. Danas ga čini 40-ak članova, od amaterskih do akademskih glazbenika, a od 1994. godine vodi ga Ivan Belovari., prof. Orkestar broji brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, od kojih su mnogi tradicionalni. Bez Gradskog puhačkog orkestra, nezamisliva je i proslava uz Dan Grada Čakovca. Nagradu je primio predsjednik orkestra Gabrijel Kovačić.

Odgoj, obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo

Godišnja Nagrada Čakovca iz područja znanosti, odgoja i obrazovanja pripala je Ivanu Pranjiću, umirovljenom profesoru hrvatskog jezika i filozofije, aktualnom predsjedniku čakovečkog ogranka Matice hrvatske. Osim na području obrazovanja gdje ga mnogobrojne generacije pamte kao vrhunskog i omiljenog profesora, Ivan Pranjić do sada je bio vrlo aktivan i u kulturnom, političkom te humanističkom polju, a značajan je i njegov nakladnički rad, dok je samostalno objavio jednu zbirku pjesama.

Godišnja nagrada iz područja gospodarstva pripala je tvrtki Rudi-Express d.o.o.. Svim Čakovčanima poznata prijevoznička tvrtka djeluje od 1991. godine, a neprestanim ulaganjem u razvoj i vozni park dosegla je brojku od 55 zaposlenih. Vozni park sastoji im se od 45 vozila, a tvrtka je kupila i Čakovečki autobusni kolodvor koji je obnovila, modernizirala te tamo smjestila i svoju turističku agenciju. Nagradu je primio Damir Varga, direktor tvrtke.

Godišnju nagradu primili su i svi zaposlenici u zdravstvenom sustavu Međimurja, vodeći bitku za živote brojnih građana Međimurja usred pandemije virusa COVID-19 koja je u našem kraju prisutna već više od godinu dana. Nagradu je uime svih zdravstvenih djelatnika primila dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije također je primila godišnju nagradu, za brojne aktivnosti kojima brine o naslijeđu antifašizma u ovom kraju. Aktivni članovi Udruge redovito sudjeluju u obnavljanju spomenika antifašizmu te obilježavanju značajnijih obljetnica. Nagradu je uime Udruge primila Marija Prekupec.

Spomenimo da je svečanost u Centru za kulturu vodila Aleksandra Ličanin, a svojim je nastupom događaj uveličala mezzosopranistica Blanka Tkalčić.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje