Povežite se s nama

Međimurje

Dan Grada Čakovca: mimohod, Festival jagoda i cvijeća, središnja svečanost…

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Središnja svečanost obilježavanja Dana Grada Čakovca u petak, 28. svibnja, održana je u dvorani Centra za kulturu. Prethodio joj je tradicionalni mimohod Čakovečkih mažoretkinja i Gradskoga puhačkog orkestra koji su središnjom gradskom ulicom i trgovima, dodatno ispunili boje, mirise i zvukove Festivala jagoda i cvijeća.

U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Perivoju Zrinskih kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Obilježeni su tako i Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH te Dan Hrvatske kopnene vojske. Među govornicima bio je i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Dan državnosti

– Sve obljetnice vezane uz osamostaljivanje Hrvatske i Domovinski rat prilika su da se prisjetimo onih koji su u borbi za slobodu ostavili ono najvrijednije – svoje živote. Naša je to civilizacijska i moralna dužnost, ali i najbolji način da neizmjernu vrijednost života u samostalnoj državi prenesemo na mlade, kojima su ti događaji samo lekcije iz povijesnih udžbenika. Obilježavanje Dana državnosti gotovo se poklapa s Danom Grada Čakovca. To je dobro, jer se svečano prisjećamo prijelomnih trenutaka naše povijesti: jednoga kad smo udarili temelje nezavisnosti i demokraciji te drugog kad je ustvari započeo moderni razvoj našega grada! – istaknuo je Kovač.

Na središnju svečanost u Centar za kulturu i ove je godine, zbog još uvijek aktualne epidemiološke situacije, bilo pozvano znatno manje uzvanika nego što je to bio običaj, no na dostojan način, Dan svoga grada obilježili su sada već bivši članovi Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Juricom Horvatom.

Dan Grada Čakovca svim je građanima čestitao gradonačelnik Stjepan Kovač. On se najprije osvrnuo na više od godinu dana pandemije protiv koje se borimo, ali s kojom učimo živjeti, odavši počast svima preminulima od posljedica zaraze virusom COVID-19. Veliku zahvalnost uputio je svim zdravstvenim djelatnicima koji nose najveći teret u borbi protiv pandemije. Govoreći o Gradu i ostvarenim rezultatima u proteklih godinu dana, Kovač je naglasio:

– U proteklih godinu dana nastojali smo da ono što smo predvidjeli proračunom i što smo uostalom obećali građanima, realiziramo. Brojne su započete i završene investicije, znatne su dužine novih i obnovljenih prometnica, veliki su koraci napravljeni u smjeru još boljeg funkcioniranja javnog servisa koji je pod ingerencijom grada, od obrazovnog sustava preko ustanova u kulturi pa sve do komunalnih službi. No, ono što smatram najvažnijim je da smo uspjeli sačuvati grad kao urbanu sredinu u kojoj naši mladi u većini vide svoju budućnost. Grad bez perspektiva za mlade nema budućnost,  a siguran sam da će Čakovec u godinama i desetljećima koja su pred nama i dalje biti grad prepun mladosti, poslovnih prilika i sredina u kojoj je lijepo živjeti.

Temelji za razvoj

Ovogodišnji Dan Grada poklapa se sa završetkom još jednog mandata aktualne gradske vlasti pa je Kovač ujedno i zahvalio svim vijećnicima prethodnog saziva Gradskog vijeća:

– Unatoč ponekad žestokim raspravama kakve su uobičajene u politici, nastojali smo da naš grad u cjelini bude bolji te da našim građanima osiguramo život u modernom i uređenom gradu. Siguran sam da će se to potvrditi i jednog dana kad će se analizirati povijest prve četvrtine 21. stoljeća u Čakovcu. Cijenjeni vijećnici, uvjeren sam da slijedećem Gradskom vijeću ostavljamo odlične temelje za daljnji razvoj grada, ali i obvezu da ostvareni javni standard ne smanjuju.

Čestitke su se redale i dobitnicima godišnjih nagrada Grada Čakovca. Nagradu Grada Čakovca za životno djelo dodijeljena je posthumno povjesničaru Vladimiru Kapunu. Rođen 1927. godine, Vladimir Kapun najprije je kao učitelj hrvatskog jezika i sociologije radio kao učitelj i ravnatelj u Štrigovi i Čakovcu. Poviješću se ozbiljnije počeo baviti postavivši izložbu povodom obljetnice Osnovne škole Štrigova. Od tada je sve svoje slobodno vrijeme utkao u proučavanje zavičajne povijesti, boraveći u muzejima i arhivima Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Svoja je istraživanja redovito objavljivao u časopisima, novinama i monografijama.

Nagradu Grada za životno djelo primio je i mr. sc. Branko Grabar dr. med. vet. Rođen 1930. godine u Čakovcu, magistar Grabar je svoju znanstvenu karijeru započeo u napuštenoj autobusnoj garaži, bez instrumentarija i opreme, a 1961. godine preuzima mjesto direktora Veterinarske stanice Čakovec. U svojoj karijeri direktora, Branko Grabar je osobitu pažnju pridavao školovanju i stručnom znanstvenom uzdizanju stručnih kadrova Veterinarske stanice pa se u njegovu karijernu ostavštinu ubraja i današnji stručno-znanstveni potencijal „Bioinstituta“, kako danas glasi naziv tvrtke.

Nagrada Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ uručena je Stjepanu Mesariću, dugogodišnjem predsjedniku i jednom od osnivača KUD-a „Katruže“ iz Ivanovca. Osim što je vrlo aktivan i u radu Gradske zajednice kulture te Zajednice HKUU Međimurske županije, Mesarić je i dugogodišnji potpredsjednik odbora za Međimursku popevku te jedan od zaslužnih u postupku isticanja Međimurske popevke za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Jedan je od pokretača tradicionalne smotre „Pesmarica naših mamica“, koja je godinama čuvar tradicije i glazbe cijelog Međimurja.

28.05.2021., Cakovec- Svecana sjednica gradskog vijeca i dodjela priznanja najzasluznijim gradjanima. Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Godišnju nagradu iz područja sporta primio je Športski streljački klub Čakovec. U bogatoj povijesti kluba postignuti su brojni zapaženi rezultati među kojima je i osvajanje nacionalnog prvenstva 1989. godine. Prije dvije godine, seniorska ekipa osvojila je Prvenstvo Hrvatske, a trojac Nenad Nemec, Damir Novak i Zoran Novak, osvajaju brojne medalje na državnim  i regionalnim natjecanjima. U klubu je zapažen i rad s mladima koji osvajaju zapažene rezultate, a juniori Jan i Lovro Novak ubrajaju se među najbolje mlade strijelce u Hrvatskoj.  Nagradu je primio predsjednik kluba Nenad Nemec.

Godišnja nagrada iz područja umjetnosti i kulture pripala je Gradskom puhačkom orkestru Čakovec. Orkestar je prošle godine proslavio 125. obljetnicu postojanja te je do sada dva puta mijenjao ime. Danas ga čini 40-ak članova, od amaterskih do akademskih glazbenika, a od 1994. godine vodi ga Ivan Belovari., prof. Orkestar broji brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, od kojih su mnogi tradicionalni. Bez Gradskog puhačkog orkestra, nezamisliva je i proslava uz Dan Grada Čakovca. Nagradu je primio predsjednik orkestra Gabrijel Kovačić.

Odgoj, obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo

Godišnja Nagrada Čakovca iz područja znanosti, odgoja i obrazovanja pripala je Ivanu Pranjiću, umirovljenom profesoru hrvatskog jezika i filozofije, aktualnom predsjedniku čakovečkog ogranka Matice hrvatske. Osim na području obrazovanja gdje ga mnogobrojne generacije pamte kao vrhunskog i omiljenog profesora, Ivan Pranjić do sada je bio vrlo aktivan i u kulturnom, političkom te humanističkom polju, a značajan je i njegov nakladnički rad, dok je samostalno objavio jednu zbirku pjesama.

Godišnja nagrada iz područja gospodarstva pripala je tvrtki Rudi-Express d.o.o.. Svim Čakovčanima poznata prijevoznička tvrtka djeluje od 1991. godine, a neprestanim ulaganjem u razvoj i vozni park dosegla je brojku od 55 zaposlenih. Vozni park sastoji im se od 45 vozila, a tvrtka je kupila i Čakovečki autobusni kolodvor koji je obnovila, modernizirala te tamo smjestila i svoju turističku agenciju. Nagradu je primio Damir Varga, direktor tvrtke.

Godišnju nagradu primili su i svi zaposlenici u zdravstvenom sustavu Međimurja, vodeći bitku za živote brojnih građana Međimurja usred pandemije virusa COVID-19 koja je u našem kraju prisutna već više od godinu dana. Nagradu je uime svih zdravstvenih djelatnika primila dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije također je primila godišnju nagradu, za brojne aktivnosti kojima brine o naslijeđu antifašizma u ovom kraju. Aktivni članovi Udruge redovito sudjeluju u obnavljanju spomenika antifašizmu te obilježavanju značajnijih obljetnica. Nagradu je uime Udruge primila Marija Prekupec.

Spomenimo da je svečanost u Centru za kulturu vodila Aleksandra Ličanin, a svojim je nastupom događaj uveličala mezzosopranistica Blanka Tkalčić.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje