Povežite se s nama

U fokusu

“Hitnjaci” iz cijele Hrvatske stigli u Varaždin i pokazali kako pomoći najbližima kada im je ugrožen život

Objavljeno:

- dana

DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

U Varaždinu je danas održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji je proslavio 4.056 djelatnika koji u cijeloj Hrvatskoj svaki dan skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili im je teško narušeno zdravlje.

Na Starom gradu, Franjevačkom, Kapucinskom, Stančićevom trgu i Korzu su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, ali i brojnih drugih zavoda provodili edukacijske programe kako bi građane informirali o djelokrugu rada hitne službe.

Upoznali su ih s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima hitne službe i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.

“Novi ustroj hitne službe napredniji”

U Varaždin je stigao i pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić, kao i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, koja je zahvalila svim djelatnicima HMS-a na požrtvovnom i nesebičnom radu.

Naglasila je da je novi ustroj HMS-a napredniji i moderniji od starog, jer stavlja hitnog pacijenta i njegov zdravstveni problem u središte interesa.

– Svaki pacijent je bitan, a stručnost i ljudske kvalitete naših “hitnjaka” te detaljan i osobni pristup svakom pacijentu uz primjenu suvremene medicinske opreme preduvjet su uspješnog zbrinjavanja hitnog pacijenta – rekla je prim. Grba-Bujević te zaključila kako je sve to postignuto u proteklih šest godina kroz Projekt unaprjeđenja HMS-a i investicijskog planiranja u zdravstvu.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održano jee pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Varaždinske županije, a u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Izvor: hzhm
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje