Povežite se s nama

Život i društvo

Dan Općine Vinica: humanitarna akcija koju vodi najsestra Hrvatske Božena Kapitarić

Objavljeno:

- dana

NIZ PROGRAMA

Stanovni Općine Vinica obilježit će blagdan svog zaštitnika sv. Marka ev. nizom raznih događanja.

Nakon akcije “Zelene čistka”, predstave Kerekesh teatra i  izložbe rukotvorina veziljske sekcije KUD-a Vinica, slijedi humanitarna akcija pod nazivom “Cvijećem do pomoći”.

– Akciju će koordinirati Božena Kapitarić, najmedicinska sestra u Hrvatskoj, inače djelatnica Onkološkog odjela u Čakovcu i rođena Viničanka. Prodavat će se donirano sezonsko i balkonsko cvijeće te trajnice, a prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju antidekubitalnog madraca za mještane kojima je potrebna palijativna skrb te za nabavu didaktičke opreme za dječji vrtić – izvijestili su iz Općine.

Akcija će se odvijati ispred zgrade Općine Vinica tijekom četiri dana: u subotu, 22. travnja, te u subotu, 29. travnja, od 10 do 18 sati, zatim u ponedjeljak, 24.travnja, od 15 sati u sklopu Markovog sajma pred Osnovnom školom Vinica te u utorak, 25. travnja, na sam blagdan sv. Marka ev. pred crkvom.

Sajam, nogomet, ribolov…

Središnji događaj je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja će se održati u subotu, 22. travnja  u 18 sati. – Na sjednici se očekuju istaknuti gosti, a tom prilkom će  desetorici zaslužnih Viničanaca biti uručena javna priznanja. Također će biti uručene i dvije novčane nagrade najuspješnijim studenticama, a prije sjednice položit će se cvijeće na grobove poginulih branitelja te kod centralnog križa za sve preminule Viničance i Viničanke – najavljuju iz Općine.

U Osnovnoj školi Vinica, koja također obilježava svoj dan, u ponedjeljak od 15 sati odvijat će se kviz znanja i spretnosti učenika 7. razreda, izložba minerala i kristala te „Markov sajam“ na kojem će učenici izložiti svoje rukotvorine.

U utorak, 25. travnja, na sam blagdan sv. Marka, osim svete mise i tradicionalnog proščenja pred crkvom, u 17 sati održava se Prijateljska nogometna utakmica  NK Vinica – NK Varaždin, a u 20 sati Viničanci će ponovo moći uživati u gostovanju Kerekesh teatra i predstavi “Očeš, nečeš doktor”, ovaj put u sklopu Glumačkog festivala u Krapini. Predstava se održava u kino-dvorani u zgradi Općine.

Subota, 29. travnja, rezervirana je za svečanost sv. potvrde, a obilježiti će se i Dan Hrvatskog zavičajnog društva viničkog kraja. U nedjelju, 30 travnja, od 7 sati se na ŠRC Ribnjak u Vinici održava  12. Kup Općine Vinica u športskom ribolovu.

Koncerti

Članice ŽVS Leluja iz KUD-a Vinica zajedno sa svojim gostima pripremaju koncert pod nazivom “Nek popevka zleči vse”, koji će se održati u nedjelju, 7. svibnja, s početkom u 17 sati u kino-dvorani u zgradi Općine.

ŠRK Vinica organizator je još jednog događaja, a to su 2. Šaranske noći –  natjecanje u lovu ribe u trajanju od punih 48 sati, koje će se održavati na ŠRC Ribnjak počevši od 13 sati u  petak, 12. svibnja.

Dani Općine Vinica završavaju koncertom Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba ,koji će se održati u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati u župnoj crkvi sv. Marka ev.

Za sve događaje ulaz je slobodan te pozivamo stanovnike da se uključe i odazovu na sve aktivnosti.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Život i društvo

Dan policije: načelnik PU varaždinske pohvalio se riješenim teškim ubojstvom te uručio pohvalnice djelatnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program ovogodišnjeg obilježavanja blagdana zaštitnika policije započeo je u utorak, 26. rujna, tradicionalnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji se odazvalo 40-ak djelatnika. Kako su djelatnici Policijske uprave varaždinske redoviti darivatelji krvi, koje Društvo Crvenog križa ili Opća bolnica Varaždin, stalno, prema potrebama za određenom krvnom grupom, pozivaju tijekom cijele godine, zbog prekratkog proteka vremena od posljednjeg darivanja nisu se mogli odazvati svi zainteresirani djelatnici.

Obilježavanje je nastavljeno u srijedu, 27. rujna, kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, ispred Policijske uprave varaždinske. Tom je prilikom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa svojim zamjenikom Daliborom Božićem i drugim suradnicima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave Varaždin, koja je u vrijeme Domovinskog rata uključivala današnje policijske uprave varaždinsku i međimursku. Odavanju počasti pridužio se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predstavnica Ministarstva branitelja Snježana Hunjet. Svoju su počast iskazali i članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon položenog cvijeća i svijeća te odsviranog mirozova, nazočne je u molitvu uveo vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije Policijske uprave varaždinske, uz lijepe riječi utjehe i nade.

Počast poginulim i nestalim policijskim službenicima, odana je potom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen-sobi i kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave, gdje se također molitvom i sjećanjem na žrtvu poginulih branitelja, nazočnima obratio vlč. Ivica Horvat.

Uslijedila je sveta misa u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije u Varaždinu, za sve poginule, nestale i preminule policajce, koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

Nakon svete mise uslijedila je svečanost u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin, kojoj su nazočili članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih policijskih službenika, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, zatim načelnici općina s područja Varaždinske županije, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave Murska Sobota, predstavnici državnog odvjetništva i drugih institucija i udruga te drugi gosti.

Benčić

Nakon hrvatske himne i minute tišine za sve poginule, nestale i preminule djelatnike, nazočnima se u ime domaćina, obratio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

– Iza nas je veliki broj događaja koji su uz izuzetan napor i angažman svih djelatnika ove policijske uprave uspješno odrađeni. Naravno, naš posao tu nije završio, on se nastavlja i dalje s novim sigurnosnim izazovima. Naše policajke i policajci već godinama postižu iznimne rezultate u otkrivanju i suzbijanju širokog spektra kaznenih dijela i prekršaja. Nedavni su primjer toga dva visoko uspješna kriminalistička istraživanja putem kojih je pronađena veća količina različitih vrsta droge i opreme za njen uzgoj, kao i veća količina ilegalnog oružja i eksploziva. Posebno ističem dovršeno kriminalističko istraživanje teškog ubojstva kao izrazito složenog kaznenog djela, koje su naši istražitelji riješili u 48 sati te posloživši mozaik brutalnog djela – počinitelja priveli pravdi. Značajni rezultati postignuti su i u domeni gospodarskog kriminaliteta, naročito iz više kriminalističkih istraživanja koruptivnih aktivnosti, te se i po tom segmentu policijski službenici policijske uprave varaždinske svrstavaju u sam vrh po rezultatima na nivou cijele RH. Internetske prijevare, provale i krađe iz kuća, krađe bicikala i niz drugih kaznenih djela koja su najčešća i najviše muče naše sugrađane, a kojima se policijski službenici ove policijske uprave intenzivno bave, primarni su cilj rada policijske uprave i u narednom razdoblju. No ako ove riječi nisu dovoljne, možemo se okrenuti brojevima; uspješnost otkivanja kaznenih djela općeg kriminaliteta na području Policijske uprave u 2022. godini bila visokih 63%! – samo je dio onoga o čemu je govorio Benčić.

Priznanja

Kako je Dan policije prigoda za odavanje priznanja, načelnik Policijske uprave varaždinske ovom je prilikom, temeljem zaključka Povjerenstva za dodjelu nagrada i zahvalnica Policijske uprave varaždinske uručio pohvalnice djelatnicima koji su se posebno istaknuli u radu tijekom protekle godine.

Ove su godine pohvaljeni: Željko Cerovčec, Tihomir Družinić, Ljubomir Fridelj, Mario Vugrinec i Martina Zgurić iz Policijske postaje Varaždin, Stjepan Grabar, Snježana Očurščak i Ivica Vidoni iz Policijske postaje Ivanec, Marinela Bačani, Saša Gizdavec i Lidija Novak iz Policijske postaje Ludbreg, Danijel Lacko, Danijel Pomper i Ivica Vincek iz Policijske postaje Novi Marof, Jasenka Borović, Manuela Drašković, Marijan Hehet, Marko Juren, Dušan Juričinec i Stanko Šipek iz Postaje prometne policije Varaždin, Dominik Habek, Marija Kosi, Željko Sakač i Jurica Čanjevac iz Interventne jedinice policije, Danijel Leskovar ispred Ureda načelnika, Ivica Meštrić i Slavko Vudrag iz Službe za javni red i sigurnost, Tomislav Drvarić, Mario Tekić i Vlado Vusilović iz Službe kriminalističke policije te Ninoslava Horvatić, Sanja Hrman, Nada Novak i Darko Sviben iz Službe zajedničkih i upravnih poslova.

Dan policije također je prigoda i za iskazivanje zahvale građanima koji su pomagali policijskim službenicima u obavljanju njihovog časnog i odgovornog posla. Stoga je načelnik Benčić uručio i zahvalnice.

Svečanu akademiju svojim su izvedbama uveličali zbor Stellarium iz Cestice te tamburaški sastav „Biseri“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nemate dozvolu za branje kestena? Mogli bi platiti dosta veliku kaznu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kuhani ili pečeni, u pireu ili kao sastojak za kolače, kesteni su sigurno jedna od najdražih jesenskih namirnica, a upravo je počela njihova sezona.

Međutim, dobro je za podsjetiti da bi berači koji prethodno ne ishode dozvole mogli platiti kaznu. Isto vrijedi primjerice i za branje gljiva.

Prema dokumentu Hrvatskih šuma koji se zove Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta, uz dozvolu je dopušteno prikupiti do 10 kilograma kestena i do 3 kilograma gljiva dnevno, piše Danica.hr.

Riječ je o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe, pa je količina svih nedrvenih šumskih proizvoda ograničena na dnevno dopuštenu. Ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od 1000 do 7000 kuna, odnosno od 133 do 933 eura.

Ako je više punoljetnih članova obitelji u skupljanju kestena, svatko od njih mora imati dozvolu ako količina koju zajedno prikupe prelazi dopuštenih 10 kilograma. O tome trebate voditi računa, kao i o činjenici da vas se može kazniti i ako te kestene prodajete.

Dozvolu možete preuzeti i popuniti 0VDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje