Povežite se s nama

Život i društvo

Dan Općine Vinica: humanitarna akcija koju vodi najsestra Hrvatske Božena Kapitarić

Objavljeno:

- dana

NIZ PROGRAMA

Stanovni Općine Vinica obilježit će blagdan svog zaštitnika sv. Marka ev. nizom raznih događanja.

Nakon akcije “Zelene čistka”, predstave Kerekesh teatra i  izložbe rukotvorina veziljske sekcije KUD-a Vinica, slijedi humanitarna akcija pod nazivom “Cvijećem do pomoći”.

– Akciju će koordinirati Božena Kapitarić, najmedicinska sestra u Hrvatskoj, inače djelatnica Onkološkog odjela u Čakovcu i rođena Viničanka. Prodavat će se donirano sezonsko i balkonsko cvijeće te trajnice, a prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju antidekubitalnog madraca za mještane kojima je potrebna palijativna skrb te za nabavu didaktičke opreme za dječji vrtić – izvijestili su iz Općine.

Akcija će se odvijati ispred zgrade Općine Vinica tijekom četiri dana: u subotu, 22. travnja, te u subotu, 29. travnja, od 10 do 18 sati, zatim u ponedjeljak, 24.travnja, od 15 sati u sklopu Markovog sajma pred Osnovnom školom Vinica te u utorak, 25. travnja, na sam blagdan sv. Marka ev. pred crkvom.

Sajam, nogomet, ribolov…

Središnji događaj je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja će se održati u subotu, 22. travnja  u 18 sati. – Na sjednici se očekuju istaknuti gosti, a tom prilkom će  desetorici zaslužnih Viničanaca biti uručena javna priznanja. Također će biti uručene i dvije novčane nagrade najuspješnijim studenticama, a prije sjednice položit će se cvijeće na grobove poginulih branitelja te kod centralnog križa za sve preminule Viničance i Viničanke – najavljuju iz Općine.

U Osnovnoj školi Vinica, koja također obilježava svoj dan, u ponedjeljak od 15 sati odvijat će se kviz znanja i spretnosti učenika 7. razreda, izložba minerala i kristala te „Markov sajam“ na kojem će učenici izložiti svoje rukotvorine.

U utorak, 25. travnja, na sam blagdan sv. Marka, osim svete mise i tradicionalnog proščenja pred crkvom, u 17 sati održava se Prijateljska nogometna utakmica  NK Vinica – NK Varaždin, a u 20 sati Viničanci će ponovo moći uživati u gostovanju Kerekesh teatra i predstavi “Očeš, nečeš doktor”, ovaj put u sklopu Glumačkog festivala u Krapini. Predstava se održava u kino-dvorani u zgradi Općine.

Subota, 29. travnja, rezervirana je za svečanost sv. potvrde, a obilježiti će se i Dan Hrvatskog zavičajnog društva viničkog kraja. U nedjelju, 30 travnja, od 7 sati se na ŠRC Ribnjak u Vinici održava  12. Kup Općine Vinica u športskom ribolovu.

Koncerti

Članice ŽVS Leluja iz KUD-a Vinica zajedno sa svojim gostima pripremaju koncert pod nazivom “Nek popevka zleči vse”, koji će se održati u nedjelju, 7. svibnja, s početkom u 17 sati u kino-dvorani u zgradi Općine.

ŠRK Vinica organizator je još jednog događaja, a to su 2. Šaranske noći –  natjecanje u lovu ribe u trajanju od punih 48 sati, koje će se održavati na ŠRC Ribnjak počevši od 13 sati u  petak, 12. svibnja.

Dani Općine Vinica završavaju koncertom Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba ,koji će se održati u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati u župnoj crkvi sv. Marka ev.

Za sve događaje ulaz je slobodan te pozivamo stanovnike da se uključe i odazovu na sve aktivnosti.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje