Povežite se s nama

Život i društvo

Na Dan Republike Varaždinci išli u šoping u Austriju, lumpovali u EX-u ili bili na kolinju

Objavljeno:

- dana

NEKAD BILO, SAD SE…

Na današnji dan u bivšoj SFRJ obilježavala se godišnjica 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije, te potom i  ustavotvornu skupštinu FNRJ, 29. studenoga 1945.

Spomenuti blagdan se prestao obilježavati raspadom SFRJ. U našem Varaždinu praznik su u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj drugarice i drugovi zadnji put obilježili “kak se šika“ 1989. godine.

Naime, te su godine još mogli otići u šoping u Austriju, lumpati u Exu do zore ili organizirati kolinje. Već iduće, 1990. godine nova hrvatska vlada dala je preporuku da dame, gospoda i djeca praznik proslave na radnim mjestima i u školskim klupama.

S nestankom ovog praznika prestala je i potreba za traženjem kumova, koji su na primanjima u pionire prvašićima oko vrata vezali crvene marame.    
 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Radovi na postavljanju umjetnog travnjaka u Novom Marofu pred završetkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometni teren u Novom Marofu korak je bliže svom konačnom izgledu.

Naime, u četvrtak je, 18. kolovoza, četveročlano Povjerenstvo za pregled i primopredaju podloge za postavu umjetne trave obišlo teren i ustvrdilo kako se radovi kvalitetno obavljaju, prema pravilima struke. Povjerenstvo je također zaključilo kako izvedena podloga zadovoljava sve tehničke specifikacije za postavljanje umjetne trave te se krenulo s postavljanjem novog travnjaka.

Pripremne radove financira Grad Novi Marof, a financijska sredstva za dobavu i postavljanje umjetne trave osigurao je Hrvatski nogometni savez.

Zajedno s članovima povjerenstva i predsjednikom Županijskog nogometnog saveza Varaždin Nenadom Horvatićem radove je obišao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Ovo je velika stvar za naš nogometni klub koji je među najdugovječnijima u zemlji. Drago mi je da će naši nogometaši dobiti pravi, suvremeni travnjak potreban za treninge i utakmice na kojem će moći trenirati svi, od škole nogometa do seniora – poručio je Jenkač.

Time će jedan od starijih hrvatskih nogometnih klubova, NK Novi Marof, uskoro dobiti novo nogometno igralište koje će prema svemu sudeći parirati i onima u većim gradovima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vinica: U subotu lovačka zabava uz gađanje glinenih golubova, tamburaše i domaće delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lovačka udruga „Opeka“ Vinica u subotu, 20. kolovoza organizira lovačku zabavu uz gađanje glinenih golubova.

Sve posjetitelje zabavljat će glazbeni sastav Faringaši, a krijepit će se domaćim gulašom i drugim specijalitetima uz nezaobilaznu – vrhunsku viničku kapljicu.

Okupljanje lovaca/strijelaca počinje kod lovačkog doma u 9.30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje