Povežite se s nama

Život i društvo

Na Dan Republike Varaždinci išli u šoping u Austriju, lumpovali u EX-u ili bili na kolinju

Objavljeno:

- dana

NEKAD BILO, SAD SE…

Na današnji dan u bivšoj SFRJ obilježavala se godišnjica 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije, te potom i  ustavotvornu skupštinu FNRJ, 29. studenoga 1945.

Spomenuti blagdan se prestao obilježavati raspadom SFRJ. U našem Varaždinu praznik su u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj drugarice i drugovi zadnji put obilježili “kak se šika“ 1989. godine.

Naime, te su godine još mogli otići u šoping u Austriju, lumpati u Exu do zore ili organizirati kolinje. Već iduće, 1990. godine nova hrvatska vlada dala je preporuku da dame, gospoda i djeca praznik proslave na radnim mjestima i u školskim klupama.

S nestankom ovog praznika prestala je i potreba za traženjem kumova, koji su na primanjima u pionire prvašićima oko vrata vezali crvene marame.    
 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Varaždinski i međimurski policajci u subotu provode akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, od 16 do 24 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Najavljena akcija održat će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, ali i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ujedno, tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja vozača koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta i onim kategorijama vozila koje nisu upisane u vozačkim dozvolama te utvrđivanju prekršaja „mladih vozača“.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati