Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Dan ružičaste vrpce: u Varaždinu pušteni u zrak baloni u sjećanje na žene umrle od raka dojke

Objavljeno:

- dana

DIRLJIVO

Ispred Županijske palače u Varaždinu su danas, 6. listopada u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke iz Varaždinske županije, a ujedno je snimljena fotografija “Ružičasta vrpca”.

Puštanje balona i snimanje fotografije upriličeno je povodom Svjetskog dana ružičaste vrpce, a nakon stručnog skupa “Prevencija, dijagnostika i liječenje raka dojke” u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, Opće bolnica Varaždin i Mammae kluba Varaždin.

Lani od raka dojke umrle 43 žene i jedan muškarac

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena, a u 2016. godini su od raka dojke u Varaždinskoj županiji umrle 43 žene, ali i jedan muškarac.

– U njihovu čast smo, nakon snimanja fotografije “Ružičaste vrpce”, u zrak pustili ružičaste balone – rekla je dr. Stipešević Rakamarić i zahvalila Krešimiru Geciju iz studija Gettzy Foto koji se odmah odazvao pozivu za snimanje zajedničke fotografije svih sudionika stručnog skupa, kao i zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivici Labašu na ustupljenim vatrogasnim ljestvama za potrebe snimanja. Ujedno je na dolasku zahvalila učenicima Medicinske škole Varaždin, Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Cilj akcije, kojoj je podršku dao i zamjenik Varaždinskog župana Tomislav Paljak, jest podići svijest o važnosti preventivne zdravstvene zaštite.

– Samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život – istaknula je Marija Hrašćanec

– Važna je prevencija na svim razinama: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda, pa do  odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin, pozvala je žena da redovito obavljaju samopregled dojke.

– Na druge dijagnostičke metode se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život.  Karcinom dojke je izlječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali ako se na vrijeme otkrije – poručila je Marija Hrašćanec.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je napomenuo da Varaždinska županija podržava ovu akciju, kao i sve druge kampanje kojima se želi razviti svijest o prevenciji malignih bolesti.

–  Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju – istaknuo je zamjenik Paljak.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović/Gettzy photo

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati