Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Dan ružičaste vrpce: u Varaždinu pušteni u zrak baloni u sjećanje na žene umrle od raka dojke

Objavljeno:

- dana

DIRLJIVO

Ispred Županijske palače u Varaždinu su danas, 6. listopada u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke iz Varaždinske županije, a ujedno je snimljena fotografija “Ružičasta vrpca”.

Puštanje balona i snimanje fotografije upriličeno je povodom Svjetskog dana ružičaste vrpce, a nakon stručnog skupa “Prevencija, dijagnostika i liječenje raka dojke” u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, Opće bolnica Varaždin i Mammae kluba Varaždin.

Lani od raka dojke umrle 43 žene i jedan muškarac

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena, a u 2016. godini su od raka dojke u Varaždinskoj županiji umrle 43 žene, ali i jedan muškarac.

– U njihovu čast smo, nakon snimanja fotografije “Ružičaste vrpce”, u zrak pustili ružičaste balone – rekla je dr. Stipešević Rakamarić i zahvalila Krešimiru Geciju iz studija Gettzy Foto koji se odmah odazvao pozivu za snimanje zajedničke fotografije svih sudionika stručnog skupa, kao i zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivici Labašu na ustupljenim vatrogasnim ljestvama za potrebe snimanja. Ujedno je na dolasku zahvalila učenicima Medicinske škole Varaždin, Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Cilj akcije, kojoj je podršku dao i zamjenik Varaždinskog župana Tomislav Paljak, jest podići svijest o važnosti preventivne zdravstvene zaštite.

– Samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život – istaknula je Marija Hrašćanec

– Važna je prevencija na svim razinama: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda, pa do  odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin, pozvala je žena da redovito obavljaju samopregled dojke.

– Na druge dijagnostičke metode se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život.  Karcinom dojke je izlječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali ako se na vrijeme otkrije – poručila je Marija Hrašćanec.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je napomenuo da Varaždinska županija podržava ovu akciju, kao i sve druge kampanje kojima se želi razviti svijest o prevenciji malignih bolesti.

–  Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju – istaknuo je zamjenik Paljak.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović/Gettzy photo

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje