Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Dan ružičaste vrpce: u Varaždinu pušteni u zrak baloni u sjećanje na žene umrle od raka dojke

Objavljeno:

- dana

DIRLJIVO

Ispred Županijske palače u Varaždinu su danas, 6. listopada u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke iz Varaždinske županije, a ujedno je snimljena fotografija “Ružičasta vrpca”.

Puštanje balona i snimanje fotografije upriličeno je povodom Svjetskog dana ružičaste vrpce, a nakon stručnog skupa “Prevencija, dijagnostika i liječenje raka dojke” u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, Opće bolnica Varaždin i Mammae kluba Varaždin.

Lani od raka dojke umrle 43 žene i jedan muškarac

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena, a u 2016. godini su od raka dojke u Varaždinskoj županiji umrle 43 žene, ali i jedan muškarac.

– U njihovu čast smo, nakon snimanja fotografije “Ružičaste vrpce”, u zrak pustili ružičaste balone – rekla je dr. Stipešević Rakamarić i zahvalila Krešimiru Geciju iz studija Gettzy Foto koji se odmah odazvao pozivu za snimanje zajedničke fotografije svih sudionika stručnog skupa, kao i zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivici Labašu na ustupljenim vatrogasnim ljestvama za potrebe snimanja. Ujedno je na dolasku zahvalila učenicima Medicinske škole Varaždin, Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Cilj akcije, kojoj je podršku dao i zamjenik Varaždinskog župana Tomislav Paljak, jest podići svijest o važnosti preventivne zdravstvene zaštite.

– Samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život – istaknula je Marija Hrašćanec

– Važna je prevencija na svim razinama: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, pravilnu prehranu siromašnu životinjskim masnoćama, nekonzumaciju alkohola i nepušenje, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda, pa do  odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin, pozvala je žena da redovito obavljaju samopregled dojke.

– Na druge dijagnostičke metode se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život.  Karcinom dojke je izlječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali ako se na vrijeme otkrije – poručila je Marija Hrašćanec.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je napomenuo da Varaždinska županija podržava ovu akciju, kao i sve druge kampanje kojima se želi razviti svijest o prevenciji malignih bolesti.

–  Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju – istaknuo je zamjenik Paljak.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović/Gettzy photo

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje