Povežite se s nama

Međimurje

Dan sjećanja na nevine žrtve Holokausta obilježen komemorativnim skupovima i otkrivanjem spomen-ploče

Objavljeno:

- dana

Svake posljednje nedjelje u mjesecu svibnju članovi Židovske općine Čakovec sjećaju se nevinih žrtava svojih predaka, koji su odvedeni u logore smrti tijekom nacističke vladavine.

Tako su u nedjelju, 27. svibnja, na Židovskom groblju, koje je dio gradskog groblja u Mihovljanu, komemorativni skup održali predstavnici Židovske općine Čakovec u prisustvu veleposlanice Države Izrael, Njezine Ekscelencije Zite Kalay Kleitman, glavnog Rabina u Republici Hrvatskoj Luciana Moše Prelevića, predsjednika Koordinacije Židovskih općina Hrvatske prof. dr. Ognjena Krausa, saborske zastupnice Bernarde Topolko i župana Međimurske županije Matije Posavca.

– Ovdje smo da se sjetimo nevinih žrtava Holokausta, naših rođaka, prijatelja i sugrađana odvedenih na put bez povratka. Nečovještvo Holokausta uništilo je mnoge članove naše i drugih zajednica, samo zato što su bili drugačiji. Ponižavani i mučeni umirali su u strašnim patnjama. Ovdje smo da iskažemo divljenje i zahvalnost preživjelim žrtvama. Ljudima koji su izdržali neizdrživo i nastavili živjeti, nadati, raditi i voljeti. Ali ovdje smo i da svjedočimo istinu o ljudima čije je živote mržnja prekinula, i zato jer tražimo da se mladim generacijama kaže istina, da ih se uči da poštuju svaku žrtvu, a ne samo žrtve zajednice kojoj pripadaju. Da ih se uči etičnosti, kako bi znali da je čovječnost mnogo više od bilo kakve pripadnosti – rekao je predsjednik Židovske općine Čakovec, dr. Andrej Pal.

Nakon komemorativne svečanosti na gradskom groblju u Mihovljanu, u Prelogu je otkrivena spomen ploča kao jedina potvrda postojanja zajednice koje više nema. Naime, na gradskom groblju u Prelogu nalazilo se, do 1953. godine, židovsko groblje s mrtvačnicom. Još sedamdesetih godina s preloškog su groblja uklonjene grobnice Židova koje su se nalazile na mjestu današnje mrtvačnice i njezinog okoliša. Dio posmrtnih ostataka je ekshumiran. Nestalo je 60-ak nadgrobnih spomenika.

Župnik preloške župe prečasni Antun Hoblaj pokrenuo je inicijativu da se na preloškom groblju postavi spomen-obilježje Židovima koji su dio prošlosti ovoga kraja.

– Prelog ima dugu i lijepu prošlost kojoj su Židovi dali svoj značajan doprinos i zato mi je žao što spomen-obilježja nema. Židovski dio groblja nije nestao u ratu, niti su nepoznati oni koji su odredili njegovo nestajanje, no nije cilj ukazati na krivca, već bi bilo moralno i ljudski da se spomen-obilježje postavi – rekao je.

Ideju je podržala gradska uprava. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek naglasio je da je vidljivo koliki su trag Židovi ostavili i u Prelogu:

– U vrijeme najvećeg zabilježenog broja Židova u Međimurju donjomeđimurski Židovi pokrenuli su inicijativu za osnivanjem židovske općine sa sjedištem u Prelogu. Danas im prigodnom spomen pločom odajemo dužno poštovanje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da se još u 18. stoljeću službeno spominju prvi Židovi u Međimurju.

– Židovi su bili poznati gospodarstvenici koji su osnivali tvornice poput Čateksa, Prve međimurske tkaonice, mesne industrije Vajda, Čakovečkih mlinova, Tvornice kandita i čokolade, Tvornice likera, konjaka, ruma i octa, tvornice šećera, tiskare Zrinski… Među Židovima su bili brojni obrtnici i trgovci po brojnim mjestima Međimurja, osnivali su banke i štedionice u Čakovcu, Prelogu, Kotoribi, Štrigovi i drugim mjestima. Sudjelovali su u gradnji željezničke pruge prema Zagrebu i Beču.

Bili su vlasnici kavane Royal (današnja gradska kavana) i hotela sa restoranom (današnja zgrada Scheier). U Čakovcu je bila izgrađena sinagoga, u Prelogu Židovsko groblje, i danas rade brojne tvornice i objekti koje su Židovi ostavili u naslijeđe, no prevladala je tadašnja ideologija uništavanja „manje vrijednih“. Zbog toga, svako spomen obilježje, svaka izložba, pisana riječ ili komemorativna svečanost mora doprijeti do svakoga, kako se strahote Holokausta ne bi više nikad ponovile – poručio je Posavec.

Spomen ploču u Prelogu otkrili su veleposlanica Države Izrael u RH i predsjednik Židovske općine Čakovec, dok je u Muzeju „Croata insulanus“ otvorena izložba fotografija o početku antisemitizma u Njemačkoj i Holokausta. Izložbu je predstavila kustosica Iva Kožnjak.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje