Povežite se s nama

Život i društvo

Dan sjećanja obilježen u svakom kutku Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Maruševcu su zapaljeni lampioni u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

Lampione su podno crkve svetog Jurja u Maruševcu kod spomenika svih branitelja zapalili brojni građani te članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Maruševec zajedno sa predstavnicima Općine Maruševec.

Na Dan sjećanja 18. studenoga, župnik Župe svetog Jurja mučenika Maruševec Krunoslav Milovec predvodio je Svetu misu za sve preminule i poginule Hrvatske branitelje te sve civilne žrtve i stradalnike Domovinskog rata.

Nakon Svete mise, održan je mimohod do spomenika svim braniteljima gdje su predstavnici branitelja, vatrogasaca te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem zapalili lampione u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i stanovnike koji su dali svoj doprinos u obrani grada heroja.
Prigodnim riječima okupljenima su se obratili predsjednik UDVDR Ogranka Maruševec Tihomir Buden, župnik Krunoslav Milovec te načelnik Mario Klapša uz poruku da žrtva koju su za našu slobodu podnijeli branitelji i stanovnici Vukovara i Škabrnje 1991. godine ne smije biti zaboravljena i da svojim primjerom kroz zalaganje za razvoj naše zajednice i društva moramo iskazivati svima njima duboko poštovanje i zahvalnost.
U dvorani Općine Maruševec prezentaciju o Vukovaru za vrijeme rata održao je predsjednik UDVDR ogranka Maruševec Tihomir Buden te je prikazan dokumentarni film Glavu dole, ruke na leđa, koji je prikazao zbivanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Varaždinske Toplice

U organizaciji braniteljskih udruga i u Varaždinskim je Toplicama u četvrtak obilježeno 30 godina od pada herojskog grada Vukovara, Dan Sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nakon što su dan ranije s učenicima osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama i Svibovcu paljenjem svijeća odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, na sam Dan sjećanja u topličkoj je crkvi služena sveta misa. Svijeće za poginule branitelje i žrtve Vukovara i Škabrnje branitelji su zapalili na rotoru na ulazu u Varaždinske Toplice te kod spomen obilježja. U koloni sjećanja pošli su do Trga Republike Hrvatske gdje su ispisali ime Vukovara.

S braniteljima i građanima bili su i predstavnici Grada Varaždinskih Toplica, a među njima i predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Slavko Čečura, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Varaždinske Toplice, podsjetio je na 43 toplička branitelja, petoricu u Zboru narodne garde i 38 policajaca. U Domovinskom ratu trojica su poginula, devetorica su zarobljena, 23 su ranjena, a 10 je umrlo nakon rata.

Podsjetio je i na dane obrane Vukovara.

– Agresor je na Vukovar krenuo 25. kolovoza. Planirali su u tjedan dana okupirati Vukovar. To im nije uspjelo jer su naletjeli na naše nadljudske branitelji koji su do zadnjeg metka branili Vukovar. Jedini put koji je bio veza branitelja, agresor je zatvorio sredinom rujna. Vukovar je pao 18. studenog. Koji je značaj obrane Vukovara? Vukovar je od 25. kolovoza bio u okruženju, Vinkovci u poluokruženju, došli su skroz do Pakraca, predgrađa Siska i Krlovca, Gospića, zaleđa Zadra i Šibenika, Dubrovnika. Što bi se dogodilo da su ispunili plan i da je Vukovar pao u tjedan dana? Ne znam da li bi danas bilo ovdje. Mi smo 25.8. imali 12 brigada, a 18.11. imali smo 112 brigada. Za razliku od onih 12 koje nisu bile nikako naoružane, ovih 112 je bilo solidno naoružano jer smo osvojili vojarne i vojna skladišta, minimalno 20 puta smo digli oružanu silu u Domovinskom ratu. Tako da je Vukovar dao najveći obol u borbi za slobodu – rekao je Čečura.

U svim gradovima i općinama na neki je način odana počast povodom ovog žalosnog datuma.

Lepoglava

Na 30. godišnjicu pada Vukovara, a povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Gradu Lepoglavi je odana počast poginulim vukovarskim herojima Josipu Kapustiću, Tomi Jamboru, Stjepanu Vusiću i Vinku Andrijaniću, poginulima u posljednjim danima herojske obrane Vukovara.

Počast su im na posljednjim počivalištima na grobljima u Kamenici i Lepoglavi odali članovi njihovih obitelji, članovi Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Mednjak. Josip Kapustić i Tomo Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar i čiji su pad, nakon ranjavanja, dočekali u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenim braniteljima i civilima srpski ih okupator odvozi na Ovčaru gdje su mučeni i u noći s 20 na 21. studenog 1991. ubijeni i zakopani u masovnu grobnicu. 
Zajedno s njima na Ovčari je ubijen i Vinko Andrijanić iz Vukovara koji je nakon otkrivanja masovne grobnice i identifikacije žrtava pokopan na groblju u Lepoglavi.
Stjepan Vusić također je bio pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske. Pred pad Vukovara odlučio se ne predati okupatoru već na proboj. U pokušaju proboja iz opkoljenog Vukovara, poginuo je 18. studenog 1991. godine.

Među poginulima pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, koja je branila Vukovar, bio je i Dragutin Godinić koji poginuo tijekom žestokih borbi 8. studenog 1991. godine, a kojem je također odana počast na godišnjicu pogibije.

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje