Hrvatski sabor je 2007. godine 21. siječnja proglasio Danom socijalnoga partnerstva, temeljem dogovora o institucionalnome socijalnome dijalogu Vlade RH, poslodavaca i sindikata iz 1994. godine poznatijem kao „Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća“, koji se smatra začetkom tripartitnoga socijalnoga dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Prilikom obilježavanja Dana socijalnoga partnerstva u Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar, dopredsjednik Stjepan Cirković i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

– Socijalno partnerstvo oformljeno je da bi se što lakše usuglasili interesni ciljevi poslodavaca, vlasti i sindikata u svim područjima koja su prioritetna za pokretanje gospodarstva ili podizanje životnoga standarda građana – rekao je na početku svog izlaganja predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar te dodao:

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji kao savjetodavno tijelo osnovano je 2002. godine

– Socijalni dijalog unutar socijalnoga partnerstva osnovni je element u komunikaciji svakoga demokratskoga društva i kao takav nema alternativu. Uključuje sve mogućnosti razmjene informacija, mišljenja i pronalaska najboljih rješenja za boljitak cjelokupnoga društva. Pogledamo li dublje u povijest socijalnoga partnerstva, ona seže do kraja 19. stoljeća kada su njemačke vlasti uvidjele određene probleme te po prvi puta u povijesti pregovarale s radnicima o njihovoj zaštiti na radu i osiguranju od nesretnoga slučaja ili bolesti.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji, kao savjetodavno tijelo, osnovano je 2002. godine.

– Na sjednicama se raspravlja o socijalnim i gospodarskim problemima. Rad međimurskog GSV-a prepoznat je i na nacionalnoj razini te se uzima kao primjer dobre prakse, tim više što je jedno od najaktivnijih Vijeća u Hrvatskoj – istaknuo je Senčar.

Na konferenciji za medije je istaknuto da bi u Hrvatskoj socijalni dijalog trebao biti još snažniji, za što je potrebna dobra volja vlasti, poduzetnika i sindikata, pri čemu je, da bi se došlo do najboljeg rješenja, ponekad potrebno malo i popustiti.

– Kada je riječ o Međimurskoj županiji kao jedinici regionalne samouprave, usuđujem se reći da smo kao predstavnici u GSV-u jako dobar partner. Odluke donosimo gotovo jednoglasno. Svjesni smo činjenice da više animiramo, predlažemo i nudimo rješenja, a da imamo premalo nadležnosti u implementaciji donesenih zaključaka. Želimo da se to promijeni i vjerujemo da će ona razina koja može donositi odluke u većoj mjeri uvažavati naša rješenja, koja su itekako životna i aktualna – rekao je dožupan Josip Grivec.

Komentari

Komentara