Povežite se s nama

Život i društvo

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda 13. travnja u Varaždinu

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je organizacijski sastanak na temu Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Naime, Varaždinska je županija ove godine domaćin tog sajma u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom kao partnerom.

Sama intencija je intencija je da se zaštićeni proizvodi marketinški šire po Republici Hrvatskoj i šire, a organizacijskom sastanku prisustvovali su i posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, pomoćnica ministra poljoprivrede dr.sc.Jelena Đugum, Sanja Kolarić Kravar i Patricija Hegedušić iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, Marija Cafuk iz P.P.P. Cafuk te Silvija Zagorec iz Općine Vidovec.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda će se održati u subotu, 13. travnja ove godine, ispred Županijske palače kao i u Atriju same palače u periodu od 9 do 19 sati.

Na prigodnim štandovima bit će prezentirani prvenstveno zaštićeni proizvodi, poput Istarskog pršuta, Međimurskog mesa ´z tiblice Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Dalmatinskog pršuta i Baranjskog kulena.

Posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević je istaknula kako Županija ima mnogo toga za ponuditi te će preuzeti svu organizaciju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom, a posebno će se provoditi niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

– Izuzetno mi je drago da smo domaćin ove velike manifestacije koja će sasvim sigurno privući veliki broj građana iz naše Županije, ali i šire. Promovirati ćemo naše proizvode, OPG-ove, bit će tu mnogo delicija, a uz sve to nastupiti će i kulturno umjetnička društva iz Varaždinske te Istarske županije. Kulinarski show-zaštićenih proizvoda organizirati će Udruga kuhara koja će pripremati jela za građane. Sve u svemu bit će to jedan lijepi događaj i već sada pozivamo građane da u svoje aktivnosti upišu datum 13. travanj – rekla je Natalija Martinčević.

Varaždinska županija je do sada zaštitila Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na razini Europske unije, Zagorskog purana, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, Varaždinski klipić, a neki proizvodi su u postupku registracije.

Inače, cilj sajma je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude i održivog razvoja.

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje