Povežite se s nama

Život i društvo

Danas je dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Čačić i Vugrin darivali krv, a onda održan prijem za darivatelje

Objavljeno:

- dana

PLEMENITO

Na sam Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači priređen je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi.

Anđelka Kovač, Josip Drožđek,  Vladimir Vugrinec, Nevenka Bogdanović,  Ivan Bregović, Božo Štimac, Ivan Sambolek, Marija Težak, Tomo Kokanović,  Josip Štabi,  Marija Srnec, Biserka Peremin i Marijan Kišak višestruki su darivatelji krvi. Neki od njih krv su darivali više od sto puta.  

U vrhu po prikupljenim dozama krvi

– Drago mi je da je Varaždinska županija u samome vrhu po prikupljenim dozama krvi, a kod toga veliku ulogu ima i Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, čiji djelatnici rade profesionalno i nadasve ljubazno – rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, koji je prije toga, na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, zajedno s varaždinskim županom Radimirom Čačićem darivao krv. 

Nakon toga zajedno su obišli i adaptirane prostore Odjela za otorinolaringologiju, gdje će biti smješten novi CT, koji bi u varaždinsku bolnicu trebao stići početkom prosinca. 

Izvor:
Foto: Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje