Povežite se s nama

U fokusu

Danas u 11.30 sati prosvjed podrške varaždinskih novinara na Korzu

Objavljeno:

- dana

NOVINARI I DRUGI MEDIJSKI DJELATNICI NA NOGAMA

Danas u 11.30 sati na varaždinskom Korzu održat će se mirno okupljanje varaždinskih novinara i ostalih djelatnika u medijima.

Želja nam je solidarizirati se s kolegama iz varaždinskog regionalnog centra Večernjeg lista koji su u utorak ostali bez posla, ali i s kolegicama iz eVaraždina, koje su na Badnjak dobile otkaz, a ujedno upozoriti na stanje u medijima koje je postalo neizdrživo.

Samo da podsjetimo, na području Varaždinske županije, prvo je ugašeno dopisništvo Jutarnjeg lista, potom je dopisništvo HRT-a iz Varaždina preseljeno u Čakovec, a sada je ugašeno i dopisništvo Večernjeg lista. Lokalni mediji jedva preživljavaju, poslodavci ukidaju jedno po jedno radno mjesto, preostalima isplaćuju ili minimalce ili ništa, odnosno neredovito plaće. Tiskaju se posebni letci/bilteni kojima se komunicira s građanima, lokalni mediji se zanemaruju i jedan po jedan gase, a zdravog marketinga nema.

Ne smijemo više šutjeti, trpjeti i praviti se da se kod nas ništa ne događa!

Nažalost, novinare ne štiti ni strukovna udruga, HND, kojoj je to zadaća, ili to ne čini dovoljno, a radimo posao na kojem smo izloženi fizičkim i verbalnim napadima, na kojem ne postoji radno vrijeme, ni vikendi, ni blagdani, i na kojem smo šikanirani kako se tko sjeti.

Ovaj poziv odnosi se na sve djelatnike u medijima, odnosno na novinare, fotoreportere, snimatelje, grafičare, tonce, a pozivaju se i svi građani koji djelatnicima u medijima žele dati podršku.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/SINIŠA SOVIĆ

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!