Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative „Zero waste Croatia“ održat će u Čakovcu danas edukativno – praktično predavanje o životu bez otpada i pokazati da je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć.

Vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije su samo par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš, skupimo ga u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije jer život bez otpada nije utopija, nego održiva filozofija.

Životni stil s nula otpada (eng. “zero waste”) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: “refuse”, “reduce”, “reuse”, “recycle”, “rot” što znači “odbiti”, “smanjiti”, “ponovno upotrijebiti”, “reciklirati”, “truliti/kompostirati”. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. od plemenitoga čelika. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju, a biljke brzo obnavljaju. Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu. Kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Zero waste pokret je usko povezan s minimalizmom i veganstvom, jer se meso i ostaci životinja ne mogu kompostirati. Praktičnim pristupom će prikazati kako se lako može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu.

Sve što nas u prirodi okružuje ima svoj životni ciklus i vijek. Taj ciklus podsjeća na kružno putovanje: ondje gdje je nešto rođeno, tamo i završava. Slijedeći takve cikluse, živimo u suživotu s prirodom. Sa zahvalnošću primamo sve potrebno za sretan život i vraćamo kroz ljubav i brigu za cjelokupnu kreaciju majke prirode/Univerzuma.

Nakon predavanja slijede radionica o izradi prirodne kozmetike i druženje. Kako izraditi vlastitu kozmetiku od jednostavnih sastojaka iz prirode pokazat će Gracia Petek, aromaterapeutkinja tvrtke “Kiwi go crazy”. Izrađivat će se pasta za zube, deodorant, maska za lice i balzam za usne. Koliko je jednostavno napraviti vrhunske kozmetičke proizvode u vlastitoj kuhinji i to korištenjem isključivo prirodnih materijala saznat ćete na radionici. Recite “ne” kupovanju sintetskih proizvoda pakiranih u plastičnu ambalažu koji štete zdravlju i okolišu. Pridružite se stvaranju ljepše, zdravije i sretnije Hrvatske.

Predavanje i radionica su besplatni. Događanje organizira Međimurski ceker uz financijsku podršku Eko borovnica Lisjak, “Kiwi go crazy” i Vina Lovrec.

Kuća za odmor Međimurski ceker godinu započinje uz postepeni prelazak na održivi turizam poštujući pritom i Zero waste filozofiju. To je ujedno i razlog interesa za suradnjom sa Zero waste Croatia. Predavanje počinje danas u 18 sati u Domu sindikata u Čakovcu (Kralja Tomislava 1).

Komentari

Komentara