Povežite se s nama

Međimurje

Danas u Čakovcu predavanje i radionica o Zero Waste načinu života!

Objavljeno:

- dana

Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative „Zero waste Croatia“ održat će u Čakovcu danas edukativno – praktično predavanje o životu bez otpada i pokazati da je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć.

Vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije su samo par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš, skupimo ga u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije jer život bez otpada nije utopija, nego održiva filozofija.

Životni stil s nula otpada (eng. “zero waste”) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: “refuse”, “reduce”, “reuse”, “recycle”, “rot” što znači “odbiti”, “smanjiti”, “ponovno upotrijebiti”, “reciklirati”, “truliti/kompostirati”. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. od plemenitoga čelika. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju, a biljke brzo obnavljaju. Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu. Kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu. Zero waste pokret je usko povezan s minimalizmom i veganstvom, jer se meso i ostaci životinja ne mogu kompostirati. Praktičnim pristupom će prikazati kako se lako može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu.

Sve što nas u prirodi okružuje ima svoj životni ciklus i vijek. Taj ciklus podsjeća na kružno putovanje: ondje gdje je nešto rođeno, tamo i završava. Slijedeći takve cikluse, živimo u suživotu s prirodom. Sa zahvalnošću primamo sve potrebno za sretan život i vraćamo kroz ljubav i brigu za cjelokupnu kreaciju majke prirode/Univerzuma.

Nakon predavanja slijede radionica o izradi prirodne kozmetike i druženje. Kako izraditi vlastitu kozmetiku od jednostavnih sastojaka iz prirode pokazat će Gracia Petek, aromaterapeutkinja tvrtke “Kiwi go crazy”. Izrađivat će se pasta za zube, deodorant, maska za lice i balzam za usne. Koliko je jednostavno napraviti vrhunske kozmetičke proizvode u vlastitoj kuhinji i to korištenjem isključivo prirodnih materijala saznat ćete na radionici. Recite “ne” kupovanju sintetskih proizvoda pakiranih u plastičnu ambalažu koji štete zdravlju i okolišu. Pridružite se stvaranju ljepše, zdravije i sretnije Hrvatske.

Predavanje i radionica su besplatni. Događanje organizira Međimurski ceker uz financijsku podršku Eko borovnica Lisjak, “Kiwi go crazy” i Vina Lovrec.

Kuća za odmor Međimurski ceker godinu započinje uz postepeni prelazak na održivi turizam poštujući pritom i Zero waste filozofiju. To je ujedno i razlog interesa za suradnjom sa Zero waste Croatia. Predavanje počinje danas u 18 sati u Domu sindikata u Čakovcu (Kralja Tomislava 1).

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje