Povežite se s nama

Međimurje

Danas u Međimurju 116 novozaraženih, ukupno aktivno 1112 slučajeva

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata uzeto je i obrađeno 365 uzoraka.

U Međimurju je evidentirano 116 osoba pozitivnih na COVID-19. U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba. Dosad je ukupno uzeto 16.118 uzoraka. Broj slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je ukupno 1.112. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 2.626 osoba pozitivnih na virus, od kojih su 33 osobe preminule, a ukupno se oporavila 1.481 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom protekla 24 sata primljeno je novih devet pacijenata, otpuštena su četiri pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 56 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od kojih se 6 pacijenta nalaze na respiratoru. Obzirom na stavljanje u funkciju novih bolničkih kapaciteta za pozitivne COVID-19 osobe, zdravstveni sustav je pod kontrolom. U protekla 24 sata evidentirane su četiri preminule COVID-19 pozitivne osobe: muške osobe stare 71, 67 i 78 godina, te ženska osoba stara 86 godina sa teškim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu pozitivan je 1 liječnik i 20 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 15 medicinskih sestara.

U subotu, 7. studenoga u poslijepodnevnim satima izbio je manji požar u kotlovnici u Obiteljskom domu u Otoku, u kojem je smješteno 17 korisnika. Brzom intervencijom i reakcijom svih službi, požar je ugašen a korisnici su iz preventivnih razloga premješteni u Dom u Malu Suboticu. Na mjestu događaja bili su Elizabeta Najman Hižman i Mladen Mezga iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije te je organiziran prijevoz štićenika, nabavka dodatnih kreveta koji su dopremljeni putem Hrvatske gorske službe spašavanja, stavljen je na raspolaganje još jedan stambeni prostor i dodatno osoblje, ukoliko će biti potrebno. Svi korisnici su u dobrom stanju tako da je nastala samo materijalna šteta. O događaju su obaviještene sve nadležne službe.

Proteklih dana ustanove koje pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb u Međimurskoj županiji dobile su novi kontigent zaštitne opreme koja ja distribuirana i stavljena na korištenje u cilju sigurnosti zdravstvenih radnika, pacijenata i štićenika Domova.

Međimurska županija pokrenula je nabavu dodatnih dvaju respiratora za Županijsku bolnicu Čakovec, a u petak tijekom razgovora župana Matije Posavca i gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, dogovoreno je da će grad Prelog u suradnji sa tamošnjim poduzetnicima nabaviti još jedan respirator. Također, tijekom petka poslijepodne iz proračuna Međimurske županije podmiren je dio duga prema veledrogerijama kako bi se spriječila obustava lijekova za onkološke bolesnike (kemoterapija), obzirom na takve slučajeve diljem Hrvatske.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva građane koji u jutarnjim satima čekaju na uzimanje briseva na parkiralištu Svetojelenske ceste da od sutra to mogu učiniti i iz automobila. U funkciji će biti nova linija koja će omogućiti da se ne izlazi iz automobila već će zdravstveni djelatnici bris uzimati na takav način kako bi se spriječile dodatne gužve i stajanje na hladnijem vremenu. Obzirom na veliki broj testiranja građane molimo za strpljenje i razumijevanje.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se, također, mogu dobiti sve informacije.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje