Povežite se s nama

Glazba

Danas završavaju 43. Barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Podjela nagrada i koncert

Nakon 12 dana ispunjenih baroknom glazbom i gostovanjem brojnih umjetnika iz Ruske Federacije, podjelom festivalskih nagrada i koncertom u katedrali danas završavaju 43. Varaždinske barokne večeri.

Posljednji dan ovogodišnjeg Festivala započet će polaganjem vijenaca u 11 sati na Varaždinskom groblju. U povodu 100. obljetnice rođenja, na grob Marijana Zubera, osnivača Varaždinskih baroknih večeri i uspješnog ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu, u nazočnosti njegove obitelji i predstavnika Grada Varaždina vijence će položiti ravnatelji Koncertnog ureda Varaždin, Varaždinskih baroknih večeri i Glazbene škole u Varaždinu.

U 18 sati uz dodjelu nagrada 43. VBV-a “Ivan Lukačić” i “Jurica Murai” u Salonu varaždinske Gradske vijećnice bit će predstavljen CD „Leopold Ebner“ AULOSA i VBV-a. Nosač zvuka tog plodnog varaždinskog skladatelja predstavit će dr. sc. Zdenka Weber i producent Vladimir Gotal. Bit će to i prigoda da ravnatelj VBV-a Davor Bobić u ime Hrvatskog društva skladatelja uglednoj Varaždinki dr. sc. Weber preda nagradu „Josip Andreis“ za 2012. godinu koju Društvo dodjeljuje za muzikologiju i publicistiku, a gđa Weber ju je dobila za knjigu „U zagrljaju glazbe“ u nakladi TIVA-e Varaždin i Koncertnog ureda Varaždin.

Nakon dodjele nagrada, u varaždinskoj katedrali bit će održan koncert posvećen profesoru Marijanu Zuberu. 16 učenika varaždinske Glazbene škole, izabranih na audiciji, uz Varaždinski će komorni orkestar izvoditi djela baroknih majstora, a mješoviti zbor škole sa solistima izvest će dijelove Vanhalove mise u C-duru, čime će biti spojene dvije varaždinske obljetnice: 200. obljetnica Vanhalove smrti i 100. obljetnica Zuberova rođenja.

Ulaz na koncert u katedrali je slobodan.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje