Povežite se s nama

Međimurje

Dane Kalmana Mesarića posjetite do 25. rujna

Objavljeno:

- dana

Prelog Slavi svoga književnika

U spomen na jednog od malobrojnih suvremenih pisaca iz Međimurja čiji je doprinos hrvatskoj književnosti vrijedan poštovanja, Preložanka prof. Mirjana Hržić pokrenula je kulturnu manifestaciju Dani Kalmana Mesarića, koja se ove godine održava po treći put, od 16. do 25. rujna. Motivacija za pokretanje bila je prije svega upoznavanje Preložana s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njega i njegov opus objavljivanjem njegovih djela (romana “Dravom zlato plovi”, 2014., i komedije “Gospodsko dijete”, 2015.) uz radionice, predavanja i promocije. U ovogodišnjim programima po mjesnim odborima sudjeluju članovi Književnoga kruga Prelog i članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga. Manifestacija završava u nedjelju, 25. rujna, radionicom za voditelje kazališnih amatera Međimurja „Od ideje do predstave“ (Vatrogasni dom Prelog, od 9 do 17 sati), predstavljanjem knjige Kalmana Mesarića „I u našem gradu“ te osnivačkom skupštinom Kazališne scene Kalmana Mesarića koja će s početkom u 18 sati biti održana u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje