Povežite se s nama

Međimurje

Dani Grada Čakovca uz jagode i cvijeće, nagrade i priznanja, veliku automobilističku utrku…

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec svoj dan obilježava 29. svibnja, a spomen je to na isti datum daleke 1579. godine kada je grof Juraj IV Zrinski podgrađu čakovečke tvrđave dao status slobodnog trgovišta.

Posljednjih je godina program obilježavanja Dana Grada Čakovca bio ispunjen višednevnim kulturnim, sportskim i društvenim događanjima, no spoj još uvijek važećih epidemioloških mjera, lokalnih izbora i kišovitog te hladnog proljeća ove je godine uvjetovao nešto skromniji program.

Ipak, ni ove godine ne nedostaje zanimljivih sadržaja za sve generacije, a ono što nas očekuje od srijede 26. do subote 29. svibnja, u utorak su ispred prostorija Turističke zajednice Grada Čakovca najavili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te pomoćnik direktora gradske Turističke zajednice Marijo Krčmar. Rekavši kako će bez obzira na aktualno stanje, Čakovec i ove godine imati svečani program kakav dolikuje najvećem gradskom prazniku, Kovač se prisjetio i povijesti grada te njegovog razvoja u ova četiri i pol stoljeća. „Danas je Grad Čakovec postao najbolji grad za život u Hrvatskoj, na što smo, uz brojna druga priznanja, izrazito ponosni.“, zaključio je Kovač.

Ovogodišnja proslava započinje u srijedu, 26. svibnja, postavljanjem sada već tradicionalne izložbe fotografija Čakovec nekoć 5. Izložba će biti otvorena u zgradi Scheier, a na fotografijama će se moći vidjeti motiv čakovečkog Starog grada kroz brojna desetljeća. „Pozoj nad Čakovcem“ ime je ovogodišnje Najakcije odabrane na Natječaju Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece. Međimurski informatički klub – nositelj akcije, na trodnevnim radionicama će djecu upoznavati s poviješću grada pri čemu će poseban naglasak biti na legendi o Pozoju. U sklopu radionica, u jezeru pod zidinama Starog grada, polaznici će samostalno izrađivati i oslikavati zmajeve koje će na kraju i puštati. U četvrtak, 27. svibnja građane u Centru za kulturu očekuju dva događaja; otvaranje likovne izložbe „Mostovi prijateljstva – Čakovec – Sarajevo – New York“, autora Adina i Mije Hebib i koncert diplomanata i učitelja Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.

Vrhunac obilježavanja je Svečanost povodom Dana Grada Čakovca, koja će se održati u petak, 28. svibnja u Centru za kulturu u Čakovcu, a na kojoj će nagrade i priznanja povodom Dana Grada dobiti najzaslužniji  pojedinci, udruge i tvrtke s našeg područja te oni koji su svojim rezultatima obilježili proteklu godinu.

Plaketu Grb Grada Čakovca dobio je Stjepan Mesarić, nagradu Grada za životno djelo Branko Grabar i posthumno Vladimir Kapun, a godišnje nagrade idu Ivanu Pranjiću, tvrtki „Rudi-express“, Sportskom streličarskom klubu „Čakovec“, Gradskom puhačkom orkestru Čakovec, svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu Međimurja i Udruzi antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije. U ime nagrađenih, na svečanosti će govoriti Ivan Pranjić, aktualni predsjednik čakovečkog ogranka Matice Hrvatske.

Nedavno otvorena obnovljena gradska tržnica ugostiti će u petak i subotu brojne izlagače cvijeća i jagoda, a dopuste li do vikenda to epidemiološke mjere, postoji mogućnost preseljenja izlagača u sam centar grada.

Petak će u jezeru Starog grada završiti plesnom predstavom Studija suvremenog plesa „Teuta“ koji će uz Čakovečke mažoretkinje na istom mjestu nastupiti i u subotnju večer, a mažoretkinje će već tradicionalno, u društvu Gradskog puhačkog orkestra prodefilirati centrom grada u petak, neposredno prije središnje svečanosti u Centru za kulturu. Subota je bogata raznim sadržajima za građane, pa će se tako uz Tržnicu cvijeća i jagoda moći posjetiti i automobilistička utrka „Velika nagrada Čakovca“, koja će se voziti središtem grada. Uz vodstvo turističkih vodiča, u subotu je organizirano besplatno razgledavanje grada, „Potraga za blagom“ za najmlađe, kao i predstava dramske radionice Dječjeg gradskog kazališta.

PROGRAM

Srijeda, 26. svibnja

19:00   Zgrada Scheier                                  – otvorenje izložbe Čakovec negda 5

Četvrtak, 27. svibnja

16:00   jezero podno Starog grada     – „Pozoj nad gradom Čakovcem“, Najakcija Grada Čakovca

19:00   Centar za kulturu Čakovec    – otvorenje izložbe „Mostovi prijateljstva – Čakovec-Sarajevo.-                                                   New York“ Adina Hebiba i Mie Hebib

20:00   Centar za kulturu Čakovec    – koncert diplomanata i učitelja Umjetničke škole „Miroslav                                                       Magdalenić“ Čakovec

Petak, 28. svibnja

9:00     Gradska tržnica                                 – Tržnica cvijeća i jagoda

11:00   središte grada                         – mimohod mažoretkinja i Gradskog puhačkog orkestra                                                                      Čakovec

12:00   Centar za kulturu Čakovec    – Svečanost povodom Dana Grada Čakovca

16:00   jezero podno Starog grada     – „Pozoj nad gradom Čakovcem“, Najakcija Grada Čakovca

20:00   jezero podno Starog grada     – plesna predstava Teute „Neprekinuti pjev ptica“, Woodstock                      –                                                           – Zrinski Art festival 2019.

Subota, 29. svibnja

9:00     Gradska tržnica                                 – Tržnica cvijeća i jagoda

9:00     središte grada                         – Velika nagrada Čakovca, automobilistička utrka

10:00   Trg Republike                        – Čakovec živi sport

10:00   središte grada                         – Upoznaj grad, besplatno razgledavanje grada uz vodstvo                                                          licenciranih turističkih vodiča

10:00   Perivoj Zrinskih                                 – „Potraga za blagom“

10:00   jezero podno Starog grada     – „Pozoj nad gradom Čakovcem“, Najakcija Grada Čakovca

18:00   jezero podno Starog grada     – predstava „Sedam Snjeguljica  i patuljak“, Dječje gradsko                                               kazalište Čakovec, dramske radionice

20:00   jezero podno Starog grada     -plesna predstava „Na dlanu jezera“ (Studio suvremenog plesa „Teuta & Čakovečke mažoretkinje)

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje