Povežite se s nama

Međimurje

Dani Grada Čakovca uz otvorenje vanjskih bazena, koncert Vatre i još puno toga

Objavljeno:

- dana

Ove godine Grad Čakovec povodom svog dana sugrađankama i sugrađanima te gostima donosi sveukupno 11 dana slavlja i više od 50 manifestacija, od 19. do 29. svibnja.

– Toliko dugo očekivani vanjski bazeni ovdje su upravo zbog građana, djece i mladih. U okviru Dana grada 26. svibnja u 16 sati svečano ćemo otvoriti bazene i sezonu kupanja na otvorenom, uz promociju spota „Kad si u Čakovcu“ koji će pokazati sve ljepote našeg grada i nastup mnogobrojnih udruga, klubova i sportaša. Uz vrhunsku enogastronomsku ponudu, mjesta za igru, kampiranje, odmor, sunčališta i drugo, ovo će zasigurno postati novo mjesto ljetnog okupljanja svih uzrasta iz cijele regije i šire – dodala je čakovečka Cividini gradonačelnica i sadržaje novih bazena usporedila s onima su okviru obilježavanja Dana Grada – u prvom redu okrenuti obiteljima i djeci, a na taj su način pripremani.

Svečanost povodom Dana Grada održat će se u petak, 27. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu, a poslužit će za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu, a novost od ove godine je ta da će se po prvi puta dodijeliti i Nagrada „Adam Zrinski“ za mlade.

– Mi Čakovčani volimo prostor fontane, pa smo odlučili na toj lokaciji pripremiti nekoliko koncerata, pa će tako tijekom Dana Grada tamo nastupati Euritmics tribute bend, Etno duo Goga i Željko te Abba tribute bend, dok će se u atriju Starog grada predstaviti učenici Glazbene škole Miroslav Magdalenić Čakovec, ali i održati uvertira u ovogodišnji Forestland – Forest Castle te Međimurski festival zabavne glazbe Ljubo Kuntarić. Pripremamo i veliki koncert za naše sugrađane na Trgu Republike, pa nam u subotu, 28. svibnja u Čakovec dolazi grupa Vatra, a frontmen Ivan Dečak najavit će nastup dolaskom u grad 18. svibnja – najavila je čakovečka gradonačelnica.

Kompletan program nađite OVDJE.

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje