Povežite se s nama

Međimurje

Dani Kotoribe od 4. do 19. rujna: sport, svete mise, glazba – dolazi i Psihomodo pop!

KM Photography/Općina Kotoriba/TZMŽ

Objavljeno:

- dana

Dani Općine Kotoriba tradicionalno su vezani uz blagdan Uzvišenja Svetog Križa, koji kršćani slave 14. rujna svake godine.

Nakon što su mnogobrojni gradovi i općine svoje dane lani bili prisiljeni obilježavati u smanjenom opsegu, ove godine, zahvaljujući pojavi cjepiva i nešto boljoj epidemiološkoj situaciji, moći će većinu planiranih programa normalno provesti.

Program uz Dane Kotoribe tako službeno započinje danas, u subotu, 4. rujna od 17 sati prvenstvenom utakmicom u lokalnom Sportskom parku domaćeg NK-a “Graničar” i NK-a “Bratstvo” iz Jurovca. U nedjelju, 5. rujna, od 10 sati održava se pak “Kotoripska petnajstica” – utrka Trkačkoga kluba “Kotoripski begači” (kod Šudergrabe).

Subotu, 11. rujna, obilježit će sportske igre kotoripske Podružnice umirovljenika koje će se od 15 sati održavati u njihovim prostorima.

Glavnina programa i udarne točke organiziraju se tijekom trećeg vikenda u rujnu: tako u četvrtak, 16. rujna, počinje trodnevnica kao priprava za župno proštenje, a toga dana imat ćete prilike svetoj misi i klanjanju pred Presvetim prisustvovati od 18 sati.

Dan kasnije, u petak, 17. rujna, kod spomen-ploče na zgradi Općine Kotoriba u 17.30 obilježit će se 30 godina od predaje lokalne karaule. Misu u 18 sati predslavit će vlč. Tomislav Kos, a u 19 sati slijedi svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba. U 20 sati organizira se zabava pod šatorom škole uz domaći bend Hangar 44.

Za subotu, 18. rujna, predviđen je osobito bogat program: od 13.30 djeca će moći sudjelovati na zabavnim radionicama u organizaciji Dječjeg vrtića Kotoriba i Društva “Naša djeca” (kod šatora). Kotoripske udruge kuhat će tradicionalna jela od 14 sati, dok je za 15 sati kod šatora predviđena predstava za djecu Šarenog svijeta. U 16.30 u Sportskom parku slijedi prvenstvena utakmica između NK-a “Graničar” i NK-a “Venera PMP”.

Svetu misu od 18 sati predslavi vlč. Marko Rac. U 19 sati kao predgrupa Psihomodo popu nastupa kotoripski bend Veni Vidi Whiskey, dok će Gobac s ekipom na pozornicu stupiti oko 22 sata.

Završni dan općinskog slavlja u nedjelju, 19. rujna u 10 sati otvara izložba malih životinja Udruge uzgajivača malih životinja “Međimurska lastavica”. Proštenje i svečana sveta misa povodom blagdana Uzvišenja Svetog Križa održava se od 11 sati, a predslavi je vlč. Dubravko Škrlin Hren. Od 13 do 18 zainteresirani mogu razgledati etno-zbirku na starome farofu, što organizira Društvo žena Kotoriba.

U prostorijama OŠ Jože Horvata od 14 sati ljubitelji numizmatike dobit će priliku pogledati zanimljivu zbirku starih novčanica Vlade Vugrinčića. Sat kasnije uslijedit će kulturno-umjetnički program uz nastupe KUD-a Kotoriba, Mažoretkinja Kotoribe i gostiju – KUD-a Donji Vidovec i KUD-a Mlinarci (Mađarska). Čast zatvaranja ovogodišnjeg programa pripast će Tamburaškom sastavu “Frikovi”, koji te nedjelje nastupaju u 18 sati.

– Pridružite se bogatom programu u Kotoribi i obilježimo Dane Općine zajedno! – poručuju organizatori.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje