Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Mališani vrtića Zeko u Trnovcu motali makovnjaču i spremali klipiće

Objavljeno:

- dana

Dani kruha u vrtiću Zeko

Mališani Dječjeg vrtića Zeko u Trnovcu danas su ujutro, 25. listopada, imali pune ruke posla. Spremali su trnovečku makovnjaču i klipiće pa su tako na najbolji način proslavili Dane kruha.

Dobili su i goste – varaždinskog župana Predraga Štromara, načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca i županijskog pročelnika za poljoprivredu, Dragutina Vinceka.

Prije nego su prionuli na posao, kojemu su ih učile žene iz Udruge Trnovečko srce, za svoje su goste izveli kratki program. Dok su oni marljivo radili, župan, načelnik i pročelnik su se vrzmali oko stolova i bodrili ih u njihovu trudu da se nauče pripremati ova tradicionalna jela varaždinskog kraja.

-Ovako su to radile vaše bake i prabake pa će biti lijepo da i vi to naučite – rekao im je župan Štromar.  Županija zajedno s Općinom radi na ovom događanju. – Zadnje tri godine u Cestici i Trnovcu s općinama povodom Dana kruha organiziramo događanja kako bi se djeca upoznala s tradicionalnom hranom našeg kraja. Upoznali su se sa zeljem, pčelama i medom, evo sad s makovnjačom i klipićima…Djeca ne znaju kako se to nekad radilo jer danas uglavnom već vide gotov industrijski proizvod.  Ali u zadnje je vrijeme na stolovima ponovno sve češće domaća hrana, koja se priprema s posebnim žarom – rekao je župan nazivajući ovaj projekt hvalevrijednim. Jednako misli i načelnik Općine, Zvonko Šamec.

– To je zapravo privikavanje djece na život. Uče raditi nešto svojim rukama što je korisno u svakodnevnom životu. To je ono što smo mi nekad učili na školskom predmetu domaćinstvo, kojeg danas više nema. Šteta je da se to ukinulo. Ali, evo, zajedno sa Županijom pokušavamo sve kako bismo ih nečemu naučili. Akcije su dobro prihvaćene od djece jer ovako kroz igru nauče raditi nešto što vole.

Nakon što su se naučili spremati makovnjaču, koju su kasnije mogli i probati, mališanima su podijeljeni slikovita radni listovi  u izdanju Varaždinske županije, „Šetnja varaždinskim krajem, autorica Ivane Mikulec i Ane Koren Friščić. U njoj se djeca na njima zanimljiv način – bojanjem, crtanjem, slagalicama, križaljkama… – upoznaju sa tradicionalnim životinjama i autohtonim proizvodima varaždinskog kraja. – Edukativna vrijednost ovih radnih zadataka je u stjecanju novih spoznaja i uvježbavanju postojećih. Zadaci su didaktički postavljeni kako bi slijedili prirodni proces učenja, od jednostavnijih ka težima. Djeca istovremeno vježbaju fine motoričke pokrete, vizualnu percepciju, prostornu orijentaciju, logičko zaključivanje, početne matematičke pojmove, povezanost brojeva i količine… – rekla nam je pedagoginja Ana Koren Friščić, zadovoljna reakcijom djece. Ovo je treča takva radna knjiga i djeca su, veli autorica, već naučila razlikovati proizvode što i jest njezin priimarni cil.    

Nakon što su sadili i gazili varaždinsko zelje i buče, trnovečki mališani tako su sad naučili i barem pomagati u pripremi Trnovečke makovnjače. 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje