Povežite se s nama

Međimurje

Dani Međimurske županije vraćaju se na velika vrata, uz brojna događanja

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija obilježit će svoje dane od ponedjeljka, 18. travnja, do subote, 30. travnja, s više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih programa.

Nakon što epidemiološke prilike posljednjih dvije godine nisu dopuštale veća okupljanja i događanja, Dani Međimurske županije vraćaju se na velika vrata bogatim i sadržajnim programom koji će započeti sportskim događajem – tradicionalnom biciklijadom BIMEP, s obzirom na to da Međimurje ove godine nosi titulu Europske regije sporta, a obilježavanje će završiti na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja, mimohodom povijesnih postrojbi i koncertom Tereze Kesovije.

– Program je nastao kao spoj suradnje brojnih pojedinaca, udruga, općina, gradova i cijele zajednice kako bi odali poštovanje međimurskoj povijesti, funkcioniranje u sadašnjosti i pogled prema budućnosti. Poseban značaj dali smo važnim obljetnicama u 2022. godini – 351. obljetnici pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 11. godini otkako je Hrvatski sabor proglasio Spomendan pogibije, 21. godini djelovanja Zrinske garde Čakovec, 30. godini Hrvatskog kajkavskog kolendara i 401. rođendanu Petra Zrinskog – istaknuo je župan Međimurske županije Matije Posavec.

Sam Dan Međimurske županije obilježava se 30. travnja u spomen na velikane Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana koji su tog datuma 1671. godine pogubljeni, a kako je naglasio predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, najsvečaniji dio obilježavanja Dana županije bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije i dodjela županijskih priznanja zaslužnim pojedincima.

Zrinskima i Frankopanima odat će se počast u Međimurju, Zagrebu, ali i u Bečkom Novigradu gdje će se otkriti spomenik čakovečkog kipara Mihaela Štebiha našim velikanima.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel istaknuo je da će se na sam Dan županije održati mimohod povijesnih postrojbi koji će okupiti 20 postrojbi iz cijele Hrvatske, a Zrinska garda Čakovec predstavit će knjigu „Utvrda Novi Zrin na Muri“.

Sportskih sadržaja tijekom obilježavanja Dana županije u Europskoj regiji sporta 2022. ne nedostaje. Osim tradicionalne biciklijade međimurskim putevima BIMEP koja prolazi kroz 16 punktova cijelim Međimurjem, održat će se i Polumaraton Zrinskih, otvorenje atletske staze u Belici, Dan sporta koji će okupiti brojne sportaše i rekreativce, a velikim spektaklom u Donjem Kraljevcu, Speedway utrkom Gran Prix, zaokružit će se sportski dio događanja u okviru Dana županije.

Održat će se i predstavljanje međimurskih domaćih proizvoda i rukotvorina, Sajam cvijeća u Prelogu, međimurska vina predstavit će se na Mađerkinom bregu, ali i u Zagrebu u organizaciji Društva Međimuraca u Zagrebu.

Važan dio programa čine kulturna događanja, među kojima je nekoliko u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Predsjednik Ogranka Ivan Pranjić s ponosom je naglasio predstavljanje tri knjige i Prirodoslovni znanstveni skup „Hrvatski prirodoslovci iz Međimurja“, prvi takav skup koji će okupiti međimurske prirodoslovce.

Muzej Međimurja Čakovec bit će jedan od glavnih domaćina događanja tijekom obilježavanja Dana županije, a među prvim aktivnostima bit će im otvorenje izložbe Stephana Lupina – Lupinizam, kazala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Održat će se i informatičke radionice za učenike, besplatan obilazak autobusom Hop on-Hop off najljepših i najzanimljivijih međimurskih atrakcija, Međimurski pub kviz, izložba fotografija Miroslave Novak Hranjec, humanitarni koncert za Katružu Ivice Pepelka, otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec kao jednog od najvećih i najvažnijih projekata u obrazovanju koji se trenutno provodi u Međimurju, a Dane Međimurske županije zaokružit će mimohod povijesnih postrojbi, Dan lovnog kulinarstva u organizaciji Lovačkog saveza Međimurske županije, Speedway utrka i koncert legendarne dive hrvatske glazbene scene Tereze Kesovije, koja je najavila jedinstveni koncert za sve Međimurke i Međimurce.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje