Povežite se s nama

Život i društvo

“Dani Miholja” u Sračincu uz sadržaje za sve generacije

Objavljeno:

- dana

Općina Sračinec od 24. rujna do 2. listopada slavi svoje dane te su pripremili bogat program.

Program Dana Miholja u nastavku prenosimo u cijelosti.

Subota, 24. rujna

Od 10,00 h

Sportsko druženje Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Parku Velika Graba

Nedjelja, 25. rujna

Od 09,30 sati

TRADICIONALNI RIBIČKI KUP na jezeru uz ribičku kuću u Sračincu

Ponedjeljak, 26. rujna

U 17,00 sati

Prezentacija plesne škole pod vodstvom ŠMIC LARE na pozornici Parka Velike Grabe (mogućnost upisa djece u plesnu školu)

U 18,15 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Krunica i slavljenje

Od 19,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Misa i duhovna obnova koji vodi vlč. Dražen Radigović

Utorak, 27. rujna

17,00 sati

PARK VELIKA GRABA

Promocija knjige „PRELET ZA HRVATSKU“ autora DANIJELA BOROVIĆA, a u slučaju lošeg vremena u velikoj dvorani Doma kulture Sračinec

U 18,15 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Krunica i slavljenje

Od 19,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Misa i duhovna obnova koji vodi vlč. Dražen Radigović

Srijeda, 28. rujna

Od 17,00 sati

„DJEČJI DAN“ u Parku Velika Graba u Sračincu uz nastup polaznika Dječjeg vrtića „Bambi“ iz Sračinca i Osnovne škole „Sračinec“

U 18,00 sati

KAZALIŠNA PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE

U Parku Velika Graba, u slučaju lošeg vremena u Domu kulture u Sračincu

U 18,15 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Krunica i slavljenje

Od 19,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., Misa i duhovna obnova koji vodi vlč. Dražen Radigović

Četvrtak, 29. rujna – Blagdan sv. Mihaela ark.

U 8,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., sveta misa

U 11,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., SVEČANA SVETA MISA koju predvodi preč. Krunoslav Novak, tajnik HBK

U 18,00 sati

Crkva Sv. Mihaela Ark., sveta misa koju predvodi preč. Anđelko Košćak,a na misi pjeva župni zbor iz Mačkovca

Petak, 30. rujna

U 18,00 sati

POLAGANJE VIJENACA na mjesnim grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom, te kod spomen obilježja ispred Doma kulture

U 19,00 sati

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA u Parku Velika graba, a u slučaju lošeg vremena u velikoj dvorani Doma kulture Sračinec

U 20,00 sati

Domjenak za sve uzvanike u Domu kulture Sračinec

Od 21,00 sati

ZABAVNI PROGRAM POD ŠATOROM uz nastup grupe „TRAGOVI“ i DJ „DARIX“ pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz ugostiteljsku ponudu organizatora zabavnog programa

(ULAZ BESPLATAN)

Subota, 01. listopad

U 09,00 sati

TENISKI TURNIR (prijaviti se možete putem poruke do petka 30. rujna 2022. godine na broj telefona 098/932-8114 Oto Rihtarić)

U 17,45 sati

NASTUP KUBURAŠA na javnim površinama ispred Osnovne škole Sračinec u izvedbi Udruge kuburaša „Maruševec“.

U 18,00 sati

DEFILE FOLKLORNIH DRUŠTAVA kroz naselje Sračinecod Osnovne škole Sračinec do Parka Velika Graba uz nastup folklornih skupina, Varaždinskih mažoretkinja i konjskih zaprega Udruge „Konj, moj prijatelj“

U 19,00 sati

„FOLKLORNA GLAZBENA VEČER“ u Parku Velika Graba, a u slučaju lošeg vremena u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu uz nastup folklornih društava s područja Republike Hrvatske

Od 21,00 sati

ZABAVNI PROGRAM POD ŠATOROM uz nastup zvijezde večeri ŽELJKA SAMARDŽIĆA i predgrupe „ŠARMERI“ pod šatorom na sportskim terenima NK Sračinec uz ugostiteljsku ponudu organizatora zabavnog programa

Nedjelja 02. listopad

Od 9,00 sati

PLAC NA GMAJNI u organizaciji UDURGE „PRESLICA“ uz prezentaciju starih zanata i obrta, degustacije i izložbe radova i rukotvorina  na javnim površinama ispred Doma kulture Sračinec

Od 9,15 sati

ŠPORTSKO-RIBOLOVNO DRUŠTVO Sračinec, prezentacija rada i djelovanja društva pod šatorom na javnim površinama Općine Sračinec u sklopu Doma Kulture Sračinec, uz PRIPREMU SPECIJALITETA „FIŠ PAPRIKAŠ“ temogućnost lova ribe na plovak U BAZENU za najmlađe posjetitelje manifestacije.

Od 9,00 sati

LIKOVNA KOLONIJA u Parku Velika Graba Sračinec.

U 10,00 sati

KUHANJE SRAKARSKOG GULAŠA kojeg će pripremati 10 profesionalnih kuhara i kuharica sa područja Općine Sračinec pod stručnim vodstvom TRI ZLATNA KUHARA Općine Sračinec DAMIRA CRLENIJA, ANĐELKA LEVANIĆA I MARINA SAMBOLEKA.

Od 10,00 do 19,00 sati

U Parku Velika Graba Sračinec IZLOŽBA MALIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA uz mogućnost jahanja na  ponijima za najmlađe posjetitelje.

Od 10,00 do 19,00 sati

U Parku Velika Graba Sračinec, NASTUP TRAKOŠČANSKIH STRELIČARA uz mogućnost gađanja meta lukom i strijelom za posjetitelje.

U 12,30 sati

Podjela besplatnih obroka „SRAKARSKOG GULAŠA“ za sve posjetitelje „Placa na gmajni“.

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje