Povežite se s nama

Kultura

„Dani Mladena Kerstnera“ u Ludbregu od 24. do 27. studenoga na staroj adresi

Objavljeno:

- dana

Nakon dvije godine pauze uzrokovane koronavirusom i obnovom kinodvorane Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” u Ludbregu će održati popularni 15. po redu festival kajkavske komedije „Dani Mladena Kerstnera“.

Manifestacija se održava u čast poznatog hrvatskog književnika, scenarista i promicatelja kajkavske književne riječi, rođenog ludbrežanina Mladena Kerstnera. Na četverodnevnom festivalu kajkavske komedije okupljaju se amaterske kazališne grupe iz čitave Hrvatske izvodeći dramske tekstove Mladena Kerstnera, ali i vlastite tekstove kajkavskog izričaja.

– Pozivamo glumačke udruge da se prijave za ovogodišnji festival koji će se održavati od 24. do 27. studenoga na staroj adresi, ali u potpuno moderno uređenom ambijentu nove multifunkcionalne dvorane. Jedini uvjet za sudjelovanje na ovom festivalu je da predstave budu komedije na kajkavskom jeziku i da ne traju dulje od 30 minuta. Festival nije natjecateljskog, već revijalnog karaktera, posvećen je publici i jedina nagrada glumcima je pljesak publike – poručuju organizatori.

Prijavnicu kao i sve potrebne informacije o festivalu kajkavske komedije glumačke udruge mogu pronaći OVDJE.

Počeci festivala

Dani Mladena Kerstnera započeli su još 1998. godine kada je u Ludbregu u povodu 70. obljetnice Kerstnerova rođenja održan skup o njegovom opusu. Idućih nekoliko godina program je imao različite sadržaje, no od 2006. godine počinje se održavati u obliku u Festivala kajkavske komedije posvećen amaterskom stvaralaštvu i amaterskim glumačkim družinama koje njeguju kajkavsku komediju.

– Počeci festivala bili su skromni, nastupila je samo jedna dramska skupina. S vremenom se interes povećavao. Značajniji interes i razvoj festivala počinje od 2012. godine od kada na pozornici u Ludbregu gostuje u prosjeku 17 amaterskih družina, što predstavlja i toliko različitih predstava i govora, uzmemo li u obzir činjenicu da su amaterske glumačke družine iz Međimurske, Koprivničko-Križevačke, Krapinsko-Zagorske i Varaždinske županije. Ove će godine nastupiti čak njih 19, a na pozornici će nastupiti ukupno 133 glumica i glumca amatera. Taj broj govori o velikom interesu i ljubavi amaterskih družina i glumaca da se održi kajkavski govor. Vrlo je pozitivno i to što se uključuju i mlade generacije – rekao je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Branko Dijanošić.

U ovih 14 godina postojanja festivala na pozornici u Ludbregu je gostovalo 157 glumačkih družina s 1410 glumaca amatera.

Iz ovih podataka vidi se koliko je to važan događaj ne samo za Ludbreg već za cijeli kajkavski kraj. Festival je proizašao iz njegovanja kajkavske riječi, izvlačenjem iz zaboravljenih pretinaca djela Mladena Kerstnera, našeg pisca, velikog komediografa koji je ne samo stvorio jedan zanimljiv opus nego je uveo u hrvatsku stvarnost i mnoštvo likova koji su postali prepoznatljivi.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje