Povežite se s nama

U fokusu

Dani odluke: hoće li Varaždinci zbog kioska izgubiti javni prijevoz za 2,99 kune?

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE U PETAK

Hoće li u proračunu Grada Varaždina za ovu godinu biti osiguran novac za javni gradski prijevoz ili za kupnju kioska?

Na to pitanje odgovor bi trebao biti poznat u petak, 1. srpnja, za kada je zakazana već treća sjednica Gradskog vijeća u 30-ak dana. Vijećnici će treći put odlučivati o prijedlogu rebalansa gradonačelnika Gorana Habuša.

Već su stigla tri amandmana, od kojih se čak dva odnose na kiosk postavljen na gradskom zemljištu nasuprot Studentskog doma.

Habuš ne želi odustati od kupnje iako je to bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je rebalans „pao“ već dvaput u Gradskom vijeću. „Žrtva“ je pritom bio javni gradski prijevoz, za koji u proračunu i dalje nije osigurano 300-tinjak tisuća kuna. Ova sjednica će stoga biti odlučujuća, jer je zadnji rok za dodjelu koncesije tvrtki Vincek početak srpnja.

„Padne“ li rebalans, „pada“ i natječaj na kojem je postignuta cijena od 2,99 kuna za kartu. Unatoč takvoj prijetnji, gradonačelnik ni ovaj put nije izmijenio sporne stavke.

Umjesto kioska, predlažu uređenje krovišta ili boćališta

Zbog toga su nezavisni Zlatan Avar i HSLS-ov Željko Bunić drugi put podnijeli amandman kojim traže da se 115.000 kuna namijenjenih za kupnju spornog montažnog objekta preusmjeri u uređenje boćališta i drugih sadržaja za umirovljenike na Banfici. No amandman je ovaj put podnio i Hrastov Krunoslav Burek, koji također traži da se izbaci kupnja kioska, a predlaže da se tim novcem sanira krovište objekta vrtića u Koprivničkoj ulici.  

– Otkup građevinskog objekta (kiosk) nije od javnog interesa te predlažemo da se odustane od kupnje kioska. S obzirom na stanje krovišta na objektu dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici koje je prekriveno azbestnim pločama i prokišnjava – obrazložio je Burek.

Uz to, Avar i Bunić traže i da se iz proračuna ukloni 115 milijuna kuna za sanaciju odlagališta u Brezju, stavku koja je nerealna.

Čovjek odluke bit će Podolnjak

Dva su moguća raspleta. Prvi je da će Habuš uspjeti „uvjeriti“ 13 vijećnika da podrže rebalans bez da pitaju zašto inzistira na kupnji kioska, a i novcu za bale. Drugi mogući scenarij je da se 13 oporbenih vijećnika napokon ujedini, formira većinu i amandmanima izbace kupnju kioska te osiguraju sredstva za javni prijevoz.

Na zadnjoj sjednici Habuš je skupio 12 od 13 potrebnih glasova. Tada su za rebalans – uz vijećnike HNS-a, SDP-a, HSU-a, HSS-a, Laburista i nezavisnog Goluba – glasovali i Reformistica Natalija Martinčević, kao i HSLS-ov Miodrag Pap.

Hoće li Martinčević opet „zažmiriti“ na kiosk zbog javnog prijevoza, tek ćemo vidjeti. Međutim, u petak ni Pap ne bi trebao podržati rebalans u kojem ostaje novac za kiosk i bale, što su u jučerašnjem priopćenju istaknuli iz varaždinskog HSLS-a.

Jedina nada za gradonačelnika Gorana Habuša su nezavisni Robert Podolnjak i Stjepan Cepanec.

Međutim, teško je vjerovati da će Cepanec u samo mjesec dana drastično promijeniti svoje mišljenje: on je, naime, prvi vijećnik koji je Habušu poručio da rebalans neće podržati zbog kupnje „nekakvog starog kioska“, koji im želi podvaliti i još ih “ucjenjuje s javnim prijevozom”.

Time ispada da sve ovisi o Robertu Podolnjaku i njegovoj procjeni je li i kupnja kioska u javnom interesu. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost da će varaždinski gradonačelnik ponovno uspjeti „uvjeriti“ pojedince iz oporbe da preko noći promijene svoje mišljenje.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati