FOTOStudio VIPRO

U ponedjeljak, 24. lipnja, Goričan je proslavio službeni Dan Općine koji je povezan s Ivanjem. Blagdan je posvećen rođenju svetog Ivana Krstitelja. Kao što kaže poznata međimurska pjesma, za Ivanje se veže i gorčensko proščenje.

Dan antifašističke borbe

Općina je s proslavom Dana Općine kao višednevne manifestacije započela u subotu, 22. lipnja. U središnjem parku u Goričanu, kod spomenika palim borcima NOB-a, brojni su se uzvanici prisjetili događaja zbog kojega pamtimo 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kraj Siska osnovan Prvi partizanski odred. Svečanosti su prisustvovali općinski vijećnici, župnik Josip Drvoderić, predsjednici udruga te brojni mještani. Obratio im se načelnik Općine Mario Moharić te zamolio prisutne da minutom šutnje odaju počast svima palima za Hrvatsku.

Prigodni govor održao je i župnik Josip Drvoderić, pri čemu je naglasio povijesni trenutak formiranja partizanskih odreda na području Međimurja i kasnija događanja. Potom su načelnik i predsjednik Općinskog vijeća, Stjepan Ribarić, dužnu počast odali polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na spomeniku Palim borcima. Dan kasnije, u nedjelju, organizirana je izložba radova Umjetničko-likovne udruge Slika iz Goričana. Koncert Mirka Švende – Žige i nastup Gruntovčana trebao se održati u nedjelju, 23. lipnja, no odgođen je zbog loših vremenskih uvjeta. Novi će termin biti poznat naknadno.

Svečana sjednica

Na sam Dan Općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goričan. Na sjednici je bilo riječi o općinskim aktivnostima, projektima i planovima te su uručena općinska priznanja i zahvalnice mještanima i udrugama zaslužnim za postignute rezultate i promociju mjesta. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Andriji Ribiću. Godišnje nagrade Općine dodijeljene su Tomislavu Markušiću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Goričan i Stjepanu Baranašiću, dok su zahvalnice primili Zvonko Granatir, Josip Brodarić, Marija Blažek, Dora Sisek, Luka Čonkaš te Fran Dolenec.

U ime ovogodišnjih laureata zahvalio se Stjepan Baranašić. U kulturnome dijelu programu sudjelovali su Pjevačka skupina Kulturno-umjetničkoga društva Goričan te Monika Kos, učenica 8. razreda OŠ recitacijom i izvedbom na klarinetu.

Nakon svečanosti, mjesni je župnik blagoslovio kip svetog Ivana Krstitelja koji se nalazi na Šuderici, dok je za sve okupljene pripremljen domjenak. Prava audiovizualna poslastica na rasporedu je bila te večeri, kada je na pozornicu stupila Neda Ukraden s brojnom glazbenom ekipom.

U utorak, 25. lipnja, povodom Dana državnosti, položen je vijenac za žrtve Domovinskog rata. Navečer je održan koncert Učiteljica koji je bio predviđen za prethodnu subotu, ali je poput nastupa Žige i Gruntovčana odgođen zbog lošeg vremena. Obilježavanje Dana Općine završit će u nedjelju, zadnjega dana lipnja, svetom misom povodom blagdana svetog Ivana Krstitelja. Općinski načelnik za Regionalni tjednik osvrnuo se na najvažnije aktualne projekte, događanja i planove.

– Ove godine u Goričan se slijevaju investicije u visini od 129 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da općinski Proračun iznosi šest milijuna kuna, mislim da te brojke dovoljno govore o uspješnosti mjesta. Velike državne investicije plod su dobre i uspješne prezentacije naše problematike, koju je Općina predstavila državnim institucijama. Upućujem veliku zahvalu svim državnim i županijskim dužnosnicima. Imali su sluha za naše zahtjeve te su pomogli u konačnoj realizaciji projekata. Tako se projekt „Buđenje/Prebujanje“ provodi u okviru Interreg V Slovenija-Hrvatska: Općina Goričan u njemu je vodeći partner. Vrijednosti je nešto više od 3,5 milijuna kuna, a završava 30. srpnja. Istoga dana završava i rekonstrukcija mosta kod staroga Graničnog prijelaza Goričan vrijedna 4,6 milijuna kuna.

Projekt „Two rivers, one goal“, vrijedan nešto manje od dva milijuna kuna, provodio se u okviru Interreg V Mađarska-Hrvatska. U njemu su uz Goričan sudjelovale općine Legrad i Donji Vidovec te Europska grupacija za teritorijalnu suradnju. Sportska dvorana OŠ Goričan vrijedna 13,5 milijuna kuna završena je u travnju. U svibnju su započeli radovi rekonstrukcije spoja na graničnome prijelazu Goričan, vrijednosti od gotovo 30 milijuna kuna. Istovremeno su završili radovi na rekonstrukciji nasipa na Muri, slične vrijednosti. Najesen ćemo energetski obnoviti i OŠ Goričan, za što će se izdvojiti iznos od približno 3,4 milijuna kuna. Od Poljoprivredne zadruge Čakovec za 323.000 kuna kupljen je prostor koji ćemo rekonstruirati. Djelomično će ga koristiti DVD Goričan – objašnjava načelnik Mario Moharić.

Gradnja ne staje!

U drugoj polovici godine također će se mnogo toga događati i graditi. Načelnik dodaje da će do kraja mjeseca početi opremanje sportske dvorane vrijedno 165.000 kuna, od čega 123.000 financira Središnji državni ured za sport, a ostatak Općina Goričan. U srpnju slijede: modernizacija javne rasvjete (150.000 kuna; od toga 100.000 Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ostatak Općina), opremanje dječjeg igrališta (150.000 kuna, projekt odobren za sufinanciranje u okviru LAG-a Mura-Drava) te izgradnja betonskoga platoa s binom i elektropriključkom (285.000 kuna; projekt odobren za sufinanciranje u okviru LAG-a Mura-Drava). U kolovozu počinju radovi na rekonstrukciji Črnog mosta vrijedni milijun kuna te rekonstrukciji uspornih nasipa na Trnavi u vrijednosti od čak 40 milijuna kuna. Za jesen je planirana izgradnja parkirališta s odvodnjom kod Doma zdravlja u vrijednosti od 400.000 kuna.

Bogato naslijeđe

– Na povijesno bogatom naslijeđu želimo graditi turističke proizvode te istovremeno sačuvati arheološka nalazišta i tradiciju. U projektu sa Slovencima u Goričanu smo izgradili izvrstan prezentacijski park u kojem se mogu razgledati stari grobovi iz željeznoga doba, tumuli, i naučiti nešto o životu na našim prostorima. Istovremeno smo kod Graničnog prijelaza otvorili regionalni turistički ured. Gorička republika poznati je fenomen na području Hrvatske i regije, temeljem čega smo prošle godine uprizorenjem na otvorenom obilježili 100 godina Republike. To će postati još jedan naš turistički proizvod koji želimo razvijati. Šuderica je uređena u sklopu EU projekta s Mađarima: od neugledne „šudergrabe“ postala je okupljalište te šetnica za stare i mlade. Ove godine obogaćujemo prostor dodatnim sadržajima: modernim dječjim igralištem te pozornicom na otvorenom s potrebnom infrastrukturom.

Izvrsnu suradnju sa Mađarima nadogradili smo i izvrsnom suradnjom sa Slovencima, tako da ovih dana završavamo dva EU projekta: jedan s Općinom Šentilj vrijednosti od gotovo milijun eura te jedan projekt s mađarskim pomurskim općinama, koji je slične vrijednosti. S Mađarima smo prošlog mjeseca uspješno prijavili projekt koji se odnosi na Šudericu i izgradnju objekta koji bi bio okupljalište te prostor za etno zbirku i još neke dodatne sadržaje. Sa Slovencima najesen prijavljujemo nastavak projekta „Buđenje“ – završava Moharić.

Komentari

Komentara

loading...