Povežite se s nama

Međimurje

Dani Općine Nedelišće završili koncertom Ansambla “Ad gloriam brass” u Župnoj crkvi

Objavljeno:

- dana

“Ad gloriam brass” sastav je šestorice limenih puhača. Osnovan je 1993. godine kao ansambl koji čine članovi orkestra Opere HNK-a i Zagrebačke filharmonije.

Otada neprekidno djeluje, a jedan u nizu njihovih koncerata održan je u nedjelju, 5. lipnja 2022. godine u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva Nedelišće u sklopu Dana Općine Nedelišće, čiji su domaćini bili župnik preč. Ivan Herceg i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Repertoar ansambla obuhvaća gotovo sva stilska razdoblja od renesanse, baroka, klasike, romantizma do modernih autora te latinske glazbe, jazza i swinga. “Ad gloriam brass” nastupio je na većini domaćih festivala promovirajući tako hrvatsku i svjetsku glazbenu tradiciju te zvuk limenoga ansambla.

Iz svog bogatog repertoara u Nedelišću su tako izveli “Recorder Concerto No. 2” J. Bastona, “Koncert u C-duru” Antonija Vivaldija, uvertiru iz “Čarobne frule” W. A. Mozarta, “Three Constellations” Marina Rabadana, “West side story” Leonarda Bernsteina te “Malu izložbu folklora” Tomislava Uhlika, koju su prisutni župljani nagradili dugotrajnim pljeskom.

Koncert se održao uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje