Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Varaždin navodi kao odličan primjer oživljavanja bivših vojarni, a ona u Optujskoj godinama propada

Objavljeno:

- dana

VOJARNA U OPTUJSKOJ OTVORILA VRATA

– Prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu razvijat će se u nekoliko glavnih smjerova.

Jedan su udruge, drugi je razvoj poduzetničke inicijative, odnosno, stvaranje poduzetničkog inkubatora, treći je razvoj studentskog kampusa, a četvrti smjer razvoja vezan je uz prostor uz Dravu, koji bi bio za sportsko-rekreacijske svrhe – najavio je danas Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik na 2. Danima otvorenim vrata vojarne u Optujskoj ulici pod nazivom „Optujska je tu. A ti?“  

Problem je vlasništvo, a za sve je kriva država?

U tim prostorima u novije vrijeme smjestile su se tri udruge i Državni arhiv, no otkako je Hrvatska vojska napustila vojarnu prije 13 godina, nekadašnji vojni kompleks bio je prepušten sam sebi i propadanju.    

Posljednji pokušaj oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa je projekt MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT i kroz koji bi se trebalo iskristalizirati što bi se u tom prostoru trebalo nalaziti.

I komunalni pročelnik Sambolec i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su kao glavni problem istaknuli problem vlasništva.  

– Sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine koje će možda potaknuti pitanje rješavanja vlasništva – rekao je Habuš 

Naime, kompleks od čak 130.000 kvadrata nije u vlasništvu Grada Varaždina, nego države. Još 2010. godine država je vojarnu u Optujskoj ulici dala Gradu Varaždinu na privremeno korištenje. Međutim, 2014. godine država im je vojarnu oduzela, jer Grad u četiri godine ne da nije uspio ništa privesti svrsi, nego su za vrijeme „čuvanja“ nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti.   

Ipak, gradonačelnik je danas izjavio da je Grad sa svoje strane napravio sve što se moglo poduzeti, ali da nije bilo dobre volje od strane države.

– Ipak, sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine i možda će ono potaknuti konačno rješavanje vlasništva bivše vojarne u Optujskoj ulici – rekao je Habuš koji je danas ustvrdio da je Varaždin ipak jedan od najboljih primjera iskorištavanja bivših vojnih kompleksa, a kao primjere naveo POS naselje u Jalkovečkoj i Studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje vojarne uz Željeznički kolodvor.  

– Kad danas pogledate, zgrade koje su prazne u Varaždinu u pravilu su u vlasništvu države – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Inače, otvorena vrata vojarne u Optujskoj privukla su brojne Varaždince koji su razgledali prostor, posebno maketu koja prikazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu. Građanima su predstavljeni sadašnji korisnici prostora, a održano je i predavanje “To trebamo – to radimo” –   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje