Povežite se s nama

Međimurje

Počeli Dani turizma: gotovo dva mjeseca sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja!

Objavljeno:

- dana

Manifestaciju Dani turizma organizira Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri u suorganizaciji s Općinom i udrugama s područja Općine te uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije i Hrvatske turističke zajednice.

Bogat program ove se godine održava od 8. srpnja do 26. kolovoza. U sklopu manifestacije, uz potporu Općine Sveti Martin na Muri i Turističke zajednice, 28. srpnja na izletištu Goričanec održat će se Halicanum fest, na kojem nastupaju Zsa Zsa, Scifidelity Orchestra, Genova, Hipnoza i Bijela laž.

Volite li poeziju, uživat ćete i u Murakonu, festivalu suvremene poezije, koji u subotu, 4. kolovoza, kraj Mure suorganizira idejni začetnik festivala Zlatko Kraljić. Tog dana se pridružite i tradicionalnom pohodu po kletima, koji od 15 sati organizira Udruga voćara, vinogradara i povrtlara. Dan kasnije, na Dan domovinske zahvalnosti, članovi Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Sveti Martin na Muri će, nakon svete mise za domovinu i hrvatske branitelje (u 7.30), položiti vijenac i upaliti svijeće ispred spomen-ploče poginulim braniteljima.

Magazin i oldtimeri

Ljubitelji plesa priliku za zabavu dobit će tjedan dana kasnije, 11. kolovoza, kada, u organizaciji Nogometnoga kluba Polet, u Svetome Martinu nastupaju Aktiv bend i grupa Magazin. Ranije tog dana (od 15 sati) na igralištu NK-a Polet održat će se Međunarodni susret umirovljenika u organizaciji Udruge umirovljenika Sveti Martin, a od 16 sati ćete kod Mlina na Muri moći razgledati i oldtimer vozila. Središnju proslavu će dan kasnije, 12. kolovoza, u organizaciji Nogometnoga kluba Bratstvo iz Jurovca, uljepšati Klapa Maslina i Rangers bend. Te nedjelje ujutro u 10 sati održat će se sveta misa, koju će voditi vlč. Ivan Herceg. Nakon mise slijedi tradicionalna Povorka starih običaja i zanata, posvećena Uršuli Kočili Eržiki, koju će voditi Davor Dretar Drele.

Dan uoči marijanskog blagdana, 14. kolovoza, u 20.30 (nakon svete mise) održat će se procesija do župnog dvora s kipom Majke Božje. Na sam blagdan Velike Gospe, ujutro u 11 sati na župnom dvoru u Svetome Martinu na Muri održat će se svečana koncelebrirana misa. Te večeri blagdan će uljepšati i bariton Dominik Padarić, koji će publici u rodnom Žabniku u sklopu „Klasike uz Muru“ omogućiti da uživa u prekrasnim zvucima opere pod zvjezdanim nebom i uz pozadinsko žuborenje hitre rijeke.

Dan kasnije, u četvrtak, u organizaciji Likovne republike Sveti Martin na Muri, otvorit će se međunarodna izložba u galeriji u centru mjesta, dok u petak, 17. kolovoza, na Dane turizma dolazi i popularni festival elektronske glazbe Forestland, odnosno inačica festivala pod nazivom After Forestland Beach Party („Postforestlandska zabava na plaži“). Te subote održat će se i nogometni turnir Škole nogometa, a Sportsko ribolovno društvo Čikov organizirat će i Ribički selski kup.

Klopotanje i mlade nade

Posljednji vikend manifestacije obilježit će postavljanje klopoca u Vinskoj kući Hažić 25. kolovoza te interpretacije pjesama kojima će se 26. kolovoza u Lifeclass Termama Sveti Martin predstaviti djeca i mladež – „Mlade nade našeg kraja“. Organizator je Hrvatska kulturno-umjetnička udruga Sveti Martin.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje