Povežite se s nama

Međimurje

Dani turizma u Svetom Martinu na Muri: i ove godine mnoštvo zabavnih i kulturnih događanja

Objavljeno:

- dana

Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri i ove je godine organizator popularne zabavno-kulturne manifestacije Dani turizma. Brojna događanja odvijat će se od 9. srpnja do 27. kolovoza, a u organizaciji još sudjeluju Općina Sveti Martin na Muri, općinske udruge, Turistička zajednica Međimurske županije i Hrvatska turistička zajednica.

– Prva događanja kazališnog su karaktera pa će tako Dani turizma započeti predstavom „Ambulanta v Gruntovcu“ i zabavnim glazbenim nastupom imitatora Miše Kovača, a sve uz pratnju članova KUD-a Gruntovec. Program će se nastaviti iz vikenda u vikend kada će na pozornicu stupiti KUD Mura s predstavom „Kanal“, zbor HKUU-a Sveti Martin na Muri i na kraju glazbeni sastav Maruleki – otkrivaju iz TZ-a Općine Sveti Martin na Muri.

“Murska dekla”, “Ptičarenje”, “Klasika uz Muru”…

Osim kazališnih predstava, u Turističkoj zajednici mislili su i na ljubitelje kvalitetne glazbe. Tako je za 23. srpnja planiran koncert na rijeci Muri tradicionalnog naziva „Murska dekla“ uz nastupe Lee Šprajc, Dominika Padarića i ŽVS-a „Sveti Marko“, 30. srpnja koncert grupe Pastiri – Bijelo dugme tribute banda uz nastup predgrupe „Firestars“. Uoči koncerta predstavom „Čišćeju je došel kraj“ predstavit će se članice KUU-a “Društvo žena Gornji Kraljevec”.

Aktivnosti neće nedostajati tijekom cijelog vremena trajanja manifestacije pa su ljubitelji ribolova pozvani da u Žabniku kod ŠRD-a Čikov u popodnevnim satima pogledaju tradicionalni Društveni kup juniora i seniora (16. srpnja), a nekoliko vikenda nakon i Selski kup (6. kolovoza).

– Za šetnju po kletima rezervirajte petak, 12. kolovoza, od 15 sati kada počinje okupljanje u voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu, lokacija Kotić, u organizaciji Udruge voćara, vinogradara i povrtlara Sveti Martin na Muri. Također, u suradnji s Javnom ustanovom „Međimurska priroda“, organizirano je i „Ptičarenje na Svetomartinskoj Muri“, koje će se odvijati 30. srpnja od 7 do 9 sati – dodaju iz općinske Turističke zajednice.

Tradicija se u Svetom Martinu njeguje i sastavni je dio turističke ponude. Stoga će predstavnici Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Sveti Martin na Muri povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, u 7.30 nakon svete mise za domovinu i hrvatske branitelje položiti vijenac i upaliti svijeće ispred spomen ploče poginulim braniteljima, a istog dana od 13 sati bit će organizirana i biciklijada sa startom kod Doma branitelja u Svetom Martinu na Muri.

Dominik Padarić publici će se predstaviti i 6. kolovoza na koncertu pod zvijezdama „Klasika uz Muru“, kada će nastupiti u društvu sopranistice Gabriele Hrženjak i uz klavirsku pratnju Mije Mihalić.

Prikaz starih običaja i zanata te “Svetomartinska noć”

– Središnji program Dana turizma planiran je za 14. kolovoza od 17 sati kada će kod Skelarske kuće biti uprizoren prikaz starih običaja i zanata uz kulturno-zabavni program, nastup malih folkorašica, svetomartinskih mažoretkinja, šetnju svetomartinskih Rimljana… Ovaj važan dan za općinu počinje u 10.30, kada se održava sveta misa u crkvi svetog Martina biskupa, a od 17 počinje prikaz starih običaja i zanata, sajam domaćih proizvoda i rukotvorina i uvod u “Svetomartinsku noć” u organizaciji NK-a “Polet” i NK-a “Bratstvo” kod Skelarske kuće, gdje će se održati zabava uz nastup grupe „Rangers“ – dodaju organizatori.

Zaljubljenici u oldtimer vozila pozvani su 30. srpnja kod Skelarske kuće na Međunarodni susret oldtimera.

Neće izostati ni tradicionalno postavljanje klopoca kod Vinske kuće Hažić (20. kolovoza), kao ni 2. gorički trail na Klopodromu. Ovogodišnji Dani turizma završiti će 27. kolovoza velikom zabavom pod šatorom uz grupu „Zodiac“ povodom 90. obljetnice DVD-a Sveti Martin na Muri.

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje