Povežite se s nama

U fokusu

Dani Varaždinske županije: od modne revije i humanitarne operete do “Županije na dva kotača”

Objavljeno:

- dana

Dani Varaždinske županije ove će se godine održati od 6. do 16. rujna, a tijekom deset dana za građane je pripremljen raznovrstan i bogat program.

Ove godine obilježava se 25. godina Varaždinske županije i sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije, bit će služena u četvrtak, 6. rujna, u 18 sati u Varaždinskoj katedrali, dok će u petak, 7. rujna, u 10 sati će kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju biti položeni vijenci u spomen na sve preminule građane i branitelje Županije.

U petak u 18 sati će u HNK-u u Varaždinu biti održana svečana sjednica Varaždinske županije, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Županije za 2018. godinu.

Počasni građanin Dalić

Počasnim građaninom Varaždinske županije je proglašen Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, nagradu za životno djelo dobit će Jagoda Kralj Novak, nagrada za iznimna postignuća dodijeljena je Glazbenoj školi Varaždin, nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu pripale su Varaždinskom obrtničkom glazbenom društvu, DVD-u Visoko te Lidiji Horvat-Dunjko, poznatoj sopranistici i opernoj divi.

Programi za građane počinju u subotu, 8. rujna, na sam Dan Županije, a sadržajan, bogat i atraktivan program najavila je posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

– U 10 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu Husarska garda obaviti prijavak županu, a u isto vrijeme počet će i druženje žena poduzetnica i obrtnica te razgovor o aktualnim temama. Navečer nas očekuje poslastica za sve ljubitelje mode jer je u 18 sati na redu modna revija u Skupštinskoj dvorani Županijske palače koju će nositi same poduzetnice i poznate Varaždinke – naglasila je Martinčević, koja je ujedno pozvala sve žitelje Varaždinske županije na događanja koja su po prvi puta otvorena prema svim građanima te se nalaze na nekoliko lokacija po cijeloj Županiji.

Novi Marof

Predstava za djecu u organizaciji Viteškog reda Sv. Nikole „Traži se vitez hrabar“ održati će se u atriju Županijske palače od 9 do 12 sati u nedjelju, 9. rujna, dok će istoga dana u 17 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu početi 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije, a iz Novog Marofa poletjeti će i balon koji je oslikan upravo Rabuzinovim motivima.

U utorak, 11. rujna, u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održana predstava „Singerica“ Jagode Kralj Novak, kazališne, filmske i televizijske glumice, ovogodišnje dobnice Nagrade za životno djelo Varaždinske županije.

Građane u srijedu, 12. rujna, u 20 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu očekuje koncert nuSynergetic Orchestra. U petak, 14. kolovoza, u 18 sati u HNK u Varaždinu na redu je glazbena poslastica, opereta „Vesela udovica“ u izvedbi Lidije Horvat-Dunjko, poznate sopranistice. Opereta će biti humanitarnog karaktera te će sredstva biti za Zakladu Vita.

Vinica i Paka

U subotu, 15. rujna, u atriju Županijske palače će se od 10 do 13 sati održati program u organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije i Općine Vinica. Od 10 do 12 sati građani će, baš kao i prošle godine, imati priliku razgledati Županijsku palaču uz vodstvo turističkog vodiča.

Program u subotu završava u Vidovcu, gdje će u 19 sati početi koncert Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva, koje ove godine slavi 80. obljetnicu rada, za što će im biti uručena Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

U nedjelju 16. rujna, u Paki će se cijeloga dana održavati već tradicionalna manifestacija Dani vrganja. Ovogodišnji Dani Županije završavaju u nedjelju, 16. rujna, biciklijadom „Županija na dva kotača“, koja će biti održana prvi put.

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Energetski je obnovljena zgrada II. OŠ Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završena je energetska obnova II. osnovne škole Varaždin.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, nakon postupka preuzimanja objekta, susreo se s ravnateljem II. OŠ Varaždin Ernestom Habekom i izvođačima radova te se uvjerio u kvalitetu izvedenih radova, ističu iz Grada Varaždina.  

– Zgrada druge osnovne škole u Varaždinu jedna je od najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. To je prekrasna zgrada. Sada kada je obnovljena možemo reći da je to prava varaždinska ljepotica – rekao je Čehok.

Dodajmo da su iz Grada Varaždina izvijestili da izvođačima radova Hidroingu d.d. teče rok od dva tjedna za otklanjanje eventualnih grešaka, nakon čega će biti organizirana i službena završna konferencija.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, ugrađena je toplinska izolacija ovojnice, rekonstruirana je kondenzacijska plinska kotlovnica, ugrađen je sustav ventilacije s rekuperacijom i povećana je energetska učinkovitost rasvjete kako bi se osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije.

Nastavite čitati