Povežite se s nama

Nekategorizirano

Dani Varaždinske županije počinju 4. rujna, na svečanu sjednicu dolazi premijer Plenković

Objavljeno:

- dana

Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna, na blagdan Male gospe koja je zaštitnica Županije.

Raznovrstan i zanimljiv program obilježavanja Dana Varaždinske županije, koji će se održavati od 4. do 11. rujna, danas su predstavili predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec i zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić. Predstavljanju je prisustvovala zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Proslava počinje sutra, u subotu 4. rujna, susretom povijesnih postrojbi te predajom prijavka županu Anđelku Stričaku.

– Uz Husarsku gardu Varaždinske županije i Varaždinsku građansku gardu, sudjelovat će Ivanečka rudarska četa, Ivanečki vitezovi i Zrinska garda Čakovec, a nakon defilea, postrojavanja ispred Županijske palače u 9.30 sati i predaje prijavka županu, na Starom gradu od 10.30 sati počinje druženje s građanima. Organizirat ćemo vožnju kočijama i jahanje za zainteresirane građane – najavio je zapovjednik Husarske garde Mihael Negovec. 

U 12 sati na Starome gradu okupit će se sve postrojbe.

– Drago nam je da se možemo uključiti u obilježavanje Dana županije na svoj poseban način. U podne je na rasporedu glasan pucanj naših gostiju, Kuburaške udruge Maruševec, a potom će uzicu varaždinskog topa povući zamjenica župana Silvija Zagorec – najavio je zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić je istaknuo da se obilježavanje Dana Županije nastavlja u ponedjeljak, 6. rujna, svečanim otvorenjem dograđene OŠ Martijanec, gdje će ujedno biti održana svečanost obilježavanja početka nastave u novoj školskoj godini.

– Istoga dana, u ponedjeljak u 18 sati, u atriju naše Županijske palače počet će poetsko-glazbena večer autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera. U utorak, 7. rujna, bit će održan prijem za državne prvake – učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, a poslijepodne slijedi svečano upisivanje županijskih dužnosnika i vijećnika u Knjigu instalacija. Knjiga instalacija je dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednom mjestu da bi se sačuvali za generacije iza nas. Sama Knjiga je utemeljena 1997. godine, a smatra se nastavkom povijesne Knjige iz davne 1607., koju je utemeljio tadašnji župan Tomo Erdödy, hrvatski ban i prvi nasljedni župan – pojasnio je predsjednik Županijske skupštine.

Na sam Dan Varaždinske županije, u srijedu, 8. rujna, bit će položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskome groblju u Varaždinu u 10 sati, a u 11 sati će biti služena sveta misa zahvalnica u varaždinskoj Katedrali.

– U srijedu u 18 sati u atriju Županijske palače bit će održan najsvečaniji dio obilježavanja, a to je svečana sjednica Županijske skupštine. Na svečanoj sjednici uručit ćemo javna priznanja istaknutim pojedincima, ustanovama i udrugama za 2021. godinu, a svoje prisustvo sjednici je najavio veliki broj visokih uzvanika. Obilježavanje ćemo završiti uz naše OPG-ove koji će u subotu, 11. rujna, od 9 sati ispred Županijske palače predstaviti svoje tradicionalne proizvode, a upriličena će biti i njihova degustacija – zaključio je Križanić i dodao da je svoj dolazak najavio i premijer Plenković te izrazio nadu da će programom svi biti zadovoljni.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

2021. GODINE

Subota, 4. rujna

09:30 sati ~ Smotra povijesnih postrojbi i svečani prijavak županu Varaždinske županije

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

10:30 sati ~ Vožnja kočijama, jahanje za djecu, druženje s pripadnicima povijesnih postrojbi

Stari grad Varaždin

12:00 sati ~ Glasan pucanj Kuburaške udruge Maruševec i pucanj iz topa Građanske garde Varaždin u čast Varaždinske županije

Stari grad Varaždin

Ponedjeljak, 6. rujna

09:00 sati ~ Svečano otvorenje dograđene Osnovne škole u Martijancu / početak nastave u novoj školskoj godini

Martijanec bb, 42232 Martijanec

18:00 sati ~ „Poetsko glazbena večer„ autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Utorak, 7. rujna

10:00 sati ~ Prijem državnih prvaka – učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

17:00 sati ~ Upis županijskih dužnosnika te županijskih vijećnika u Knjigu instalacija

Skupštinska dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Srijeda, 8. rujna

09:45 sati ~ Odavanje počasti pokojnom županu Varaždinske županije Marijanu Mlinariću, dr. med.

10:00 sati ~ Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve preminule građane te poginule branitelje kod Središnjeg križa

Gradsko groblje Varaždin

11:00 sati ~ Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije

Katedrala Uznesenja BDM na nebo, Pavlinska ulica 4, Varaždin

18:00 sati ~ Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

Atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Subota, 11. rujna

09:00 sati ~ Prezentacija OPG-ova

Ispred Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin

Nekategorizirano

FOTO Moto susret u Toplicama opet okupio ljubitelje motora iz cijele Hrvatske i inozemstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Grad Varaždinske Toplice

Ovaj je vikend u Varaždinskim Toplicama bio rezerviran za jurilice na dva kotača. Naime, od 1. do 3. srpnja na igralištu Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića održao se moto susret u organizaciji moto kluba „Aqua Bikers“.

Motoristi su u subotu za posjetitelje priredili pravi spektakl, defile na relaciji Varaždinske Toplice – Ljubešćica-Mađarevo i nazad u Varaždinske Toplice.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković pohvalila je organizatore susreta kao i motoriste iz svih krajeva Hrvatske.

– Drago mi je da smo mogli ugostiti motoriste koji nam dolaze sa svih krajeva Lijepe naše, pa i šire. Nadam se da smo im bili dobri domaćini i da će nam se vratiti i dogodine. Uvijek ćemo srdačno dočekati sve koji dolaze u naš prekrasan grad kao i podržati svaku takvu manifestaciju – rekla je Ratković istaknuvši kako je ovo odlična promocija za grad.

Tomislav Valent, predsjednik MK „Aqua Bikers”, zadovoljan je ovogodišnjim izdanje moto susreta kao i svakog dosad, jer je posjećenost već tradicionalno jako dobra.

– Imamo ljudi iz cijele Hrvatske i iz stranih država Austrije, Njemačke, ima dosta naših susjeda iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Potrudili smo se i jako smo zadovoljni jer smo mi to sve prošli i dečki nam sada vraćaju. Bend koji je nastupio prvog dana bio je oduševljen, rekli su da nikada nisu svirali na takvoj motorijadi – rekao je Valent.

Nakon defilea motoristi su se okušali u moto igrama, a velikom kampu na otvorenom uz dobru hranu i piće u prilog je išlo i odlično vrijeme. Vrhunac susreta bio je subotnji koncert grupe Wanted 5 i Psihomodo popa, prava rock poslastica za posjetitelje koja je potrajala do ranojutarnjih sati.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U centar grada Varaždin stigla jedinstvena karavana luksuznih automobila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Ljeto u Varaždinu donijelo je ovoga petka, 17. lipnja, u Varaždin dašak luksuza.

Naime, gradom je prodefilirala jedinstvena karavana luksuznih automobila „Pink Wing“.

U Varaždin su stigli oko 11 sati, a oko 60 vozila bit će parkirano po Uršulinskoj ulici sve do Šetališta J. Jurja Strossmayera.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje