Povežite se s nama

Kultura

Danijel Drvenkar: “Za umjetnika je najvažnije da ostane vjeran sebi!”

Objavljeno:

- dana

Danijel Drvenkar iz Orehovice likovnim se radom bavi još od djetinjstva.

U Varaždinu je završio Tekstilnu i tehničku školu – smjer dizajn. Član je Likovnog udruženja Čakovec i Likovnog udruženja donjeg Međimurja – članom je, kao jedan od najmlađih, postao sa samo 16 godina.

Pozornost šire javnosti zaokupio je još 2015. godine, kad je u sklopu čakovečke manifestacije Porcijunkulovo u centru Čakovca, kod gradske uprave, načinio 3-D uličnu sliku čakovečkoga Staroga grada.

– Ulična umjetnost posebna je vrsta kreativnoga izražavanja. Njezini su možda najpoznatiji predstavnici crtači grafita po zidovima različitih zgrada z gradovima. Osim oslikavanja zidova, grafiteri su pokazali da znaju crtati i po ulicama. Naime, mogu napraviti nevjerojatne slike uz pomoć lakova, koje pod određenim kutovima izgledaju trodimenzionalno. Takvi crteži mogu stvoriti dojam ponora, rupe, izgledati kao da iz asfalta prodire voda ili izlazi zmaj i slično – objašnjava Drvenkar.

Dodaje da je dosad isprobao razne crtaće i slikarske tehnike, no najviše su ga privlačila ulja na platnu, ali i, osobito u zadnje vrijeme, tehnika epoksi smole. Radi se o prilično skupoj, ali efektnoj slikarskoj tehnici kojom se mogu oslikati nevjerojatni prizori.

(Nad)realizam

– Izlagao sam na mnogim skupnim izložbama udruženja čiji sam član, ali organizirao sam i nekoliko samostalnih na Pagu, u Varaždinu, Čakovcu, Prelogu, Dunjkovcu… Potonja mi je posebno draga, s obzirom na činjenicu da je organizator bila Udruga “Međimurska gruda”.

Naime, članovi “Grude” (osobito predsjednik Udruge Franjo Soldat) predložili su mi i da oslikam željezničko stajalište u Dunjkovcu u kojem je smještena njihova Povijesna zbirka “Štrekari”, na što sam i pristao. Naslikao sam parnu lokomotivu, pri čemu sam koristio univerzalne boje na bazi vode koje sam nanosio uz pomoć “penzlina”, odnosno soboslikarskoga kista za nanošenje boje, kao i kompresora. Svaka čast Udruzi na čuvanju međimurske baštine! – poručuje Danijel.

Dizajner je dobitnik raznih priznanja i nagrada, kao i sudionik nekoliko slikarskih kolonija. Zanimaju ga realni, no još više i nadrealni te apstraktni motivi. Njegova je kuća puna ručnih radova kojima je želio uresiti svoj životni prostor, a sređuje i vlastiti atelje.

– Smatram da je za umjetnika važno da ostane vjeran sebi. Sve ostalo poput materijala, zarade i sličnoga nije važno: to bi trebalo doći kao posljedica, a ne glavna motivacija! – poručuje osebujni umjetnik.

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje