Povežite se s nama

Međimurje

Darko Horvat uz Dan Grada: “Mursko Središće povezuje ljude koji vole taj grad!”

Objavljeno:

- dana

U Murskom Središću jučer je proslavljen Dan Grada.

Manifestacija “Ljeto uz Muru 2019.” time je krenula prema vrhuncu. Ovaj osobito svečan dan s obilježavanjem je počeo uz svetu misu u Župnoj crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava. Vjersko slavlje vodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Svetoj misi prisustvovali su gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak sa suradnicima, saborska zastupnica Sunčana Glavak, gradonačelnica Grada Ozlja sa suradnicima, načelnici susjednih općina iz Slovenije i Mađarske te mnogi predstavnici i članovi udruga s područja Grada. Biskup Mrzljak tijekom propovijedi je istaknuo da mu je drago što se od ove godine Dan Grada obilježava na blagdan zaštitnika Župe, svetog Ladislava. Nakon završetka misnog slavlja, gradonačelnik Srpak biskupu je uručio simboličan poklon i zahvalio mu se na dolasku.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Murskog Središća održala se u Centru za kulturu Rudar. Osim gostiju koji su prisustvovali i svetoj misi, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupica Sunčana Glavak, saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, gornjomeđimurski dekan Ivan Herceg, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnici i gradonačelnici iz tri okolne države Slovenije, Mađarske i Austrije, gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić sa suradnicima, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, načelnici okolnih općina, gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, predstavnici javnih institucija, direktori javnih poduzeća, direktori poduzeća s područja Grada Mursko Središće, predsjednici i predstavnici udruga, župnik Tomislav Antekolović te mnogobrojni građani i građanke.

Pod umjetničkim vodstvom Marije Trstenjak, uvodni dio izvedbom hrvatske državne himne uveličao je Mješoviti pjevački zbor KUD-a Mura. Izveli su i himnu Grada Murskog Središća “Središće grod”, koju je napisala pučka pjesnikinja Magdica Mikulić, a uglazbila Marija Trstenjak. Nešto prije pozdravnih govora i ostatka programa sjednice, pročitana je čestitka Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u kojoj je građanima poželjela sve najbolje povodom Dana Grada.

Sjednicu je govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Murskog Središća Zvonko Vrtarić. Funkcioniranje Vijeća okarakterizirao je vrlo dobrom ocjenom te je napomenuo da su stvoreni uvjeti da se projekti ostvaruju u skladu s planovima. Nakon toga prikazana je prezentacija sa svim aktivnostima i projektima koji su nedavno provedeni, u tijeku ili u planu.

– Ne želim vladati, već zajedno sa svim suradnicima i djelatnicima služiti onima koji su nas izabrali. I dalje želim ponizno služiti ljudima tako da sve ono što je u prošlosti bilo dobro sačuvam i unaprijedim, a ono drugo ispravim. Hvala vam svima od srca – rekao je gradonačelnik Srpak.

Program su upotpunili mališani Dječjeg vrtića „Maslačak“, koji su izveli splet međimurskih pjesama, i mlada pijanistica Dora Rebernik iz Murskog Središća koja je izvela “Etidu u e-molu” Garyja Bertinija.

Občina Lendava i Grad Mursko Središće potpisali su Sporazum o suradnji što je povijesni iskorak u razvoju dobrih odnosa i suradnje, istaknuo je lendavski župan Janez Magyar. Dobre odnose Serjojnčari razvijaju i s Ozljem, gradom s kojim su u fazi bratimljenja. Načelnica Općine Narda Krisztina Glavanic zahvalila se gradonačelniku na podršci oko rješavanju problema Hrvata u Gradišću te na pomoći oko otvaranja hrvatskog vrtića u Općini Narda.

– Razvijate svoju sredinu na korist onih koji žive u ovom gradu te se tako ne razvija samo Mursko Središće, već cijelo Međimurje i Hrvatska. Grad Mursko Središće je itekako dobar i pozitivan primjer kako se grad treba razvijati. Zato čestitam svima vama što ste slijedili put koji smo započeli – naglasio je župan Matija Posavec.

– Novac koji ostaje u Proračunu Grada je upravo vaš – za kulturu, sport i za kvalitetu života. Siguran sam da ćemo za sv. Barbaru otvoriti novi dječji vrtić u Murskom Središću. Isto tako, obećali smo prepriječiti put kamionima kroz Mursko Središće i danas tih kamiona nema. Mursko Središće spaja ljude koji vole ovaj grad – istaknuo je ministar Horvat.

Gradonačelnik Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak i predsjednik GV-a Vrtarić uručili su priznanja nagrađenima, u ime kojih se obratio voditelj Turističke zajednice MŽ Rudi Grula.

– Hvala vam što ste zapazili naš skromni doprinos, naš skromni napor da ovaj Grad učimo još boljim i još ljepšim mjestom za život – poručio je.

Na sjednici su uručena brojna priznanja. Zahvalnice gradonačelnika su tako dobili Katarina Braniša, Josip Nerer, Siniša Golub, AK Mursko Središće, Marijana Breglec, tvrtka Cartex, tvrtka Inter viličari, tvrtka IAF, LD Mursko Središće, Franc Horvat, Dramska sekcija KUD-a Mura, MAKAMUS, TK Mursko Središće, Božena Levačić te Udruga mažoretkinja Murskog Središća (Lara Podgorelec). Povelju “Lapornik” dobili su Udruga “Serjojnske mame i bebe”, Rudi Grula i Nada Hoblaj. Nagrade Grada “MAGNA CUM LAUDE” dobili su Šimun Bilas, Vanessa Žužić te Ivana Tarandek, dok su Nagrade Grada “Ivan Šubić” dodijeljene Ivanu Vršiću i Gradskom puhačkom orkestru Murskog Središća.

Nakon svečane sjednice upriličen je domjenak za uzvanike, goste i nagrađene.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!