Povežite se s nama

Kultura

Davor Bobić na dvostrukom slavljeničkom koncertu otkrio da se planira vratiti pisanju glazbe za kazalište, opere i balete

Objavljeno:

- dana

U bivšoj varaždinskoj Sinagogi ovaj je četvrtak održan dvostruki slavljenički koncert.

Riječ je o prvom autorskom koncertu kojim varaždinski skladatelj Davor Bobić slavi ove godine svoji 50. rođendan i još jednom u nizu slavljeničkih koncerata u sklopu 190. obljetnice varaždinske Glazbene škole.

Na koncertu pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Veleposlanstva Države Izrael u RH objedinjena su djela koje je Bobić skladao inspiriran Židovima.

Pritom je Bobić izjavio da mu je ovaj koncert posebno drag jer je održan u prostoru koji mu je u srcu i koji je okupio brojne glazbenike, ne samo iz Hrvatske već i inozemstva, mlade Varaždince, učenike i profesore Glazbene škole.

– Opus je to koji je nastajao od 2004. godine i koji završavam ove godine praizvedbom novog djela na Osorskim glazbenim večerima, nakon čega se planiram vratiti pisanju glazbe za kazalište, opere i balete. Drago mi je da upravo u slavljeničkoj godini Glazbene škole na ovom koncertu mogu pokazati svoje promišljanje jedne kulture, vjere i države Izrael, što mi je bio poriv da pišem tu vrstu glazbe – istaknuo je slavljenik.

Koncert je započeo izvedbom skladbe nazvane Bubot (Lutke) koju je Bobić posvetio Luciji Čehok, mladoj perspektivnoj varaždinskoj pijanistici.

– Skladba mi se jako sviđa jer je suvremena i drugačija je od drugih – istaknula je Lucija Čehok.

Koncertu se pridružila i Lucija Spevec i to izvedbom skladbe „Primi me“, koju je Bobić napisao za sopran, klarinet i klavir nadahnut stihovima nepoznatog židovskog pjesnika.

– Jako mi se sviđa suvremena glazba i stvaralaštvo Davora Bobića i posebno sam počašćena što mi se pružila prilika da nastupim u Sinagogi s vrsnim glazbenicima kao što su klarinetist Bruno Phillip i pijanistica Mia Elezović – istaknula je maturantica Glazbene škole koja će svoj glazbeni put nastaviti obrazovanjem u Beču.

Dvadesetak je glazbenika izvodilo Bobićeva djela, a publika nije krila simpatije prema svom sugrađaninu skladatelju, pedagogu i dugogodišnjem ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri.

Za svoj je umjetnički rad Bobić ovjenčan brojnim nagradama, a zanimljivo je i kako često svoja djela posvećuje upravo glazbenicima koji ih izvode. Među njima je još kao student bio i ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

– Djela Davora Bobića su među najizvođenijim djelima suvremenih hrvatskih kompozitora diljem Hrvatske, a i svijeta. Meni je posebna čast što je jedno djelo Davor Bobić posvetio meni kad sam bio student na Muzičkoj akademiji, a posebno je zanimljivo kako je Bobić skladao djela za mlade glazbenike koji su stjecali svoje prvo glazbeno obrazovanje upravo u Varaždinu. Drago nam je što je i on dao svoj doprinos u Glazbenoj školi kao profesor kompozicije uvevši fakultativni predmet kompozicije i to prvi na razini Hrvatske u osnovnoškolskom obrazovanju, pa su učenici imali prigodu stvarati i svoja djela i izvoditi ih – istaknuo je ravnatelj Matačić, dodajući kako je učenicima i profesorima Glazbene škole prostor Sinagoge kao koncertni prostor bio iznimno motivirajući i inspirirajući s dozom mističnosti.

Bobića s glazbenicima koji su nastupili u Sinagogi veže i dugogodišnje prijateljstvo i brojne glazbene suradnje.

– Sa stvaralaštvom Davora Bobića srela sam se sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća kada smo praizveli njegovo djelo i od tada se naša suradnja nastavila do današnjih dana, eto već više od dva desetljeća. On ima svoj specifičan stil koji se u suvremenoj hrvatskoj glazbi ne nalazi, pa je tako jako upečatljiv u svom glazbenom izričaju – naglasila je poznata pijanistica mlađe generacije Mia Elezović.

Njegov skladateljski opus jedan je od najopsežnijih, najraznolikijih i najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj glazbi.

Varaždinski skladatelj i profesor na osječkoj Umjetničkoj akademiji stvara djela za različite orkestralne sastave, zborove, uvodeći u njih i neuobičajene instrumente poput primjerice šofara, obrednog roga ili tradicionalne hrvatske bisernice.

Upravo sve to imala je prigodu poslušati brojna publika u bivšoj Sinagogi, koja je glazbenike i skladatelja nagradila dugotrajnim pljeskom.

Dobrodošlicu na koncert i čestitke slavljeniku uputili su u pozdravnim govorima varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok i veleposlanica Izraela Zina Kalay Kleitman, a na koncertu su između ostalih bili i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje