Povežite se s nama

Kultura

FOTO Davor Bobić: „Varaždinske barokne večeri ujedinjena su snaga hrvatske kulture i umjetnosti“

Objavljeno:

- dana

Danas, 16. rujna, u dvorištu varaždinske Gradske vijećnice održana je konferencija za medije na kojoj su članovi Festivalskog vijeća predstavili jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri koje počinju u petak, 18. rujna.

Predstavljanju su prisustvovali dogradonačelnica Grada Varaždina Sandra Malenica, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dožupan Tomislav Paljak, posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić otkrio je što donose ovogodišnje Barokne večeri i zahvalio velikom broju medija koji ih prate, kao i Ministarstvu kulture i medija koje je na vrijeme osiguralo održavanje Festivala.

– Varaždinske barokne večeri su daleko nadrasle svoj grad i svoju domovinu, danas je to jedan od najrespektabilnijih festivala rane glazbe u svjetskim okvirima. Koncept sam neki dan nazvao „ujedinjena snaga hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti“. Ovo je naša prilika koju pružamo da najbolji varaždinski, hrvatski i europski umjetnici predstave prebogatu hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu. Hrvatska i Varaždin su uvijek bili dijelom europske prepoznatljivosti, civilizacije i kultiviranosti. Zato sam sretan što u petak počinjemo jubilarne, velike Barokne večeri. Festival će na Starom gradu spektakularno otvoriti Varaždinski komorni orkestar s Laticom Hondom-Rosenberg, a pjevat će i naša proslavljena sopranistica Lana Kos – rekao je ravnatelj Davor Bobić.

Najavio je da će se izvan Varaždina održati još pet koncerata, i to u Ludbregu, Križevcima, Prelogu, Belcu i Varaždinskim Toplicama, gradovima i mjestu koji su od početka bili vezani uz Festival.

– Imali smo u planu čak 18 gradova i mjesta, to se promijenilo, no i ovakav koncept će pokazati veliku snagu hrvatske kulture i hrvatskog zajedništva – dodao je Bobić.

Dogradonačelnica Sandra Malenica zahvalila je Ministarstvu kulture i medija koje predsjeda Baroknim večerima i koje nije snižavalo financijska sredstva za najveći kulturni događaj ove godine.

– Pozivam sve Varaždince, koliko će to epidemiološke mjere dozvoljavati, da posjete prekrasnu, novootkrivenu pozornicu pod bedemima Staroga grada gdje će u 10 dana biti održano 10 koncerata – istaknula je Malenica te najavila i dvije izložbe koje će se održati u okviru 50 godina VBV-a – izložba cvijeća na Trgu kralja Tomislava i izložba keramike u Kerameikonovoj galeriji K10 u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu.

Zamjenik župana Tomislav Paljak rekao je da suradnja i partnerstvo Županije u tom smislu nikad nisu bili upitni te s veseljem pozvao sve da dođu uživati u koncertima.

Posebna savjetnica ministrice kulture i medija istaknula je važnost održavanja Festivala za hrvatsku kulturu te njegovu autentičnost po izvedbama, programima i prostorima u baroknom Varaždinu.

– Ukorjenjivanje hrvatske kulture u europsku je ono što je nasljeđe VBV-a, a ovogodišnje izdanje će to i potvrditi – rekla je.

Izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik također je zahvalio Ministarstvu te svim organizatorima, sponzorima, donatorima, gradovima i drugim institucijama i pojedincima, partnerima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog obljetničkog Festivala.

– Sve Vas pozivam i na izložbu na pročelju HNK-a u Varaždinu na kojoj ćemo se putem priče u slici prisjetiti svih značajnih ljudi, osnivača i država partnera tijekom 50 godina Varaždinskih baroknih večeri – pozvao je Rojnik.

Cijeli program 50. Varaždinskih baroknih večeri dostupan je ovdje.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati