Danas, 16. rujna, u dvorištu varaždinske Gradske vijećnice održana je konferencija za medije na kojoj su članovi Festivalskog vijeća predstavili jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri koje počinju u petak, 18. rujna.

Predstavljanju su prisustvovali dogradonačelnica Grada Varaždina Sandra Malenica, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dožupan Tomislav Paljak, posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić otkrio je što donose ovogodišnje Barokne večeri i zahvalio velikom broju medija koji ih prate, kao i Ministarstvu kulture i medija koje je na vrijeme osiguralo održavanje Festivala.

– Varaždinske barokne večeri su daleko nadrasle svoj grad i svoju domovinu, danas je to jedan od najrespektabilnijih festivala rane glazbe u svjetskim okvirima. Koncept sam neki dan nazvao „ujedinjena snaga hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti“. Ovo je naša prilika koju pružamo da najbolji varaždinski, hrvatski i europski umjetnici predstave prebogatu hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu. Hrvatska i Varaždin su uvijek bili dijelom europske prepoznatljivosti, civilizacije i kultiviranosti. Zato sam sretan što u petak počinjemo jubilarne, velike Barokne večeri. Festival će na Starom gradu spektakularno otvoriti Varaždinski komorni orkestar s Laticom Hondom-Rosenberg, a pjevat će i naša proslavljena sopranistica Lana Kos – rekao je ravnatelj Davor Bobić.

Najavio je da će se izvan Varaždina održati još pet koncerata, i to u Ludbregu, Križevcima, Prelogu, Belcu i Varaždinskim Toplicama, gradovima i mjestu koji su od početka bili vezani uz Festival.

– Imali smo u planu čak 18 gradova i mjesta, to se promijenilo, no i ovakav koncept će pokazati veliku snagu hrvatske kulture i hrvatskog zajedništva – dodao je Bobić.

Dogradonačelnica Sandra Malenica zahvalila je Ministarstvu kulture i medija koje predsjeda Baroknim večerima i koje nije snižavalo financijska sredstva za najveći kulturni događaj ove godine.

– Pozivam sve Varaždince, koliko će to epidemiološke mjere dozvoljavati, da posjete prekrasnu, novootkrivenu pozornicu pod bedemima Staroga grada gdje će u 10 dana biti održano 10 koncerata – istaknula je Malenica te najavila i dvije izložbe koje će se održati u okviru 50 godina VBV-a – izložba cvijeća na Trgu kralja Tomislava i izložba keramike u Kerameikonovoj galeriji K10 u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu.

Zamjenik župana Tomislav Paljak rekao je da suradnja i partnerstvo Županije u tom smislu nikad nisu bili upitni te s veseljem pozvao sve da dođu uživati u koncertima.

Posebna savjetnica ministrice kulture i medija istaknula je važnost održavanja Festivala za hrvatsku kulturu te njegovu autentičnost po izvedbama, programima i prostorima u baroknom Varaždinu.

– Ukorjenjivanje hrvatske kulture u europsku je ono što je nasljeđe VBV-a, a ovogodišnje izdanje će to i potvrditi – rekla je.

Izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik također je zahvalio Ministarstvu te svim organizatorima, sponzorima, donatorima, gradovima i drugim institucijama i pojedincima, partnerima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog obljetničkog Festivala.

– Sve Vas pozivam i na izložbu na pročelju HNK-a u Varaždinu na kojoj ćemo se putem priče u slici prisjetiti svih značajnih ljudi, osnivača i država partnera tijekom 50 godina Varaždinskih baroknih večeri – pozvao je Rojnik.

Cijeli program 50. Varaždinskih baroknih večeri dostupan je ovdje.

Komentari

Komentara