Povežite se s nama

Međimurje

Davor, Dejan i Marinko proglašeni najboljim policajcima u 2017. godini

Objavljeno:

- dana

DAN POLICIJE

Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije, Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem bili su domaćini po mnogo čemu posebnog Sajma prevencije i sigurnosti.

Ovogodišnji 4. po redu Sajam započeo je svečanom akademijom u Centru za kulturu Čakovec, koja je ujedno poslužila i kao proslava Dana policije i njezina zaštitnika sv. Mihovila.

Atraktivne vježbe

– Sigurnost je danas jedna od temeljnih potreba, kako ovdje tako i u svim dijelovima Republike Hrvatske. Sretan sam da se ljudi u Međimurskoj županiji osjećaju sigurno i zaštićeno, što je temeljna uloga nas policajaca. Veseli i ohrabruje činjenica da je lokalna zajednica prepoznala značaj policije u društvu i vrijednost ovog sajma te se vrlo aktivno uključila u njegovu provedbu – rekao je novoizabrani načelnik međimurske policije Ivan Sokač.

Plakete su dobila trojica policajaca koji su nesebično iz gorućeg automobila spasili 18-ogodišnjeg mladića

Inače, cjelodnevni sajam organiziran je s ciljem prezentacije samo jednog dijela rada policije i djelovanja njezinih službenika, spremnosti na nepredviđene situacije, prevencije svih oblika kažnjivih ponašanja te predstavljanja rada svih subjekata društva koji djeluju na području prevencije kako bi očuvali Međimurje kao sredinu sigurnu i poželjnu za život. Bogatstvo sadržaja na središnjem čakovečkom trgu pokazalo je prioritete u području sigurnosti na međimurskom području, a to su poštivanje ljudskih prava, razumijevanje različitosti i sprečavanje raznih oblika kažnjivih ponašanja. Stoga su u program Sajma uključene i brojne međimurske udruge koje svojim aktivnostima promiču važnost tolerancije i prihvaćanja različitosti među različitim društvenim skupinama.

Program na otvorenome uključivao atraktivne pokazne vježbe koje su prikazali pripadnici Interventne jedinice policije, demonstraciju rada policijske i vatrogasne opreme, kao i vožnje policijskim motociklima na zadanom poligonu, na kojem su svoje vještine mogli pokazati i čakovečki osnovnoškolci na biciklima.

Nagrade i plakete

– Danas smo se vozili kroz poligon, obilazili štandove i učili što ima na njima. Razgovarali smo i o prometnim temama, a o važnosti sigurnosti u prometu učit ćemo i na nastavi. Često se vozim na biciklu, tako da mi nije bio problem proći kroz cijeli poligon. Jako je važno držati se prometnih propisa, jer se tako izbjegavaju nesreće i drugi problemi na cestama. Obvezno je pogledati lijevo i desno prije nego što se uključuješ u promet, jer bi mogao naletjeti auto. Većinu toga što sam vidjela na Sajmu sigurnosti i prevencije znala sam otprije, ali je uvijek dobro ponoviti neke stvari – rekla nam je 11-ogodišnja Karla Habuš, učenica šestog razreda Druge osnovne škole.

8 nagrada uručeno je djeci iz vrtića i osnovnih škola koja su bila najuspješnija u likovnome natječaju na temu “Sigurnosna kultura”

Svečana akademija bila je prigoda da se podijele plakete za najbolje policajce u 2017. godini, koje su otišle u ruke hrabrim policajcima Policijske postaje Prelog, Dejanu Kočišu, Davoru Špoljaru i Marinku Orsagu, djelatnicima koji su nesebično iz gorućeg automobila spasili 18-ogodišnjeg mladića. Prigodne nagrade primila su i djeca iz vrtića i osnovnih škola najuspješnija u likovnome natječaju na temu “Sigurnosna kultura” – Greta Novaković, Simon Horvat, Dea Dominić, Nives Marić, Laura Oković, Josipa Petrović, Nikolina Bogdan i Krešo Horvat.
Svečanost su svojim izvedbama upotpunili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Osnovne umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca te varaždinske Srednje glazbene škole u Varaždinu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Zavičajno društvo Međimurje oprostilo se od svoga počasnog člana Milana Bandića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića oglasilo se Društvo Međimuraca u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Tijekom dugogodišnjeg mandata gospodina Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Društvo Međimuraca u Zagrebu imalo je u njegovoj osobi značajnu potporu u radu kao i brojne uspješne suradnje te istinskog prijatelja koji je uvijek bio rado viđen gost na događanjima u organizaciji zagrebačkih Međimuraca.

S velikom tugom članovi Društva primili su vijest o iznenadnom odlasku gradonačelnika koji je ujedno bio i njihov počasni član. Kako bi se zahvalili i iskazali svoje poštovanje, zagrebački Međimurci oprostili su se od gospodina Bandića dirljivom i iskrenom oproštajnom porukom upisanom u Knjigu žalosti:

“Dragi gradonačelniče, uvijek smo s ponosom isticali da ste naš počasni član i veliki prijatelj Društva! U ime svih Međimuraca u Zagrebu zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći, iskrenom prijateljstvu, savjetima, kao i svakoj riječi koju ste sa žarom i ljubavi uputili nama koji smo svoj dom našli i stvorili u gradu Zagrebu. Neka Vam je laka zemlja i mirna duša!

Vaši zagrebački Međimurci.”

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine zaštitna ograda i volonteri spašavaju žabe od stradavanja na prometnicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: SINIŠA GOLUB

Dolaskom sve toplijeg vremena započinje sezona migracije i razmnožavanja žaba i drugih vodozemaca. Životinje napuštaju prostor na kojem su provele zimu i kreću prema mrijestilištima u vodenim staništima. Na tom putu u pravilu prelaze preko prometnih cesta, a nemali broj njih stradava pod kotačima motornih vozila.

Upravo iz tog razloga u Međimurskoj županiji je još 2013. godine započeo projekt pod nazivom „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“. Projekt provodi „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim partnerima. Projektne aktivnosti uključuju postavljanje zaštitne ograde koja u vrijeme migracije žaba i drugih vodozemaca, onemogućava njihov prelazak preko ceste. Umjesto da se zapute preko prometnice, žabe hodaju uz zaštitnu ogradu te bivaju „ulovljene“ u zamke, odnosno ukopane kante.

– Kante se ukopavaju uz ogradu na svakih 50-ak metara te na taj način sprečavamo vodozemce, a posebno žabe da dođu na prometnicu. Naši volonteri ih potom vade iz kanti i fizički prenose preko ceste. Na taj im način omogućavamo da sigurno stignu do vodenih površina gdje će se mrijestiti – pojašnjava nam Sara Janković, stručna suradnica „Međimurske prirode“ i voditeljica projekta.

Ograda je i ove godine postavljena u Općini Selnica, na prometnicama Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak, kao i u Općini Nedelišće na županijskoj cesti Črečan – Macinec. Na području Nedelišća projekt se provodi od 2013. godine u suradnji s Udrugom „Platana“, a godinu dana kasnije s postavljanjem zaštitne ograde se započelo i u Selnici uz podršku Općine.

– Te lokacije su locirane kao crne točke na kojima stradava veliki broj žaba i drugih vodozemaca. Nakon što se postavi zaštita uz prometnice, volonteri uključeni u akciju svakodnevno obilaze lokacije i prenose žabe preko ceste. Akcija se provodi tijekom četiriju do pet tjedana, sve tamo do Uskrsa, kada otprilike završava vrijeme mriještenja – dodaje Sara Janković i otkriva da je postavljeno 1750 metara ograde, 500 metara u Križopotju, 500 metara u Črečanu i 750 metara u Selnici.

Ove godine u projekt je uključena i treća lokacija na kojoj je postavljena zaštitna ograda. Riječ je o području retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Ono što svakako može veseliti organizatore akcije da se svake godine uključuje sve veći broj volontera, posebno mladih, učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola.

– Na postavljanju zaštitne ograde sudjelovalo je 56 volontera, a ako njima pribrojimo i sve one koji će ovih nešto više od mjesec dana prenositi žabe preko prometnica, na projektu „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ radi stotinjak volontera. Veseli što je među njima sve više školaraca. Na projektu će ove godine vrlo aktivno sudjelovati učenici osnovnih škola Macinec i Selnica, kao i srednjoškolci iz Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog – otkriva Janković.

Broj spašenih vodozemaca, a posebno žaba, varira iz godine u godinu.

– Prošle smo godine na području Selnice spasili oko 1300 žaba, dok je 2018. godine ta brojka iznosila čak 6300. Točne razloge tako velike razlike ne znamo, za to bismo trebali provesti detaljno istraživanje. Na lokaciji u Općini Nedelišće broj spašenih životinja je svake godine otprilike jednak i kreće se od 300 do 500 jedinki – zaključuje voditeljica projekta Sara Janković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!